0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Cum se amenajează o gradină? Pasiunea pentru grădinărit meserie sau arta? Care sunt provocările întâmpinate în această profesie? Sunt câteva din temele pe care le vom aborda astăzi în interviul cu Ana Popescu

Cum se amenajează o gradină? Pasiunea pentru grădinărit meserie sau arta? Care sunt provocările întâmpinate în această profesie? Sunt câteva din temele pe care le vom aborda astăzi în interviul cu Ana Popescu

Când spunem Ana Popescu vorbim de peisagistică de înaltă clasă.Ana Popescu este unul dintre cei mai implicați profesioniști pe care i-am întâlnit. Pasiunea ei pentru amenajări, corelată cu iubirea pentru natură, a dus-o spre minunata zonă a designului de grădini.

 A terminat studiile la “Universitatea de Științe Agronomice-Facultatea de Horticultură București” apoi a studiat la “New York Institute of Art “Designul Interior. Implicată în proiecte precum “Grădini Urbane”, unul dintre cele mai mari proiecte urbanistice din Constanța care ne readuce imaginea naturii pierdute în propria căutare, unde drumul este văzut prin diferitele sfere ale anotimpului, Ana se dezvăluie că un artist desăvârșit .

DallesGO: Cum a apărut pasiunea pentru această meserie?

Ana Popescu: Pasiunea pentru plante a existat din adolescență, că profesie a apărut însă că o nevoie dar și că o oportunitate în proiectele de amenajări interioare, când beneficiarii își doreau să amenajăm și spațiul exterior odată cu restul lucrărilor.

DallesGO: Care sunt provocările pe care le întâmpinați cel mai des în această profesie?

A.P: Provocările sunt deopotrivă pozitive și negative. Când zic pozitive mă gândesc la cele care mă solicită din punct de vedere creativ, fie prin nevoile sau dorințele utilizatorilor, fie prin natura spațiului, fie cele legate de un buget limitat.

Cele negative țin mai mult de cutumele beneficiarilor, care pun piedici unui proiect reușit.

DallesGO: Care a fost cel mai interesant proiect pe care l-ați avut?

A.P: Fiecare proiect în parte este interesant, pentru că oamenii sunt diferiți, cerințele cu atât mai mult, zonele, peisajele, arhitectura clădirilor, astfel că am satisfacții cu fiecare lucrare în care pun suflet și cu pasiune o aduc la rezultatul dorit.

DallesGO: Dar cel mai greu?

A.P: Consider proiecte dificile cele care au un buget nerealist față de cerințe, sau cele în care beneficiarii au idei contradictorii legate de stil chiar și de funcționalități iar eu sunt nevoită să intervin că mediator și psiholog până ajung la un numitor comun.

DallesGO: De ce anume țineți cont când realizați designul unei grădini?

A.P: De funcționalitate ( nevoile utilizatorilor, fluxuri de circulație, acces etc.) estetică ( armonie și unitate compozițională), proporții ( casă – gradină – peisaj ) toate raportate la bugetul alocat. 

DallesGO: Care este cel  mai interesant parc sau gradină de la noi și de ce?

A.P: Parcul Cișmigiu mă atrage de fiecare dată, deși ar fi multe de îmbunătățit, îmi aduc aminte cu plăcere, de când eram copil, de peluzele colorate, de bărcile de pe lac pe care le urmăream și așteptam să treacă pe sub pod. Acum de câte ori sunt în București, revin cu drag la o plimbare de-a lungul aleilor sinuoase, pe sub coronamentul arborilor, colțuri liniștite și obiective interesante care mai păstrează încă fărâme din farmecul perioadei interbelice.

DallesGO: Dar din afară?

A.P: Exemplele sunt multe, iar dacă stau să mă gândesc mi-e greu să aleg unul singur! Mi-ar placea să ajung să zic la fel despre parcurile din Romania, nu pot decât să sper că în viitor vor fi revitalizate cât mai multe parcuri, care să rivalizeze cu cele din statele occidentale.

