0769 041 711 0769 041 712 info@dallesgo.ro
0769 041 711
0769 041 712
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Iulia Movilă, un cofetar dedicat: „Mi-am propus sa nu mă opresc niciodată din învățat”

Iulia Movilă, un cofetar dedicat: „Mi-am propus sa nu mă opresc niciodată din învățat”

Iulia Mădălina Movila, poreclită de prieteni si clienți Brioșica, lucrează, oficial, în acest frumos domeniu al cofetăriei de 5 ani, însă cu tot atâția ani înainte de deschiderea laboratorului, a experimentat de acasă pe familie, prieteni si cunoscuți, sute de rețete și tehnici de lucru. Iulia crede că meseria de cofetar este printre cele mai frumoase și mai creative cu putință, însă presupune și un grad ridicat de dificultate în toate aspectele ei. Așadar este nevoie de multă muncă și dăruire pentru a reuși să excelezi în acest domeniu. Iulia este unul dintre oamenii care a parcurs un drum lung în ceea ce privește cofetăria, iar acum prea să împărtășească ceea ce știe și cu ai noștri cursanți. De curând, a intrat în echipa DallesGO și predă Cursul de Cofetărie din Bacău. Așa că am vrut să aflăm povestea din spatele cofetarului, dar și al omului Iulia Movilă.

DallesGO: Dincolo de cofetărie, cine este omul Iulia Movilă?

Iulia Movilă: În viață jucăm multe roluri, nu-i așa? Cele care îmi aduc cea mai mare bucurie sunt rolul de soție și de mamă. Anul acesta împlinesc 20 de ani de căsătorie, iar “fructul” cel mai de preț al acestei frumoase perioade îl reprezintă Matei, fiul nostru în vârstă de 14 ani. Fiind la bază animale sociale, rolul de prieten îmi aduce multe satisfacții și am convingerea că m-a ajutat în multe situații la evoluția mea ca om și ca profesionist. Prietenii sunt cea mai bună “oglindă” a ta și e bine să-ți apleci urechea la spusele lor și atunci când “înflorești”, și atunci când e nevoie ca cineva să te “zguduie” puțin la realitate. Apoi, sunt multe lucruri mai mari sau mai mici care te definesc ca persoană: ador provocările antreprenoriatului, iubesc călătoriile, citesc ori de cate ori am timp liber, îmi place mâncarea bună, prefer vinul roșu și deserturile franțuzești.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru cofetărie și care a fost începutul tău în acest domeniu?

Iulia Movilă: La bază, ca meserie am fost traducător și interpret autorizat de spaniolă și latină. După ce am activat aproximativ 10  ani în domeniu, în jurul vârstei de 30 de ani – când cred eu că începi să te „coci” și să cauți sa te descoperi ca individ – am constatat că respectiva activitate nu îmi aducea o mare împlinire sufletească. Deși, din punct de vedere financiar, nu aveam nimic de obiectat, îmi doream să se vadă ceva palpabil și frumos de pe urma muncii mele. Cred că toți tânjim într-o măsură mai mare sau mai mică după recunoaștere, iar recunoașterea profesională, satisfacția lucrului bine făcut sunt definitorii. Așa ca m-am refugiat  în prăjiturit. Iar, după teste nenumărate pe familie și prieteni, când am constatat că fac o treaba bună și primesc feedback excelent din partea „pofticioșilor” mei, cum îmi place să îi numesc, am decis , împreună cu soțul meu, să las deoparte „joaca de-a cofetarul” de acasă și să deschid un laborator de cofetărie. Am urmat un curs de cofetar la Școala Comercială și de Servicii din Bacău pentru a obține diploma de cofetar autorizat, însă mi-am propus sa nu mă opresc niciodată din învățat, așa că am urmat diferite specializări cu cofetari celebri ai lumii, cum e Chef Antonio Bachour – votat ani la rândul cel mai bun pastry chef din lume – sau Chef Peter Remmelzwaal, cofetar al Casei Regale din Țările de Jos.

DallesGO: Cum a luat naștere cofetăria ta și de unde numele de Brioșa Mov?

