0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Roxana Istrate a realizat proiecte de design grădini atât în România, cât și pe Coasta de Azur, iar acum îi va învăța și pe cursanții DallesGO Iași tot ce a căpătat din experiențele trăite la nivel internațional

Roxana Istrate a realizat proiecte de design grădini atât în România, cât și pe Coasta de Azur, iar acum îi va învăța și pe cursanții DallesGO Iași tot ce a căpătat din experiențele trăite la nivel internațional

Ana Maria-Roxana Istrate este inginer peisagist din anul 2014. În timpul anilor de studiu, a beneficiat de două burse de practică Erasmus în care a putut să aprofundeze arta designului de grădini. De asemenea, este membru asociat in Asociatia Peisagistilor din Romania, Filiala Teritoriala Bucuresti – Ilfov, din anul 2016. Este pasionată de designul de grădini, astfel că s-a perfecționat în acest domeniu. A învățat singură discipline și programe conexe esentiale pentru acest domeniu, precum design grafic, Sketch-up, Photoshop, Lumion. În 2015 a înființat propria firmă de proiectare grădini și a realizat proiecte de amenajare atât în țară, cât și pe Coasta de Azur, devenind pasionată de grădinile în stil mediteranean. În perioada studiilor doctorale, a avut ocazia să interacționeze cu studenții și a descoperit că îi place să ofere informații și celor din jur. În 2021 a hotărât să ofere programe de practică studenților de la peisagistică, prin care își dorește să îi învețe pașii practici de realizare a unui proiect de grădină. Acest traseu didactic a condus-o spre a deveni cadru didactic asociat la USV Iasi și, recent, la DallesGO Iași. 

DallesGO: Cum ați descrie designul de grădini?

Roxana Istrate: Atunci când creezi ceva să arate bine, să fie estetic dar să fie și funcțional, atunci este design. La fel și la grădini, designul de grădini este crearea spațiului verde exterior al casei într-o zonă estetică și funcțională.

 

DallesGO: Ce vă place cel mai mult la această meserie?

Roxana Istrate: Cel mai mult îmi place etapa de brainstorming și crearea conceptului de amenajare. Îmi place să transform cerințele clientului în grădina mult visată. Mă pierd ore în șir în etapa de brainstorming: pregătirea paletei vegetale, căutarea și alegerea pozelor de referință

care se pretează cel mai bine pentru acea proprietate, schița de proiect ce o realizez mereu pe hârtie cu un creion și munca propriu-zisă în realizarea conceptului. Dar cel mai multîmi place atunci când primesc prima reacție a clientului: „WOW! Este minunată!”

 

DallesGO: Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bun designer de grădini?

Roxana Istrate: Depinde ce se înțelege prin „un bun designer de grădini”. Dacă vă referiți la persoana care să ofere un proiect de grădină așa cum visează clientul și să fie practică și cu simț estetic, atunci un designer bun de grădini trebuie să știe să asculte, să știe să analizeze corect atât

un teren cât și informațiile primite, să știe cum să explice clientului atunci când ceea ce își dorește el nu este fezabil pentru zona în care locuiește și nu în ultimul rând, să îi placă ceea ce face.

 

DallesGO: Cum se învață această meserie?

Roxana Istrate: Cu pasiune. Orice meserie se învață cu pasiune. 

În primă etapă este nevoie de studiu: cărți de specialitate, reviste, cărți de hobby, blog-uri și nu numai. În a doua etapă, ce merge în paralel cu prima, este exercițiul. Încerci combinații de plante, texturi, materiale, culori etc. pe hârtie. Nu, nu este nevoie să ai talent la desen ci doar să înțelegi cum și cât crește o plantă pentru a o putea reprezenta pe hârtie. În acest domeniu se învață continuu. Mereu apar tendințe noi și este bine să le cunoști.

 

 

DallesGO: Ce v-a determinat să alegeți această cale în viață?

Roxana Istrate: Peisagistica a fost a doua opțiune pentru studii și deși am fost admisă la prima opțiune, am realizat că peisagistica se mulează mai bine caracterului meu. Sunt o fire creativă, nonconformistă și, la momentul înscrierii la facultate, am considerat că peisagistica mi se potrivește: desen, munca cu plante. În timpul studiilor am realizat că peisagistica nu se rezumă doar la desen și munca cu plantele ci este ceva mult mai complex. Trebuie să

înțelegi cum funcționează o plantă și ce nevoi are pentru a ști unde să o poziționezi.

Trebuie să știi ce fel de materiale de finisare să folosești pentru a oferi anumite iluzii optice. Trebuie să cunoști principiile de design dar și legislația. Lista poate continua.

Aceste provocări m-au determinat, de fapt, să continui aceste studii pentru că au creat noi pasiuni pentru mine.

 

DallesGO: Ce studii ați urmat pentru a deveni un designer de grădini de succes?

