Adina Țibu, un chef cu experiență internațională: „Chiar dacă greșești o dată, a doua oară s-ar putea să îți iasă și a treia oară cu siguranță o să primești și aplauze”
Chef Adina Țibu are o experiență de peste 10 ani în bucătărie. A simțit că are pasiunea pentru gătit dintotdeauna, însă a început cu pași mici, iar din greșeli a învățat tot ceea ce știe. A urmat mai multe cursuri în domeniu, atât în România, cât și în țări precum Italia, Spania sau Thailanda. Și pentru că este o persoană carismatică, a decis să își deschidă și o emisiune de cooking, populară în Suceava. Adina va fi noua profesoară a Cursului de Cooking DallesGO Suceava, așa că am vrut să aflăm toată povestea atât despre primii pași în bucătărie, cât și despre experiența la nivel internațional.
DallesGO: Cum a început pasiunea ta pentru gătit?
Adina Țibu: Pasiunea a fost dintotdeauna. Nu a început de undeva. M-am născut într-o casă în care se gătea foarte mult și am avut norocul să am alături de mine pe mama și pe o vecină nemțoaică. Aceasta făcea tot felul de lucruri deosebite, iar eu eram fascinată de tot ceea ce însemna bucătăria. Practic, m-am trezit înconjurată de astfel de lucruri și întotdeauna am respectat mâncarea. Atunci când îmi plăcea foarte mult un fel de mâncare aplaudam și era amuzant, dar în același timp cei care găteau se simțeau recompensați de reacțiile mele. Este un gest plăcut și îți aduce foarte mare satisfacție munca aceasta în bucătărie
DallesGO: Tu ești și jurnalistă. Cum ai îmbinat cele două domenii?
Adina Țibu: Mai întâi am fost bucătar. M-am axat mai mult pe partea educativă, sunt o consumatoare de cursuri și consider că mereu avem de învățat cu toții. Sunt foarte multe lucruri de aprofundat și consider că este nevoie de o pregătire continuă. Niciodată nu le știi pe toate. Am îmbinat frumos cele două domenii. Acum am o emisiune. Se numește „Gătește și zâmbește” și este la un post de televiziune regional. Se difuzează în Suceava, Neamț și Botoșani. Emisiunea este o călătorie culinară. Nu este doar o simplă experiență de gătit. Înainte de a trece la rețeta în sine eu povestesc despre istoria acelei rețete, despre țara unde a luat naștere acea rețetă, produsele pe care le folosim. Este foarte important felul în care ne alegem baza pentru a obține rezultate bune. Abia apoi trecem și la partea practică.
DallesGO: În afară de emisiune, cu ce te mai ocupi tu?
Adina Țibu: Eu am un atelier de gătit. Lucrez foarte mult cu copiii. Am parteneriate cu școli, afterschool-uri, asociații și fundații care se ocupă cu educarea copiilor, în special. Există, într-adevăr, o nevoie pentru a-i învăța pe cei mici să facă lucruri practice și pe cei mari pentru că uităm să mai gătim. De când au apărut tot felul de posibilități de a comanda, uităm să mai facem lucruri acasă.
Prima regulă este să gătim sănătos și să obținem un produs de calitate folosind ingrediente curate. În rețetele mele și în cursurile mele nu folosesc aditivi alimentari și facem diverse experimente, cum să alegem o pâine de calitate, de exemplu. Avem acces în laboratorul de la Universitate și în laboratorul fabricii de pâine, facem tot felul de lucruri practice care să îi determine să înțeleagă care este diferența dintre un produs de calitate și unul care nu ne aduce prea multe beneficii.
DallesGO: Cum ai învățat tu această meserie?
Adina Țibu: Am făcut cursuri în Italia, în Spania și cel mai drag curs mie, a fost ce din Thailanda. În primul rând, am ajuns în Thailanda în calitate de turist și în momentul în care le-am gustat mâncarea, am rămas, pur și simplu, șocată. Este cu totul altceva, începând de la felul în care arată, gustul, textura, aromele sunt absolut diferite față de tot ce am gustat în lumea asta. Am luat condimente de acolo, am încercat să caut pe internet tot felul de rețete, m-am întors acasă în România, am început să gătesc cu condimentele lor și nu îmi ieșea ce trebuia. La doi ani după, m-am întors în Thailanda, am luat legătura cu ghidul pe care l-am cunoscut în Bangkok și l-am rugat să îmi recomande un curs de gătit, unde chiar să învăț cum se face mâncarea lor. Așa am ajuns în Chiang Mai și am mers la o fermă, într-un sat, și acolo am văzut exact cum cresc ierburile lor, cum le folosesc în modul cel mai rudimentar, le-am luat acasă și am învățat, într-adevăr, să gătesc în stil thai original și de fiecare dată când îmi e dor de Thailanda, încă am condimente de acolo și gătesc mâncare specifică.
DallesGO: Cât de grea este această meserie?
Adina Țibu: Depinde ce faci. Eu lucrez pe evenimente și fac doar lucruri deosebite care îmi aduc plăcere. Cred că atâta timp cât faci lucruri care îți plac, nu este greu. Dacă te gândești la genul de restaurant unde lucrezi pe meniul zilei, te plafonezi și nu mai ajungi să perseverezi în carieră așa cum ți-ai dori.
DallesGO: Putem spune că bucătăria este o artă?
Adina Țibu: Absolut, da. Nu degeaba se numește arta culinară. Trebuie să știi să faci lucrurile în așa fel încât să le aduci la rangul de artă, însă ai nevoie de experiență. Să nu își imagineze că nimeni că poate să se uite la un filmuleț pe Youtube și învață să gătească. Chiar greșind înveți. Cine nu recunoaște că a greșit, minte. Și eu mai greșesc uneori. Avem tot timpul lucruri de învățat în bucătărie.
DallesGO: Care este satisfacția unui bucătar?
Adina Țibu: Să își vadă clienții zâmbind.
DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?
Adina Țibu: Mi se pare interesant. M-am bucurat când am primit propunerea. Mi s-a părut interesant ceea ce faceți. Consider că este o platformă în regulă pentru că oamenii pot accesa cursurile și online, fără să se deplaseze. Dar în același timp, dacă vor să facă lucruri practice, îi încurajez să vină la cursurile fizice. Însă, îmi place că oamenii au oportunitatea de a alege.
DallesGO: Ce o să învețe cursanții?
Adina Țibu: Îi învăț să eficientizeze timpul și costurile. Cred că este foarte important să știe să facă acest lucru, mai ales timpul pentru că este resursa noastră cea mai importantă. De asemenea, îi învăț să fie responsabili, să evite risipa alimentară. O să îi învăț și multe tehnici care să îi ajute să pornească cu dreptul în bucătărie.
DallesGO: Ai un sfat pentru cursanți?
Adina Țibu: Să aibă răbdare și să nu își piardă încrederea în ei. Chiar dacă greșești o dată, a doua oară s-ar putea să îți iasă și a treia oară cu siguranță o să primești și aplauze.