0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Andrada Crăciun: “În fiecare arhitect trebuie să existe un mic psiholog, un mic diplomat și un mic negustor”

Andrada Crăciun: “În fiecare arhitect trebuie să existe un mic psiholog, un mic diplomat și un mic negustor”

Andrada Crăciun a pornit pe drumul arhitecturii din dorinţa de a învăţa lucruri noi, dar şi de a găsi o profesie care să îmbine arta şi ştiinţa. Aşa cum ea spune, un arhitect este un artist raţional. De la terminarea studiilor, a lucrat în cadrul mai multor firme de arhitectură renumite şi a reuşit, după aproape 6 ani de experienţă, să adune cunoştinţele necesare pentru a juca rolul de profesor. Andrada va preda Cursul de Design Interior DallesGO. Drept urmare, am stat de vorbă cu ea astfel încât viitorii cursanţi să o poată cunoaşte mai bine.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru arhitectură, cine este omul Andrada Crăciun?

Andrada Crăciun: Autenticitate, progres, implicare. Contează foarte mult pentru mine să învăț ceva nou în fiecare zi, să trăiesc fiecare moment fiind eu însămi, cu bune, și mai ales cu rele – până la urmă din ele învățăm și fără ele nu poate exista un progres. Esențial pentru mine este să încerc mereu ceva nou, ceva din care să învăț, să capăt abilități noi pe care să le dau mai departe, așa cum și eu le primesc la rândul meu. Învățăm unii de la alții, oricine am fi și cu oricine am interacționa.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru arhitectură și cum a fost începutul tău în acest domeniu?

Andrada Crăciun: Mi-am dorit întotdeauna să întâlnesc în viața profesională noi și noi provocări, informații veșnic noi, dar mai ales mi-am dorit ceva care să îmbine arta și știința, plăcutul cu utilul și diversitatea și monotonia în același timp. Arhitectura părea să le îmbine pe toate și mă bucur că după tot acest timp, opinia nu mi s-a schimbat.

DallesGO: Povesteşte-ne despre proiectele importante pe care le-ai avut şi despre firmele în cadrul cărora ai lucrat!

Andrada Crăciun: Probabil că fiecare are o preferință pentru un tip anume de proiecte, uneori îți poți da seama care ar fi acela din prima, alteori trebuie să ”guști” din mai multe ca să îți faci o părere. Am avut norocul să mă implic în proiecte rezidențiale, spații comerciale, hoteluri, și bineînțeles, locuințe unifamiliale. Concluzia a fost că importante pentru societate sunt toate, dar pentru mine sunt importante cele de scară umană: locuințe unifamiliale sau rezidențiale, dar care să fie plăcut locuibile, modeste și elegante. În legătură cu firmele în cadrul cărora am activat, sunt recunoscătoare colegilor alături de care am învățat și de atmosfera pe care am creat-o împreună. Mediul în care te poți dezvolta liber ne este prielnic nu numai din punct de vedere al cunoștințelor, dar și din punct de vedere artistic și aș încuraja pe oricine să găsească astfel de medii în care să crească frumos în mod constant.

DallesGO: Ce ne poți spune despre firma la care lucrezi, dar și despre activitatea ta în cadrul acesteia?

Andrada Crăciun: Firma în cadrul căreia lucrez oferă libertate intelectuală deplină și foarte mult spațiu pentru a te dezvolta personal. Învățăm împreună, ne ajutăm unii pe ceilalți și consider că acesta este elementul cheie a oricărei echipe de succes. Ajutorul oferit celorlalți vine la pachet cu abilitatea de a învăța lucruri noi. Nu îți poți ajuta colegii dacă nu deții anumite informații. Așa încât pot spune că fiecare trece printr-un proces de inițiere și anume: a face de toate. Unii ar putea înclina spre a te specializa pe o anumită arie de cunoștințe, dar latura artistică strălucește cu adevărat doar atunci când ai informații multe și mici, câte puțin din fiecare cum s-ar zice. În timp, informațiile se acumulează. Clădind pe informația de bază, aproape că nici nu realizezi cât de mult ai progresat.

DallesGO: Ne poți spune câteva avantaje, dar și câteva dezavantaje ale acestei meserii?

Andrada Crăciun: Pentru mine, avantajele constau în a crea spații utile și plăcute, care să fie modelate după nevoile oamenilor care se bucură de ele. Dezavantajele constau în faptul că nu întotdeauna se și poate: fie din cauza unor așteptări nerealiste ale clienților, fie din cauza bugetului, fie din motive logistice. Depinde doar de noi să gestionăm aceste aspecte și să le prevenim încă din faza incipientă a proiectelor, prin discuții îndelungate și detaliate alături de clienții noștri care trebuie să plece în urma întâlnirii cu idei clare și pe deplin asumate.

DallesGO: Există un lucru despre acest domeniu pe care crezi că ar trebui neapărat să îl știe cei care își doresc să facă această profesie?

Andrada Crăciun: Spun de multe ori că mi-aș fi dorit să îmi fi spus cineva diverse aspecte încă dinainte să ajung în miezul problemei. Întotdeauna vom găsi soluții pentru situații neprevăzute, dar deseori poate fi frustrant să descoperi diverse atribuții care îți aparțineau fără să știi. Cred că două dintre cele mai importante ar fi lucrul cu oamenii (nu doar beneficiari, dar și colaboratori sau furnizori) și cantitatea de hârtii de completat de care depinde orice proiect. În fiecare architect trebuie să existe și un mic psiholog, dar și un mic funcționar.