Roxana Istrate: Primele studii absolvite au fost studiile de licență din cadrul Facultății de Horticultură a Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, specializarea Peisagistică, în anul 2014. Au urmat studiile de master din cadrul aceleași facultăți, specializarea Amenajări Peisagistice Urbane și Teritoriale. În toți acești ani de studii am beneficiat de două burse de practică Erasmus pentru această specializare. Studiile nu s-au oprit aici și

am continuat cu studiile doctorale în Horticultură, specializarea Legumicultură, susținând teza de doctorat în anul 2022. Nu am de gând să mă opresc aici. Îmi doresc foarte mult să aprofundez studiile luând parte la diferite cursuri de perfecționare și aprofundare.

Toate aceste studii au fost puse în practică. Am început să profesez în acest domeniu din anul 2015, din anul doi a studiilor de master. Așadar, este nevoie și de multe ore de practică, exercițiu și studiu pentru a putea deveni un designer de grădini de succes.

 

DallesGO: Care a fost cel mai frumos proiect la care ați lucrat? La ce lucrați în prezent?

Roxana Istrate: Toate proiectele la care am lucrat au fost frumoase. Fiecare proiect a avut ceva unic. Dar… cel mai frumos, pentru mine, a fost un proiect al unei grădini de 8700 m2 la care am lucrat în timpul colaborării cu o firmă de proiectare peisageră de pe Coasta de Azur. Nu a fost primul proiect cu o suprafață așa mare, însă a fost un proiect în care s-a dorit un acces în

proprietate grandios, cu aliniament de citrice. S-a dorit o zonă de peluză mare pentru a se putea ține diferite evenimente (proprietatea a fost privată și cu scop familial). S-a dorit un rosarium și o grădină de legume decorativă. S-au dorit elemente de mobilier personalizate. Însă cea mai mare provocare a fost realizarea traseului prin restul proprietății și crearea de zone de odihnă fără o intervenție majoră deoarece jumătate din aceasta se afla în zonă protejată. A fost nevoie să reabilităm ziduri de susținere, să analizăm corect ce arbori trebuie eliminați deoarece prezentau riscuri și înlocuirea acestora, ce specii de plante putem introduce în acea zonă care să fie admise și să ofere decor și așa mai departe. Pot spune că frumusețea acestui proiect, pentru mine, a fost provocarea în sine. Rezultatul a fost spectaculos!

În prezent m-am axat pe grădinile private din Iași și nu numai. Am în curs de proiectare câteva grădini private din Județ. Îmi place că majoritatea clienților își doresc un spațiu de relaxare dar și o mică zonă de grădinărit.

 

DallesGO: Cum ați primit invitația de a intra în familia DallesGO și cum vedeți această

oportunitate?

Roxana Istrate: Am fost sunată de o colegă din Asociația Peisagiștilor din România, mai exact de Diana Culescu, și m-a întrebat dacă aș fi interesată să predau cursuri de design grădini pentru începători la DallesGO în Iași. Iar cum mie îmi plac provocările am spus DA! 😀 și am fost sunată de unul din colegii voștri.

Îmi place să cunosc oameni noi, să facem schimb de idei, să creez noi conexiuni. Toată această experiență o privesc ca pe o perioadă de studiu: voi învăța și eu mai bine ce anume doresc diferite persoane de la spațiul exterior al casei. Abia aștept!

 

DallesGO: Ați mai predat astfel de cursuri înainte?

Roxana Istrate: Am menționat mai sus că am spus da acestei noi provocări. Nu este prima dată când țin un curs sau predau ceva, însă este prima dată când voi ține un curs pentru persoane ce nu au neapărat studii în domeniu dar sunt pasionate de așa ceva. Am mai avut ocazia să fac o mică prezentare despre grădinărit angajaților unei firme. Pot spune că am spart totuși

gheața pe această nouă zonă.

Sunt cadru didactic asociat la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Facultatea de Horticultură, Specializarea Peisagistică, unde țin câteva lucrări practice dar coordonez și zilele de practică la anul I de studii, Peisagistică. De asemenea, din anul 2021 am început să am studenți

practicanți la firma de proiectare peisageră pe care o dețin.

 

DallesGO: Care sunt cele mai interesante lucruri pe care le vor învăța cursanții?

Roxana Istrate: Consider că absolut tot! Peisagistica este un domeniu complex și cu siguranță va fi cel puțin un lucru interesant. Vor învăța cum să analizeze corect o grădină existentă, vor învăța cum să aleagă plantele și materialele necesare, vor învăța noțiuni din domeniul horticulturii și nu în ultimul rând, vor învăța cum să aleagă plantele dintr-un magazin și cum să admire cu alți ochi un spațiu verde.

 

DallesGO: Ce mesaj aveți pentru cei care au decis să se înscrie la cursul dvs.?

Roxana Istrate: Abia aștept să ne cunoaștem! Dacă că te-ai înscris la acest curs din pasiune sau pentru că îți dorești o schimbare în carieră, ai făcut un lucru bun! Va fi un curs pe înțelesul tuturor, un curs non-formal, un curs în care întrebările sunt mereu bine-venite.