0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Lavanda, asul din mâneca Sorinei Iufu: „Eu am pornit cumva de la deserturile cu lavandă, acesta fiind și produsul meu de referință și pentru examen atunci când am dat calificarea pentru”

Lavanda, asul din mâneca Sorinei Iufu: „Eu am pornit cumva de la deserturile cu lavandă, acesta fiind și produsul meu de referință și pentru examen atunci când am dat calificarea pentru”

Sorina Iufu este un cofetar profesionist, care a început să învețe această meserie pornind de la un simplu curs de cofetărie, așa cum aveți și voi ocazia să o faceți la DallesGO. Acum are propriul laborator și peste 5 ani experiență în realizarea deserturilor. Crede că cele mai importante calități ale unui cofetar sunt răbdarea, determinarea și rezistența. Iar ea pare să nu le aibă doar pe acestea, ci multe altele pe care cei mici le pot descoperi la Cursul de Cofetărie pentru Adolescenți DallesGO. Bineînțeles, am descoperit și noi câteva în următorul interviu.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru cofetărie?

Sorina Iufu: Prietenii mei au găsit-o. Mereu eram în bucătărie, făceam și mâncare, și dulciuri. Toți erau fericiți, era atmosferă frumoasă la mine acasă. Așa că toată lumea voia să fac ceva mai mult de atât, și eu de asemenea. Iar cursurile de cofetărie și patiserie au fost începutul. M-am dus la o școală, unde am urmat un curs de cofetar- patiser și de acolo a pornit o întreagă nebunie. Adică, am învățat toate aceste produse care sunt acum moderne și total diferite de ce făceam eu acasă și credeam că știu să fac în materie de dulciuri. M-au fascinant, de la început am prins un super vibe. După aceea, a urmat practica.

Am făcut practică la hotelul Hilton. Acolo a fost absolut superb și am învățat o mulțime de lucruri. După aceea am tot cochetat cu zona aceasta.

Am tot mers la școală în continuare, la mai multe cursuri, să mă dezvolt și să încep să fiu asistent acolo pentru alți cursanți. Am fost și la masterclass-uri internaționale. De asemenea am asistat chefi internaționali. A fost o experiență wow. Iar de un an am laboratorul meu pentru că oamenii și-au dorit să vin la evenimente cu dulciurile mele și nu puteam face acest lucru de acasă. Aveam nevoie de un mediu organizat. Am găsit un laborator aproape de casa mea, am sunat, iar ei mi-au spus că vor să renunțe la business-ul lor și s-a pliat pe ce aveam eu nevoie la momentul respectiv.

DallesGO: Cum este să conduci un laborator?

Sorina Iufu: Este cu multe provocări. Încerc să îmbin pasiunea cu business-ul. Pasiunea pentru dulciuri, pentru a face lucruri frumoase este total diferită de partea de business. Aceasta este cumva o provocare. Adică, să reușești să și vinzi ceea ce știi să faci este deja altceva. Așa mi se pare mie în momentul de față, cel puțin.

DallesGO: Ai anumite deserturi specifice ale tale?

Sorina Iufu: Da, eu am pornit cumva de la deserturile cu lavandă, acesta fiind și produsul meu de referință și pentru examen atunci când am dat calificarea pentru cofetar. Am dus cumva lavanda și în zona aceasta pentru că îmi plăcea foarte mult lavanda și de aici s-a legat cumva și povestea aceasta pentru că primul tort comandat a fost unul cu lavandă. Adică, cineva și-a dorit să încerce fix tortul pe care eu îl făcusem pentru examen. Aceea a fost, practic, prima comandă.

DallesGO: Ce îți place să faci mai mult, partea estetică sau prepararea dulciurilor?

Sorina Iufu: Partea estetică, finalul, desigur. Acolo este rezultatul, acolo este împlinirea, practic, la final. Pe parcurs mai sunt și greutăți, dar când ajungi la final, este wow.

DallesGO: Este un desert pe care ți-ai dori să îl faci, dar nu ai reușit încă?

Sorina Iufu: Croissantul, nu este tocmai un desert, este din zona de patiserie. N-am încercat încă să îl fac propriu-zis în laborator. N-am apucat, efectiv. Dar este superb procesul.

