0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Chef Silviu Atanasie Petrehuș: „Bucătăria este un stil de viață și poate chiar o filosofie de a vedea lumea.”

Chef Silviu Atanasie Petrehuș: „Bucătăria este un stil de viață și poate chiar o filosofie de a vedea lumea.”

Silviu Atanasie Petrehuș, profesorul Cursului Cooking Baia Mare a descoperit bucătăritul în Spania și de curând și-a deschis propriul restaurant, Gallo Bistro, unde reinventează rețete tradiționale românești în cheie mediteraneană. Pasionat de vânătoare și de vinurile franțuzești, acesta oferă oaspeților o experiență culinară unică în România.

Foto: Andrei Bucișan Photography

DallesGO: Cum a fost să îți deschizi afacerea ta?

Silviu Atanasie: De peste un an, chiar înainte de pandemie, am deschis un micuț bistro, Gallo Bistro. A fost o schimbare dorită, dar destul de complicat pentru că am deschis chiar în plină pandemie. Deși știam că o să fie o perioadă foarte complicată din cauza restricțiilor, nu m-am speriat deloc. Mi-am văzut de treabă și am muncit cu același entuziasm cu care muncesc și acum.

DallesGO: Și cum merge acum afacerea?

Silviu Atanasie: Merge tot mai bine. Încă este o afacere la început de drum, dar se muncește mult, se muncește intens și așa am ajuns și la DallesGO.

DallesGO: De cât timp lucrezi în bucătărie?

Silviu Atanasie: Sunt aproape 10 ani, nici nu mai știu exact. Nici nu știu dacă mi-am dorit vreodată această chestie, dar este cert că de mic eram prin bucătărie, fără nicio exagerare. Povestea a început după ce am plecat din țară, în Spania. Am lucrat în domeniul Horeca prin mai multe sectoare și încet, încet am ajuns unde îmi plăcea mie cel mai mult, în bucătărie.

DallesGO: Ce diferențe sunt între bucătăria din Spania și cea din România?

Silviu Atanasie: Diferențele sunt mari în tot, în stil, în preparate, în modul de a vedea bucătăria. E o întreagă filosofie în spatele unei bucătării. Clienții sunt total diferiți. Practic, este și un alt stil de viață, așa că este foarte greu să compari. Chiar este o țară foarte faină, mai ales din punct de vedere gastronomic, este printre cele mai tari locații.

DallesGO: Cum a fost întoarcerea în România? Te-ai gândit să rămâi acolo?

Silviu Atanasie: Schimbarea a fost bruscă și nu prea mi-am găsit locul. Adică, simțea că nu prea vreau să mai rămân acolo. Uneori, în viață trebuie să faci schimbări. Fie că sunt în bine sau în rău, trebuie să le faci. Eu spun că am făcut în bine.

DallesGO: Cum este să lucrezi într-o bucătărie?

Silviu Atanasie: Pentru mine, bucătăria este un stil de viață și poate chiar o filosofie de a vedea lumea prin prisma aceasta. Pentru alții este un chin și chiar și pentru unii dintre cei care lucrează în bucătărie și nu înțeleg de ce un job poate fi un chin. Eu sper că pentru majoritatea este o bucurie.

DallesGO: Este greu să lucrezi într-o bucătărie?

Silviu Atanasie: Da, se lucrează foarte mult și asta nu este doar la noi în România, pentru că se zvonește acest lucru. Cam în orice țară, în acest domeniu se lucrează foarte multe ore, chiar și la restaurantele de top, cu stele Michelin. Am avut contact cu acest gen de bucătărie, se lucrează foarte mult, foarte intens. Cine rezistă rămâne, cine nu, pleacă. Nu există loc de relaxare. Este agitație, stres și lucrurile trebuie să iasă bine, indiferent de situație. Unui client nu poți să îi spui că nu ai avut timp sau că ai uitat mâncarea pe foc mai mult decât trebuie.

DallesGO: Mai ai dorința să gătești și acasă?

Silviu Atanasie: Da, chiar gătesc și acasă. Nu gătesc în fiecare zi, dar o fac de câte ori am timp. Îmi place să gătesc pentru prieteni, pentru cine vine la masă.

DallesGO: Cum ai acceptat provocarea DallesGO?

Silviu Atanasie: Prima dată am zis nu, pentru că nu prea îmi place să fiu în centrul atenției. Eu sunt un pic mai introvertit și nu prea îmi place să fiu în fața camerelor. Dar cred că o să fie o provocare și o experiență nouă.

DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți?

Silviu Atanasie: Să nu aibă emoții, așa ca mine. Am încercat să aleg preparate nu foarte complicate, nici foarte sofisticate, pentru că oricum este un curs dedicat amatorilor și atunci îmi place să fie și ușor de înțeles și ușor de reprodus și, până la urmă, să se bucure, că de aceea se înscriu la un curs.

DallesGO: Aveți vreun sfat pentru cursanți?

Silviu Atanasie: Sper ca, la un moment dat, să se bucure de gătit așa cum mă bucur eu în fiecare zi.