Poate cel mai impresionant parc atât că proporții dar și că specii, biodiversitate dar și că moduri de utilizare pentru mine este parcul Flagstaff Gardens din Mellbourne Australia, o oază verde în mijlocul unui oraș aglomerat ale cărei suprafețe gazonate imense se transformă în locul de prânz pentru sutele de lucrători de la birourile din jur. De-a lungul pajiștilor se întind aliniamente de ulmi, smochini și eucalipt cu un parfum copleșitor. Un club de bowling, loc de joacă, terenuri de tenis și grătare electrice contribuie la caracterul recreativ și informal al parcului. Cu multă umbră, locuri de odihnă, fântâni și țâșnitoare, alei largi, meticulos întreținute parcul este minunat pentru picnic, jogging, o simplă plimbare, întâlniri, distracție sau doar pentru a găsi un loc de refugiu.

DallesGO: În ce perioade ale anului trebuie amenajată o gradină?

A.P: Ținând cont de faptul că amenajarea unei grădini nu ține doar de plantarea materialului vegetal, ci implică realizarea infrastructurii terenului (decopertarea pământului și suplimentarea cu pământ fertil, nivelarea sau realizarea valonamentelor etc. ), realizarea sistemelor de irigații și drenaj, construirea diverselor elemente (alei, deckuri, pergole, chioșcuri etc) nu putem vorbi de o perioadă optima a anului. Bineînțeles că în perioade cu precipitații abundente sau îngheț astfel de lucrări nu sunt recomandate. Pe de alta parte în cazul plantărilor se poate vorbi de anotimpuri propice – în cazul arborilor și arbuștilor cât timp nu este îngheț, se pot planta din octombrie până în martie, chiar mai, cei cu rădăcini goale (dezvelite/ neprotejate), în cazul plantelor anuale se plantează în funcție de specie primăvara-vara, iar în cazul celor perene primăvara și toamna ( ca noțiuni generale )

DallesGO: Care este sursa ta de inspirație?

A.P: Dacă mă refer strict la proiecte de amenajare inspirația o găsesc în oamenii cărora li se adresează, în felul lor de a zâmbi, de a vorbi, de amenajarea casei, de obiecte de decor apoi ține de locul respectiv, de peisaj, de culoarea cerului, de miros, de senzațiile pe care ți le dă un anumit spațiu. Daca mă refer la o inspirație generală legată de mediul creativ în care-mi desfășor activitatea atunci este vorba de un proces îndelungat, în care s-au acumulat imagini, culori, sentimente, emoții și toate se împletesc și ies la iveală la momentul oportun.

DallesGO: Cum e omul Ana?

A.P: Ana, mama a trei copii minunați este o persoană plină de viață, cu o imaginație bogată, creativă, pasionată de frumos, de natură, pozitivă, pragmatică, veșnic în mișcare, zâmbitoare, iubitoare de romane polițiste, înclinată către sporturi extreme, o excentrică și în același timp o visătoare incurabilă.

DallesGO: Ce învață cursanții la acest curs?

A.P: Cursurile conțin informații legate de principii de amenajare și proiectare a spațiilor verzi, elemente de bază despre tipologia grădinilor, noțiuni de horticultură și arboricultură legate de informații despre specii lemnoase și floricole și alegerea lor în funcție de context, tipuri de materiale, combinații și scheme cromatice, texturi, elemente de decor și mobiler specific.

DallesGO: De ce e important pentru tine acest curs?

A.P: Ținând cursul am observat că informațiile pe care le dețin se structurează și se ordonează mult mai bine astfel încât să le și pot livra coerent, pe de altă parte îmi dezvoltă abilitatea de a vorbi în public și încerc să variez stilul de prezentare pentru a evita monotonia.

DallesGO: Ce iți place cel mai mult la acest curs?

A.P: Interacțiunea cu oamenii este permanent fascinantă, schimbul de informații, satisfacția că poți da mai departe din cunoștințele și experiențele personale.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la aces curs?

A.P: Acest curs este un început de drum atât pentru toți cei pasionați care doresc să-și amenajeze propria grădină dar și pentru cei care doresc să-și valorifice aptitudinile într-o carieră în domeniu.

DallesGO: Ce le spui cursantiilor noștri care aleg acest curs?

A.P: Indiferent de criteriile care au stat la baza alegerii cursului și dincolo de toate informațiile teoretice și aspectele tehnice, își vor dezvolta simțul estetic și creativitatea, ceea ce îi ajută să-și lărgească perspectivele și să abordeze lucrurile mai „open minded”.