0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Ce plusuri aduce partea video față de fotografie- de vorbă cu Alex Bunea, profesorului Cursului de Video, Timișoara

Ce plusuri aduce partea video față de fotografie- de vorbă cu Alex Bunea, profesorului Cursului de Video, Timișoara

 

Alex Bunea a făcut o tranziție mai atipică în cariera sa, de la absolvent al Facultății de Informatică, la fotograf și ulterior, videograf. El ne povestește care sunt principalele provocări ale domeniului și cum se prezintă piața în România, dar și cum treci peste un blocaj din punct de vedere al inspirației și motivației. Alex este convins că autoperfecționarea și disponibilitatea de a învăța pe cont propriu sunt absolut necesare, pe lângă studiile și cursurile urmate.

DallesGO: De câți ani profesați? Ce experiență aveți în domeniu?

Alex Bunea: Sunt fotograf încă din 2008, am aproximativ 15 ani experiență în domeniu și am încercat toate ramurile fotografice. Aici, în Timișoara, cea mai mare cerere este pentru fotografia de nuntă, așa că, natural, m-am specializat în această direcție. În urmă cu trei ani, m-am dedicat mai mult videografiei. Primul contact a fost când, dintr-o întâmplare, am ajuns să filmez un botez în locul unui videograf colaborator și am fost uimit de cum te poți juca cu dinamica mișcării, față de fotografie. Am învățat treptat cum, prin video, pot transmite alte emoții, mai complete, pot surprinde mișcarea, sunetul și reda o poveste mai completă decât prin poze.

DallesGO: Ce studii aveți la bază?

Alex Bunea: Destul de curios, am terminat Facultatea de Informatică, iar de când sunt fotograf, am urmat mai multe workshopuri de fotografie și videografie de nuntă.

DallesGO: Când și cum v-ați gândit pentru prima oară la o carieră în acest domeniu? Cum au arătat începuturile pentru dumneavoastră?

Alex Bunea: O să fiu cât de sincer posibil. Am făcut tranziția de la foto la video datorită cererii de pe piață. La început, m-am concentrat doar pe foto, am încercat să studiez cât mai multe tehnici de comunicare cu subiectul, poziții, idei, compoziții, tehnici de fotografiere și editare. Acum aproximativ 3 ani, în pandemie, căutam noi provocări profesionale și simțeam că partea de evenimente nu prea mai merge, așa că m-am concentrat mai mult pe fotografia corporate. Acești clienți m-au întrebat dacă ofer și servicii video, întrucât, la acea vreme, nu existau mulți videografi profesioniști în Timișoara. Așa că, treptat, am început să mă perfecționez și pe această parte.

DallesGO: Pe scurt, cum a arătat tranziția de la foto la video ca proces?

Alex Bunea: După ce am fost cumva nevoit să ofer și servicii video pe lângă cele foto, pentru că exista cerere, am încercat să progresez și să testez până când eram cât de mulțumit se poate de rezultat. Ușor, ușor, am învățat cum și unde să insist pe partea de lumină, colorizare, editare, sunet, stabilizare. Am și studiat tehnici din tutoriale de pe Youtube și am fost la mai multe workshopuri de videografie de nuntă, pentru că, din păcate, pentru videografie comercială nu existau. Mi-a folosit însă mult ce am învățat și pentru partea de comercial. Pe scurt, trebuie să fii dispus să exersezi mult singur, altfel nu poți ajunge să te cunoști în primul rând pe tine și mai apoi, subiecții în cauză.

DallesGO: Dacă ar fi să descrieți piața din România, ce plusuri și minusuri puteți identifica?

Alex Bunea: Nu cunosc chiar toată piața din România, însă am colaborat cu agenții de marketing din București, care au fost foarte mulțumite de munca mea și mi-au propus ele un buget… care depășea cu mult prețul pe care eu l-aș fi cerut clientului în Timișoara. Există deci diferențe în funcție de oraș și zona țării. Piața din orașul meu este încă în formare pe partea de comercial.

DallesGO: Ați mai predat până acum? Dacă nu, cum vă simțiți să preluați rolul de „profesor”?

Alex Bunea: Da, am mai predat de câteva ori, în special, workshopuri de fotografie 1 la 1. Mi-a plăcut foarte mult să fiu în rolul de profesor, am predat secretele mele fără rețineri, fiindcă nu mă tem de concurență, ci din contră, consider că este loc pentru toată lumea, iar concurența ne motivează să evoluăm, să fim mai buni.

DallesGO: Ce calități ar trebui să aibă un videograf bun?

Alex Bunea: Pentru a fi un videograf bun, trebuie să îmbini tehnicile video cu creativitatea. Pe scurt, ai nevoie de abilități de filmare, editare și storytelling pentru a crea videoclipuri interesante și de impact.

DallesGO: Care sunt cele mai plăcute cadre de surprins?

Alex Bunea: Îmi place sa surprind momente unice, emoții sincere, cadre deosebite, încadrări și oameni, în principal. Te poți juca cu multe în ceea ce privește videografia și poți crea atâtea povești, este incredibil.

DallesGO: Care sunt cele mai mari provocări în acest domeniu? Cum pot fi ele depășite?

Alex Bunea: O să enumăr mai schematic provocările în videografie și cum le poți depăși:

  1. Tehnologia în continuă evoluție:

Soluție: Fii la curent cu noile tendințe și echipamente, participă la cursuri și workshop-uri.

  1. Competiția acerbă:

Soluție: Dezvoltă un stil personal unic, oferă un pachet complet de servicii și construiește o relație solidă cu clienții.

  1. Presiunea termenelor limită:

Soluție: Planifică eficient proiectele, organizează-ți timpul și comunică transparent cu clienții.

  1. Lipsa de inspirație:

Soluție: Explorează diverse genuri de videografie, caută inspirație în natură, artă și alte domenii creative.

  1. Depășirea limitelor tehnice:

Soluție: Experimentează cu tehnici noi, învață din tutoriale online și colaborează cu alți profesioniști.

Bonus: Adaptabilitatea și perseverența sunt esențiale pentru a naviga prin provocările industriei videografice.

Recomandare: Creează o rețea solidă de colaboratori, participă la evenimente de profil și construiește-ți o reputație profesională solidă.

DallesGO: Ca ultimă întrebare, dacă ar fi să vă descrieți în 3 cuvinte simple, care ar fi acestea?

Alex Bunea: M-aș putea descrie ca pasionat de tehnică, atent la detalii și adaptabil.