Iulia Movilă: În ziua de Ajun de Crăciun, în urmă cu 5 ani, am inaugurat prima noastră locație. Mi-am asumat un risc alegând să deschidem în ziua respectivă, căci lumea are treabă pe acasă cu pregătirile de sărbători, nu-i așa? Însă prietenii, familia, cunoscuții și pofticioșii care îmi gustaseră deserturile au apărut la inaugurare și m-au susținut din prima zi. Țin minte că se întindea coada până în stradă, a fost un debut fabulos. De la început mi-a fost clar că este necesar să ne diferențiem cumva de cofetăriile deja existente. Și mi-am propus ca principalul diferențiator să fie ingredientele folosite. Am refuzat categoric să apelez la scurtături, la blaturi gata preparate, la creme din găletușe, facem totul cap-coadă la noi în laborator, cu aceleași ingrediente pe care mama sau bunica le-ar folosi la ele în bucătărie, pe alocuri, chiar mai bune, căci nu prea avem acces facil de acasă la ciocolată belgiană, așa cum au persoanele juridice. Numele provine de la primul produs testat pe ai mei, brioșele mi-au ieșit mereu bine. Iar Mov e prescurtarea numelui de familie, Movilă. Dintr-un joc a ieșit un nume destul de catchy, după cum îmi spun clienții.

 

DallesGO: Dacă te ocupi și de partea administrativă, ne poți spune cum le îmbini pe ambele?

Iulia Movilă: Când ești la început de drum, trebuie să le faci pe toate: să creezi un meniu, să îți pui concepția în practică, să coci, să amesteci, să asamblezi, să ornezi. Apoi, ar mai fi zeci sau poate sute de acțiuni necesare susținerii activității: aprovizionare, vânzare, livrări, relații cu clienții, marketing, resurse umane, contabilitate, legislație, relația cu autoritățile, toate sunt responsabilitățile tale. Chiar dacă nu ai cum să cunoști toate domeniile, timpul de învățare este destul de scurt. În timp, dacă muncești mult și ai puțin noroc, îți construiești o echipă pe care să te poți baza și începi să delegi din activități, însă în prima fază, antreprenorul trebuie să poată, să știe și să vrea să facă de toate.

DallesGO: Cum este Iulia în rolul de șef și care este relația cu angajații?

Iulia Movilă: Nu cred in sistemele bazate pe pedeapsă și recompense. Cred în motivațiile intrinseci și în plăcerea de a vedea lucrul bine făcut. Cred într-un leadership prin puterea exemplului. Și mai cred că persoanele potrivite se cern în mod natural într-un mediu profesional. Să creez o echipă coerentă, responsabilă, în care să am 100% încredere a fost printre cele mai dificile lucruri cu care m-am confruntat, însă rezultatele sunt peste așteptări. Nimeni nu mai are fete ca ale mele!

DallesGO: Ne poți spune despre pregătirea deserturilor pentru evenimente?

Iulia Movilă: Partea de evenimente, nunți, botezuri, majorate, petreceri corporate – este cea mai complexă dintre toate activitățile. Mai întâi, pornești de la client, cu care stau pe îndelete la discuții până ce toate detaliile sunt puse la punct și ne sunt clare toate așteptările. Apoi vine partea de planificare. Daca nu mă înșel, Lincoln spunea că, dacă ar avea la dispoziție 8 ore să taie un copac, timp de 6 ore ar ascuți securea, subliniind importanța părții de pregătire prealabilă. Daca lumea ar ști câte calcule matematice presupune cofetăria, ar fi mai atenta la orele de algebră. Ne aprovizionăm corespunzător, producem, livrăm, aranjăm și stăm cu sufletul la gură până după eveniment, așteptând feedbackul clientului. Oricâtă experiență ai avea, tot ai emoții la fiecare eveniment în parte. Însă când vine discuția finală, ei bine, atunci simți că merită tot efortul depus! Sa vezi pofticioșii mulțumiți, să plece de la tine cu zâmbetul pe față, asta e de neprețuit.

DallesGO: Care este desertul tău preferat?

Iulian Movilă: E dificil, ca și cum ar trebui să alegi preferatul dintre copiii tai. Însă recunosc că prefer ciocolata neagră, în toate combinațiile ei.

DallesGO: Există un desert realizat de tine, original sau nu, care ți-a rămas în minte și merită să ne povestești despre el?

Iulia Movilă: Roata nu avem cum să o redescoperim, însă ne putem juca cu ceea ce avem la îndemână. Cred că asta e printre marile plăceri ale acestei meserii: posibilitățile infinite, creativitatea, jocul cu gustul și formele. Cel mai recent m-am jucat cu o rețetă de tort cu mousse de ciocolată neagră belgiană, cu inserții din fructe de pădure roșii, aromatizate cu nițel ardei iute, în combinație cu un blat de nucă. Fie că e cea mai recentă rețetă testată, fie că sunt subiectivă, iubind ciocolata neagră, însă mi-a rămas în minte și pe papile.