DallesGO: Există vreun desert pe care îți place să îl faci sau să îl mănânci?

Sorina Iufu: Choux-ul și eclerul îmi plac foarte mult. Și torturile, în general, îmi plac. Ca mod de execuție mă refer. De mâncat, îmi plac toate. Nu am o problemă.

DallesGO: Știu că este o meserie solicitantă. Pentru tine cum este și cum reușești să faci fațăprovocărilor din acest domeniu?

Sorina Iufu: Odată cu business-ul, am descoperit că este și mai solicitant de cât cunoșteam eu până atunci. La început, am văzut la Hilton volumul de muncă, era superb, eram o echipă, eram mulți acolo. Era foarte plăcut acel vibe. Eu oricum mă duceam după jobul meu pentru că mai am încă un job de bază. Aceasta este cumva pasiunea mea. Într-adevăr, este foarte solicitant. Până acum am făcut față la tot ce a venit către mine în materie de evenimente. Merg pe candybar și torturi de eveniment. Fac și deserturi low carb. Acestea sunt specifice persoanelor cu diabet sau cu diverse afecțiuni, ce au nevoie de produse fără zahăr și fără carbohidrați. De asemenea, eu mai fac și dulciuri pentru cafenele, zona aceasta de brownie, cookies, brioșe.

DallesGO: Cum te pot găsi oamenii pe tine dacă vor să comande deserturile tale?

Sorina Iufu: Pe Facebook, cel mai adesea, Sorina Iufu sunt, însă nu am dezvoltat foarte, foarte mult acel profil. Iar cel mai mult mă găsesc din recomandări sau prin oameni de vânzări care mă recomandă și semnăm pentru evenimente.

DallesGO: Ce calități ar trebui să aibă un cofetar?

Sorina Iufu: Multă răbdare, multă determinare și multă rezistență, fizică mă refer. Adică, trebuie să fii de-a dreptul implicat să faci această meserie.

DallesGO: Cum ai acceptat provocarea DallesGO?

Sorina Iufu: Pentru mine a fost o surpriză. Știam de mult timp de DallesGO și mi-aș fi dorit demult să fac asta, dar nu știam cum să ajung în această zonă. Sunt în domeniu de câțiva ani, am făcut foarte multe deserturi până acum și să învăț alte persoane mi se pare cumva că este următoarea etapă. Am fost foarte încântată de această propunere. Chiar îmi doream.

DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesor?

Sorina Iufu: Am cochetat foarte puțin cu zona aceasta. Am fost asistent în cadrul unui curs, unde nu am avut eu neapărat dreptul la a preda propriu-zis, însă am observat tot ce presupune predatul. Sunt ușor mai retrasă, timidă și acesta este provocarea mea, să depășesc această barieră, dar dacă oamenii sunt foarte plăcuți, totul este ok.

DallesGO: Ce o să învețe cursanții?

Sorina Iufu: O să începem de la partea de ingrediente, organizare, aprovizionare. Cel puțin așa fac eu de obicei, trebuie să știe de la început cum să își organizeze materiile prime, cum să își pregătească spațiul de lucru, cum să fie cât mai eficienți pentru a face cât mai repede produsul pentru că uneori este nevoie și de acest lucru. Adică, trebuie să respecți niște timpi la un moment dat, mai ales dacă îți dorești business-ul tău și vrei să faci asta pentru alți oameni, pentru clienți. Apoi vom trece la realizarea produselor propriu-zise.

DallesGO: Ai un sfat pentru cursanți?

Sorina Iufu: Să încerce până când reușesc și chiar dacă simt că nu mai pot la un moment dat. Cu siguranță o să își dea seama la final că a meritat să depună efort.

DallesGO a dat starul Cursului de Cofetărie pentru Adolescenți. Aici copiii și adolescenții își pot dezvolta pasiunea pentru cofetărie sau o pot descoperi în cazul în care nu au făcut-o până acum. De asemenea, cursul poate fi și un mod de relaxare pentru micuți. Aici vor putea socializa cu persoane de vârsta lor, iar profesoara Sorina Iufu, îi va învăța pas cu pas cele mai importante secrete ale acestui domeniu. Vara asta fă-i un cadou special copilului tău! Alege ce este mai bine pentru el!