0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Peisagistica este o profesie puțin cunoscută la noi

Peisagistica este o profesie puțin cunoscută la noi

Ana Horhat este arhitect peisagist. A absolvit studiile universitare în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității Sapienza din Roma unde a dobândit și diploma de doctor în “Landscape and Environment“. După mai bine de zece ani de studii, implicări în proiecte de cercetare privind spațiul public și peisajul urban, conferințe, ateliere și concursuri de proiectare naționale și internaționale, revine la Cluj-Napoca în 2017, devine membru asociat ASOP filiala teritorială Nord-Vest și decide, plină de speranță, să își exercite profesia de peisagist în România. A câștigat alături de Metapolis Architects și Atelier Mass concursul internațional pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca.

DallesGO: Cum ai descoperit această meserie?

Ana Horhat: Au fost ani foarte plini pentru mine. Eu am studiat în Italia, unde am descoperit lumea asta a plantelor și a peisagisticii, după care amrevenit în țară plină de entuziasm și plină de dorința de a profesa această meserie aici.

DallesGO: Și acum, după câțiva ani petrecuți aici, ce zici? Este peisagistica o meserie de viitor?

A. H.: M-am lovit la început de tot felul de dificultăți, dar acum sunt nu fericită, sunt absolut încântată că m-am întors. Și cum le ziceam și multor cursanți și da, întrebarea asta apare întotdeauna: da este absolut o meserie de viitor, are foarte mare căutare, acum cu pandemia și cu noua viziune asupra spațiilor exterioare, cu atât mai mult. Iar eu, pe lângă că sunt foarte fericită că m-am întors, trebuie să recunosc că am făcut foarte multe lucruri în ultimii ani. Sunt implicată în foarte multe proiecte cu colegii mei arhitecți: proiectăm parcuri mari sau mai mici, grădini private,  câte puțin din fiecare, nu mă pot plânge.

DallesGO: Cum este noua generație de peisagiști?

A. H.: Sunt foarte diferiți și trebuie să recunosc că prima oară acceptasem provocarea de a ține cursul așa, dintr-o curiozitate și de dragul experienței și din dorința de a propovădui meseria de peisagist, dar acum, ultima oara am acceptat doar de curiozitate și din dorința de a descoperi noi oameni, pentru că sunt oameni foarte frumoși. Nu o zic ca pe un clișeu. Chiar sunt foarte diferiți, din medii cu experiențe de viață foarte diferite și mi se pare că oamenii sunt partea cea mai frumoasă a cursului.

DallesGO: Cine ar trebui să vina la acest curs?

A. H.: Absolut oricine, dar trebuie să recunosc că majoritatea sunt doamne și domnișoare, deci sfătuiesc domnii și domnișorii să vină și ei la curs. Sunt oameni foarte diferiți, cu vârste diferite, unii la început de drum și sunt în căutare, mai sunt și cei care au trecut prin căutări și acuma au decis, sunt cei care vor să își amenajeze propria curte și propria grădină, sunt alții care vor să își schimbe viața și meseria, sunt unii care pur și simplu sunt absolut pasionați și uneori știu mai multe decât mine.

DallesGO: Ce o să învețe cursanții?

A. H.: Eu țin cursul de începători și atunci, la început, vreau să îi atrag sa învățăm puțină istorie, puțin din toate tendințele, modele în amenajarea grădinilor. Apoi începem cu lucruri practice, de la principii de design, reguli de proiectare, la ce trebuie să ne uităm, la ce trebuie să fim atenți, cum începem să proiectăm o grădină și după aceea cu pași mici ne apropiem de lumea plantelor, unde stăm foarte mult, pentru că acolo e partea cea mai frumoasă. Învățăm despre plante, despre arbori, despre poziționarea lor în grădini, care unde se potrivește și ce tip de expoziție și ce tip de sol… în fine, tot felul de reguli până ajungem la a proiecta o grădină, desenăm, proiectăm, mergem împreună la pepiniere, câte puțin din fiecare.

DallesGO: Cum decurge partea practică a cursului?

A. H.: Inițial, aveam de gând să mergem să ne plimbăm împreună puțin prin pepiniere, prin garden center-uri, să știm exact cum alegem plantele, la ce ne uităm, la ce trebuie să fim atenți, dar anul acesta avem o cursantă care are o gradină absolut superbă, gradina botanică din Cluj-Napoca ar putea foarte bine să îi facă concurență, iar ea s-a oferit să facem câteva întâlniri la ea în gradină, unde avem foarte multe teme de gândit și de soluționat, așa că da, ne vom plimba între pepiniere și gradina acestei doamne.

DallesGO: Care este cea mai mare satisfacție în această meserie?

A. H.: Nu mă pot hotărâ, nu știu ce să aleg… mie îmi place foarte mult partea de proiectare, îmi place tocmai partea inițială, cea de căutare a conceptului și a ideii, dar bineînțeles o satisfacție extraordinară este să îți vezi grădina cum crește. Ceea ce este foarte frumos la amenajarea unei grădini este că aceasta nu este un eveniment unic, ci un proces, o continuă evoluție și ești tot timpul surprins: ești surprins când o vezi implementându-se, ești surprins când te întorci acolo peste un an, într-o primăvară, într-o toamnă, totdeauna vezi altceva și grădina continuă și fară tine și asta este un lucru absolut superb. Practic dai viață unei ființe vii.

DallesGO: Ce face stilul tău atât de special?

A. H.: A doua mare pasiune a mea este arta și vin dintr-o familie de artiști și cumva cred că asta face diferența. Până la urmă, grădinile sunt și ele o artă: arta grădinilor. De multe ori se numește așa pe bună dreptate și vreau să cred că voi încerca și eu să predau arta grădinilor.

DallesGO: Care este motivația ta?

A. H.: Motivația mea este să îi învăț și pe alții ceea ce înseamnă profesia de peisagist, pentru că este o profesie încă puțin cunoscută la noi. Multă lume privește cu ceva curiozitate, dar și cu multe semne de întrebare. Pentru mulți suntem probabil pictori de peisaj sau grădinari sau cei care tundem gazonul. Semnificațiile profesiei de peisagist sunt foarte ample și provocarea este tocmai aceasta, de a face înțeles ceea ce înseamnă un peisagist.

Înscrie-te și tu la cursurile de Design de Grădini de la DallesGO. Află mai multe aici.