DallesGO: Îți amintești vreo cerință mai inedită de desert?

Iulia Movilă: Ca gust, pofticioșii din zona noastră sunt destul de tradiționali și puțini se aventurează la experimente culinare. În schimb, dacă ne gândim la formele de tort pe care a trebuit să le pregătim câteodată la cererea clienților, ei bine, putem spune că unele au fost șocante. Însă nu ne dăm în lături de la nimic, refuzând să ne lăsăm limitate de false pudori.

DallesGO:Ce îți place să faci mai mult, partea estetică sau prepararea desertului?

Iulia Movilă: Cu timpul, ajungi să înțelegi că nu le poți face pe toate. Așa că, odată stabilită o rețetă, las partea de preparare în mâinile competente ale fetelor mele, dacă te ții de rețetă, folosind mereu aceleași ingrediente, ar trebui să îți iasă același produs, corect? În schimb, partea de estetică mi se pare mai creativă. Aici poți face ca același tort să arate complet diferit. Noi suntem o cofetărie artizanală și nu ne place să iasă deserturi identice, pe bandă rulantă, ca dintr-o fabrică. Fiecare tort trebuie să aibă tușa lui personala, ceva diferit de cele preparate anterior. Deci, recunosc: partea de estetică mă atrage mai mult.

 

DallesGO: Cum este meseria de cofetar?

Iulia Movilă: Cineva mi-a spus odată că am început cu cel mai dificil tip de business posibil. În primul rând, e vorba de producție, nu servicii, nu vânzări, unde lucrurile sunt clar mai simple. Apoi, e vorba de producție în domeniul alimentar, cu fel de fel de reguli ce trebuie respectate, sănătatea oamenilor stă în mâinile noastre. Și nu doar atât, producție în domeniul alimentar reprezintă și fast food-urile. Însă, să faci cartofi prăjiți sau să faci un tort complex nu e tocmai același lucru, nu-i așa? Nivelul de complexitate este însutit, aș spune. Așadar, nu e cel mai simplu lucru pe care l-aș putea face. Însă nu căutăm lucruri simple, ci lucruri care ne plac, ne definesc, ne provoacă.

DallesGO: Au fost momente în care ai vrut să renunți?

Iulia Movilă: Da, uneori m-am gândit să renunț. Unele zile sunt mai bune, altele mai rele. Am făcut mișcări bune și am făcut mișcări care m-au adus aproape de dezastru. Însă, după o noapte bună de somn, dimineața abia aștept să o iau de la capăt. Cât timp îmi păstrez entuziasmul și îmi face plăcere ceea ce fac, voi continua, indiferent de provocările apărute pe parcurs.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Iulia Movilă: Cu surprindere, cu plăcere și cu entuziasm. Am mai ținut în trecut ateliere de cofetărie pentru copii. Dar să predai un curs structurat, unor adulți pasionați de acest domeniu reprezintă un alt nivel. După primul curs, care a fost cu emoții de ambele părți, am fost atât de încărcată energetic, încât abia aștept următoarele întâlniri. Sincer, mi-am readus aminte de ce am pornit pe acest drum.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Iulia Movilă: Pasiunea pentru meseria pe care o practic și plăcerea de a socializa cu semeni cu aceleași tipuri de interese mă motivează să dau tot ce am mai bun. Sper că la sfârșitul cursului, elevii mei să plece cu informații clare, cu metode de lucru exersate cu mânuțele lor și cu o oarecare claritate în ceea ce privește traiectoria lor viitoare. Sper să le fiu de folos în sensul acesta.

DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți?

Iulia Movilă: Informații teoretice, absolut necesare dacă vrei să înțelegi ce se petrece cu un preparat în toate fazele lui, și metode practice, care te pun să te confrunți cu provocările unui preparat.

DallesGO: Ai un mesaj pentru ei?

Iulia Movilă: Ce vreau eu să transmit cursanților este că motivația este cheia. Pasiunea este absolut necesară în această meserie. Fără acest ingredient, riști să rămâi fără combustibil pe parcurs. Dacă ai pasiune însă, poți depăși orice obstacol.