0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Andrei Roman și designul de pe hainele influencerilor

Andrei Roman și designul de pe hainele influencerilor

Pasiune, ambiție și perseverență, acestea sunt trei dintre calitățile care l-au ajutat pe Andrei Roman să devină un bun graphic designer, căutat chiar și la nivel internațional. Andrei a acceptat provocarea de preda Cursul de Design Graphic la DallesGO Cluj. Așa că ne-a vorbit despre chemarea pe care a avut-o în acest domeniu și despre parcursul lui pas cu pas. Nu a fost ușor, iar în România există multe impedimente de care designerii se lovesc, însă povestea lui Andrei Roman poate fi o sursă de inspirație pentru toți tinerii talentați care sunt atrași de acest domeniu.

DallesGO: Cu ce te ocupi în prezent?

Andrei Roman: Sunt grafic designer în cadrul firmei mele, împreună cu prietena mea și cu încă un coleg. Avem un studio mic de design și ne ocupăm de graphic design și merchandise, deci facem graficele care merg pe haine. Avem și o linie de haine proprie: Smash Club. Practic, noi ne ocupăm cu printurile care sunt imprimate pe haine. Facem ilustrații pentru haine îmbrăcate de influencers, YouTube-eri, Twitch streamers.

DallesGO: Aveți colaborări cu artiști mari?

Andrei Roman: Da. În general cu americanii. Nu prea am lucrat cu cei de la noi. Unul dintre oamenii cunoscuți cu care am lucrat este Hasan Piker.

DallesGO: Cum este să lucrezi pentru State?

Andrei Roman: Ne place mult. Colaborăm cu o firmă care se ocupă cu producția de merchandise pentru acești oameni și e foarte straight-forward ce vor. Noi știm ce trebuie să facem și atunci nu există o pierdere de timp. Mereu suntem scurt și la subiect și totul merge foarte bine.

DallesGO: Cum ai descrie această profesie?

Andrei Roman: Ai nevoie cât de cât de o chemare pe partea asta. Eu de tânăr am avut această înclinație și am știut că vreau să mă apuc de design și aveam o atracție pe partea de ilustrație pentru haine. De asta ne-am și făcut studioul și am ales acest domeniu. Pentru cineva care nu știe despre ce e vorba, aș zice că e un domeniu distractiv, în care e destul de greu să ajungi undeva pentru că ai nevoie de skills și de timp să investești în chestia asta. În țara noastră, din păcate, nu e văzut cu ochi foarte buni. Nu mă refer la oameni, dar făcând parte dintr-un domeniu artistic, oamenii îl văd ca pe un hobby. Dar nu este așa. Este un job ca oricare altul și am dat de mulți clienți aici în România care nu înțeleg valoarea designului grafic sau al designului în general. Cred totuși că lucrurile astea se schimbă cu cât îți găsești o clientelă mai bună.

DallesGO: Reprezintă acest lucru un impediment?

Andrei Roman: Te lovești de lucrurile astea și nu-ți vine să continui. Cunosc mulți oameni care au intrat în domeniu și au renunțat, dar, atât timp cât tu ai o pasiune adevărată, deja când vorbim de design vorbim și de artă și aici intră și partea de pasiune – ai nevoie de pasiune să faci și așa ceva. Pentru mine nu e un job neapărat, e a way of life. Tot ce mi se întâmplă duce la chestia asta sau cumva gândesc prin perspectiva asta a designului. Pentru mine a fost un drum ciudat și dificil, dar acest drum mi-a arătat că trebuie să crezi foarte tare în tine și mai mult contează ce crezi tu despre tine.

DallesGO: Cum ți-ai descoperit tu pasiunea?

Andrei Roman: Mama mi-a zis că există acest domeniu. Eu nu mai rețin exact dar, ea zice că eu voiam să dau la fashion design și în clasa a 10-a am mers să fac un curs al Facultății de Artă și Design și atunci am realizat că pot să fac un job în care mă ocup numai de estetic, care era o chestie extraordinară pentru că aveam o pasiune pentru lucrurile frumoase și în trend, și când am văzut că există acest job m-a atras foarte tare. Am terminat Arte și Design, unde am studiat toate tipurile de design și ulterior am ajuns să învăț mai mult de unul singur, pentru că-mi doream foarte mult să fac haine și ilustrație pentru haine. Așa că am învățat singur și cu prietenii.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO de a ține acest curs?

Andrei Roman: Întotdeauna mi-am dorit să fiu și profesor și am făcut modulul de pedagogie la facultate, plus că doi dintre bunicii mei au fost profesori. Îmi place să învăț oamenii să facă lucruri interesante. Mi-ar plăcea ca elevii mei să ajungă de la a nu ști nimic la a ști destul de bine.

DallesGO: Ce vor învăța  persoanele care se înscriu la Cursul de Graphic Design?

Andrei Roman: Intro-urile în graphic design și cum funcționează programele, pentru că bună parte din domeniul acesta o reprezintă programele digitale pe care le folosești. Ajută foarte mult și partea fizică, să știi să desenezi, dar în secolul în care trăim, o bună parte sunt programele pe care le folosești în spate.

DallesGO: Ce sfat ai pentru viitori graphic designeri?

Andrei Roman: Dacă îți place acest domeniu, sfatul meu e să lucrezi cât de mult poți și să lucrezi în fiecare zi, să înveți ceva nou zilnic și să devii din ce în ce mai creativ. E un domeniu extraordinar, dar trebuie să tragi foarte mult. Nu apeși 3 click-uri și a ieșit ceva, pentru că nu e așa.  Dar dacă îți bați capul foarte mult și găsești acea pasiune, poți să ajungi cu adevărat departe.