0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Chef cofetar Anca Costârnache: ”Bucuria stă în detaliile mici”

Chef cofetar Anca Costârnache: ”Bucuria stă în detaliile mici”

Chef Anca Costârnache s-a născut la Iași, unde a studiat secretele cofetăriei și patiseriei. Din dorința de a se perfecționa și de a învăța cât mai multe despre acest domeniu a participat la masterclass-uri internaționale precum cele de la Ksenia Penkina -master class Velvet and Mirror Glaze, Gregory Doyen-Candy Bar and Event Dessert, Nina Tarasova-Pastry is Magic, dar și la cursuri de perfecționare a tehnicii de lucru cu aerograful susținute de profesorul Mario Romani și cursuri de modelaj- Petale de zahăr.  În momentul de față este cofetar chef la cofetăria La Rosa din Iași și predă cu pasiune tot ce știe la Cursul de Cofetărie DallesGO Iași. 

DallesGO: Cum a fost începutul pentru tine în cofetărie?

Anca Costârnache: Începutul nu a fost ușor deoarece nu eram familiarizată cu tot ce înseamnă cofetăria cu adevărat. Dar știam cât de mult îmi place să creez și să lucrez cu oamenii, așadar m-am ambiționat să reușesc.

DallesGO: De ce ai ales această meserie?

A. C.: Cred că ea m-a ales pe mine. Am avut oportunitatea de a fi înconjurată de oameni din acest domeniu. La început am privit din exterior, apoi mi-am făcut curaj să intru și să învăț cu adevărat ce înseamnă viața de cofetar și munca într-un laborator de cofetărie.

DallesGO: E greu să înveți meseria de cofetar?

A. C.: Sincer, consider că este foarte grea, doar dacă nu-ți place și o faci din cu totul alte motive. Iubesc acest domeniu și oamenii cu care lucrez, iubesc provocările din acest domeniu.

DallesGO: Care trebuie să fie atuurile unui maestru cofetar?

A. C.: Cred cu tărie că dragostea pentru acest domeniu, dar și voința, ambiția, tăria de caracter – sunt calitați necesare pentru a reuși.

DallesGO: Cum este să prepari dulciuri zi de zi ?

A. C.: Este… dulce. 😂 Am parte de momente dulci de neuitat în fiecare zi, iar bucuria mea stă în faptul că pot încerca produse și rețete noi în fiecare zi.

DallesGO: Care a fost cea mai inedită solicitare pe care ai primit-o din partea unui client?

A. C.: Crearea unui wedding cake de 8 etaje, când eram la început de drum. Acesta ar fi unul din momentele de neuitat.

DallesGO: Care sunt cele mai populare prăjituri?

A. C.: Cele mai de succes prăjituri vor fi mereu clasicele și cele pe bază de ingrediente naturale. Da, acest domeniu este foarte complex și mereu apar produse wow, dar clasicul mereu va fi iubit de către public și consider că acest lucru se aplică multor domenii, nu doar cofetăriei.

DallesGO: Care sunt cele mai deosebite modele de torturi care ți se cer?

A. C.: Conceptul de “deosebit” e unul subiectiv, dar, de obicei, cele mai minunate torturi sunt cele pentru copilași. Acolo imaginația nu are limite, iar zâmbetul unui copil când își vede tortul cu personajele preferate sau cu tematica preferată este de neînlocuit.

DallesGO: Există vreun tort pe care să nu poți să-l faci?

A. C.: Cu siguranța! Nu știu totul despre acest domeniu momentan și de aceea încă am setea de cunoaștere și de a învața cât mai multe.

DallesGO: Cum ai caracteriza partea de concept la designul unui tort?

A. C.: Partea de design este foarte importantă. Înainte de a crea designul unui tort, trebuie să avem în vedere și ceea ce își dorește clientul, asta în cazul în care creăm un produs strict pentru cineva. 

DallesGO: Cum este omul Anca?

A. C.: Pasionată de muncă ( a se citi ”workaholic”), dispusă să învețe mereu lucruri noi, ambițioasă, și fericită că pot lucra în acest domeniu plin de provocări, dar în același timp fericită că mă pot bucura și de momentele petrecute cu familia.

DallesGO: Ce învață cursanții la Cofetărie ?

A. C.: La curs învățăm tehnici de bază pentru început: foile, blaturile, cremele, apoi ușor, ușor mergem către toate ramurile: creație, design și multe altele.

DallesGO: De ce este important să faci acest curs?

A. C.: Cursul este foarte important dacă îți dorești cu adevărat să activezi în domeniu. Eu, la rândul meu, am participat la numeroase cursuri, înainte de a activa în acest domeniu, asta pentru că ai nevoie de o bază. E bine să știi mai întâi de unde pornești, pentru că ulterior, dorința de a ști mai mult te va ajuta să evoluezi.

DallesGO: Ce îți place cel mai mult la aces curs?

A. C.: Interacțiunea cu toți cursanții și când văd dorința aceasta de a ști mai mult, iar când primesc avalanșe de întrebări nu pot decât să mă bucur că își doresc cu adevărat să învețe.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la aces curs?

A. C.: Oamenii care iubesc acest domeniu în primul rând, dar bineînțeles și cei ce iubesc să creeze momente dulci de neuitat pentru oamenii dragi. Atâta timp cât iubești efectiv să aloci timp pentru a crea un produs pentru altcineva sau chiar și pentru tine, din dorința de a încerca și învăța cât mai multe, înseamnă că ești dedicat și acest curs ți se va potrivi.

DallesGO: Care sunt părțile preferate din meseria ta? Dar cele mai puțin plăcute?

A. C.: Momente fericite sunt multe, atunci când reușești să creezi un produs nou, care să fie plăcut, sau atunci când produsele create pentru evenimentele personale ale clienților ies pe placul și gustul lor. Bucuria oricum stă în detaliile mici, iar momentele mai puțin plăcute consider că sunt exact opusul celor menționate mai sus, dar, de-a lungul timpului, am învățat că aceste greșeli nu fac decât să ne determine să fim mai buni.

Află mai multe despre cursurile de Cofetărie DallesGO aici: https://dallesgo.ro/cursuri/cofetarie/