DallesGO: Multe persoane se tem de programele de proiectare. Cât de dificile sunt?

Andrada Crăciun: Cred că par dificile doar la prima vedere, meniul nu e întotdeauna cel mai intuitiv. Dar încă din primele minute oricine își va da seama cât de mult ușurează cu adevărat munca. Bineînțeles, ulterior apar și subtilitățile, dar ele pot fi foarte utile mai târziu când înveți să îți eficientizezi munca.

DallesGO: Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură? Cât de mult este creativitate și în ce proporție este dorința beneficiarului?

Andrada Crăciun: Un proiect trebuie întotdeauna să reflecte dorința beneficiarului. Problema (și prima care trebuie rezolvată) constă în așteptările beneficiarului, care de multe ori sunt nerealiste sau imposibil de realizat. Aici intervine partea creativă de fapt: în a oferi informațiile necesare pentru a obține ceea ce își dorește beneficiarul pe cât de mult posibil, dar să fie functional și estetic. Practic, orice concept pornește de la nevoi. După care intervine latura estetică.

DallesGO: Cât de dificil este să faci arhitectură de calitate? Care sunt obstacolele de care te lovești și cum le depășești?

Andrada Crăciun: Cred că foarte multe persoane își imaginează că arhitectura de calitate înseamnă un buget alocat de proporții colosale. Dimpotrivă, arhitectura de calitate este de calitate doar dacă răspunde nevoilor într-un mod estetic. Materialele utilizate ajută doar până într-un punct. Dacă o clădire este inestetică din punct de vedere volumetric, este extrem de puțin probabil ca ea să devină o bijuterie doar prin atribuirea unor materiale. Așa încât aș spune că nu neapărat bugetul este problema, cât problemele legislative. Sunt foarte multe reguli de urmat și de multe ori ceea ce ne dorim să facem nu este și realizabil. De aceea e important să pornim la drum cu niște așteptări cât mai bine înrădăcinate în realitate.

DallesGO: Cum abordați clienții nehotărâți sau confuzi? Este greu să comunicați cu aceștia față de cei care au deja o idee exactă despre ceea ce își doresc?

Andrada Crăciun: Sunt ”periculoase” ambele direcții, și cei confuzi (care se vor răzgândi constant), dar și cei care știu ”exact” ceea ce vor (mai ales dacă legea nu le permite; sau bugetul). În principiu cred că cea mai importantă este prima întâlnire, cea în care trebuie puse întrebările în așa fel încât să aflăm care sunt cerințele lor și să îi ghidăm în funcție de ceea ce este posibil spre o soluție fezabilă.

DallesGO: Credeți că este mai important în arhitectură să fii talentat sau să fii atent la detalii?

Andrada Crăciun: Cred că nu se naște nimeni cu adevărat talentat la arhitectură. Stilul și bunul gust se capătă în timp, atâta vreme cât te informezi constant. Atenția la detalii este crucială în schimb, pentru că de aceasta depinde bunul mers al lucrurilor. Un proiect foarte frumos poate fi stricat dintr-o simplă greșeală.

DallesGO: Care sunt arhitecții de talie internațională care te inspiră?

Andrada Crăciun: Cred că nu m-am hotărât niciodată dacă arhitectura care mă inspiră este de origine daneză sau japoneză. Poate și pentru că văd o similaritate între ele. Birouri de arhitectură cum ar fi Kengo Kuma sau Snohetta iau în considerare ceea ce este cel mai important pentru mine: simplitatea soluțiilor și scara umană. Simplitate, util și eleganță.

DallesGO: Cum este să fii arhitect? Este un domeniu solicitant?

Andrada Crăciun: Cu siguranță nu este pentru toată lumea. Este divers și deci solicitant, trebuie să fii mereu în priză, atent la ceea ce faci și mereu pregătit să rezolvi situații neprevăzute, dar suficient de calm cât să poți duce o întâlnire cu diverși clienți/colaboratori/furnizori fără să ai restul grijilor în spate. Necesită multă stăpânire de sine, multă determinare și mai ales un autocontrol atunci când vine vorba de balanța dintre viața personală și cea profesională, pentru că desi tuturor ne place să credem că pasiunea noastră trebuie să fie cu noi constant, trebuie să ne amintim că un arhitect de succes își îndreaptă atenția către toate aspectele vieții, pentru că arhitectura are legătura cea mai strânsă cu viața de zi cu zi.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un arhitect?

Andrada Crăciun: Arhitectul este un artist, dar nu un artist până la capăt, ci unul rational. Pe lângă acestea, în fiecare arhitect trebuie să existe un mic psiholog, un mic diplomat și un mic negustor. Bineînțeles, nu pornim la drum cu toate. Dar se pot învăța pe parcurs.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor și cum îţi propui să decurgă cursul?

Andrada Crăciun: Abilitatea cu care mâ mândresc cel mai mult în calitate de profesor este că reușesc să mă pliez pe stilul de învățare al fiecăruia. Informațiile din curs nu trebuie învățate pe de rost sau urmate la punct și virgulă.  Cursul trebuie să fie o discuție deschisă din care să putem învăța cu toții, să venim cu idei și să dezbatem ca să putem asimila informația cu adevărat.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanţi?

Andrada Crăciun: În artă nu există răspunsuri corecte sau greșite, doar idei de dezbătut. Întotdeauna să aveți încredere în a vă exprima opinia. Cele mai bune idei s-au născut din discuțiile unor oameni pasionați de același lucru.