După 13 ani în bucătăria internațională și cea de fine dining din România, Mihai Ioan vine la catedra DallesGO
Atras de fine dining și bucătărie internațională, Mihai Ioan este și un iubitor al naturii și al animalelor. Lucrează într-un resturant în care ingredientele sunt primite în mare parte de la producători locali, iar în trecut și-a crescut propriile legume în grădina din spatele casei. Are o experiență de peste 13 ani în domeniul gastronomiei, iar mare parte din acest timp l-a petrecut în străinătate. O personalitate prietenoasă și dornică să împărtășească oamenilor iubirea pentru creativitatea în farfurie, vi-l prezentăm pe Mihai!
DallesGO: Ce înseamnă să fiii chef?
Mihai Ioan: Pentru mine înseamnă să fii în stare să le oferi celor care-și doresc o experiență culinară, să te joci cu ingredientele de sezon și să faci un lucru minunat din ele.
DallesGO: Ce experiență culinară oferi tu clienților?
Mihai Ioan: Sunt de părere că ingredientele sunt printre cele mai importante piese din puzzle-ul unei rețete, prin urmare mă consider norocos sa fiu parte dintr-o echipa care-mi împărtășește această idee. Folosim multe ingrediente locale, de calitate, cât mai proaspete posibil, un soi de farm to table. Lucrăm cu foarte mulți producători locali care au cu adevărat ce să ofere și cred că aceasta direcție este una sănătoasă pentru un bun mers al lucrurilor în HoReCa.
DallesGO: Ce pregătire ai?
Mihai Ioan:
După liceu am făcut un curs de formare profesională, iar apoi m-am mutat în București și am început să lucrez într-un restaurant fusion. Am plecat apoi în Marea Britanie pentru că am vrut să-mi desăvârșesc skill-urile pe care le dobândisem deja. Acolo am lucrat într-un hotel unde totul era foarte fresh, de la pâine până la înghețată. Asta este experiența care m-a format cel mai mult. După această perioadă m-am întors acasă și am decis să îmi cultiv propria grădină. Au mai urmat episoade in Marea Britanie, Țările de Jos sau Elveția iar de 5 ani m-am stabilit în Iași.
Factorul determinant în decizia de a-mi creste singur legumele a fost nevoia de a înțelege procesul care trebuie urmat de cei care se ocupa cu munca pământului. Noi, bucătării, suntem doar o rotiță în acest mecanism și îmi doream o imagine mai amplă.
DallesGO: Ce ai învățat din experiența asta?
Mihai Ioan: Unul din lucrurile pe care le-am descoperit a fost faptul că de la sămânță la rod este un drum lung presărat cu răbdare, grijă pentru plante și atenție.
Nu a fost mereu ușor, dar cu siguranță satisfacția este pe măsura. Cred că este la îndemâna oricui să cresca ierburi aromatice cu care putem aduce un plus de gust și prospețime tuturor preparatelor din bucătăria proprie.
De atunci continui acest obicei, deși acum mare parte din grădina mea este spațiu de joacă pentru câinii mei pe care îi iubesc foarte mult.
DallesGO: Cum ai ales meseria asta?
Mihai Ioan: Încă de când eram adolescent bișnuiam să îmi pregătesc singur micul dejun, iar ouăle fierte, prăjite sau omletă deveniseră prea rudimentare. Așa am început să experimentez, să diversific și a început să mă atragă ideea asta de a face ceva cu mâinile mele. În liceu am studiat matematică-informatică și nu mă vedeam stând în fața unui calculator în ficare zi, plus că a fost și o perioadă în care am fost destul de rebel. După liceu am urmat cursul acesta de gastronomie, m-am mutat în București și mi-am găsit un job într-un resturant fusion și am încercat să învăț cât mai multe lucruri în fiecare zi.
DallesGO: Ce calități trebuie să aibă un bun chef?
Mihai Ioan: Trebuie să fii foarte bine organizat, să ai o paletă de gust foarte bine dezvoltată, să asculți și să înveți constant lucruri. De asemenea cred că e important sa fii un bun lider și comunicator eficient, să știi să delegi sarcini și să îți motivezi echipa să lucreze constant la același nivel.
Sunt mai multe moduri de a găti un preparat și poți fi foarte creativ când stăpânești tehnicile. E vorba de gust, de texturi, de culori, dar cel mai important este ca toate ingredientele să meargă împreună. Cumva în joaca asta nu există limite, poți îmbina ingrediente de pe mai multe continente și poți crea mereu lucruri noi. Trebuie doar să îți dai frâu liber imaginației, să ai anumite cunoștințe iar apoi totul devine o joacă. Chiar dacă gătim zilnic, rareori o zi seamănă cu alta și trebuie să faci față tuturor provocărilor care se ivesc, să îți menții calmul și să cauți soluții.
DallesGO: Ai mai predat până acum cursuri de gastronomie?
Mihai Ioan: Nu am predat, însă am colegi mai tineri cărora le împărtășesc din experiența și cunoștințele mele.
DallesGO: Ce vor învăța cursanții?
Mihai Ioan: Îmi doresc să învețe mai mult decât cum să urmeze o rețetă și cum să aibă gustul la final, vreau să-i ajut să își deschidă orizonturile, să folosească corect condimentele, să iasă din zona de comfort și să experimenteze.
DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?
Mihai Ioan: Cu mult entuziasm și încredere că am destule cunoștințe care trebuiesc împărtășite.
DallesGO: Ce mesaj ai pentru viitorii tăi cursanți?
Mihai Ioan: Să vină cu inima deschisă și cu mult entuziasm, să se bucure de călătoria gastronomică în jurul lumii.