0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Îndrăgita Edita Lupea se alătură catedrei DallesGO

Îndrăgita Edita Lupea se alătură catedrei DallesGO

Edita Lupea este antreprenor și designer cu ștate vechi. A moștenit pasiunea pentru haine de la tatăl său, care a fost croitor. Născută în Dej, și-a construit cariera în Bucureşti după terminarea studiilor de specialitate de la Cluj. Edita are un stil consacrat și nu oricine are curaj și o personalitate atât de puternică încât să îi poarte piesele. Poate fi numită cu ușurință unul dintre fondatorii avangardismului în industria designului vestimentar. Modelele sale se remarcă întotdeauna. Se inspiră din tot ceea ce o înconjoară. Mereu veselă și determinată, Edita a acceptat provocarea DallesGO și va preda Cursul de Design Vestimentar pentru Adolescenți. Pentru ca viitorii cursanți să o cunoască mai bine, am stat de vorbă cu ea, iar pentru început am vrut să aflăm care a fost punctul ei de pornire spre această carieră înfloritoare.

“Am descoperit că îmi plăceau hainele și le desenam, de la 9 ani. Aveam două caiețele cu desene, pline cu hăinuțe. Și am avut oportunitatea să am în familie pe tatăl meu croitor și am început să fac și eu hăinuțe pentru mine, ca orice om, copil, care e atras de o meserie. Faptul că am terminat secția de design industrial, unde desenul tehnic era un lucru foarte important, m-a făcut să înțeleg designul vestimentar cu totul altfel, nu ca orice creator de modă. După ce am lucrat și în cinematografie un an, la un proiect, m-am reîntâlnit cu o colegă din cinematografie, cu Ana Păunescu și mi-a zis: <Hai să facem o firmă împreună, de haine, și în același timp să facem costume de film>. Cumva, combinația asta între film și vestimentația, haine, m-a ajutat foarte mult pentru că am acumulat o experiență de costum de film din care am învățat foarte multe despre haine. “

Filmul a introdus-o într-o lume nouă, unde a avut un succes formidabil. A colaborat cu mari companii de producție cinematografică și a creat articole vestimentare pentru actori renumiți, precum Nicole Kidman, Demi Moore, Jude Law, Jon Voight, Rutger Hauer, David Hasselhoff, Nicolas Cage.

“Noi am lucrat cu DADA și pentru Castel, la producții și mici și mari, foarte multe producții mici care s-au lucrat la Castel, dar între ele au fost și producții foarte mari, Cold Mountain, de exemplu, asta a fost prima producție mare la care noi am lucrat și care ne-a adus o experiență vastă ce înseamnă acest domeniu și ce înseamnă să lucrezi profesionist în acest domeniu. A fost foarte fain. În paralel, îmi fac colecții, le bag pe Fashion Days. Cumva o fac de plăcere, colecții mai mici. Oricum politică în această industrie este aceea de a nu mai produce prea mult, ci puțin și bun. Eu tot timpul am mers pe asta, nu pe foarte mult, ci mai puțin și bun. Eu mă mândresc că am produse cu care un om vine după 20 de ani și îmi spune să îi mai fac articole asemănătoare”.

Faptul că vede oameni pe stradă care îi poartă creațiile chiar și după 25 de ani este o mare satisfacție pentru ea, în postura de designer. Însă există o motivație și în ceea ce privește rolul de profesor. 

“E aceea de a deschide mintea unor copii, care vor să urmeze această cale și de a-i ajuta pentru că mi se pare momentul oportun la 12 ani sau 13 ani, eu am început la 9, să îți dai seama că asta vrei și să o ții langa pe calea asta și să muncești. Cursanții au avansat foarte bine, adică am marșat foarte mult pe desen, crochiu, cu începutul, cu abecedarul, fără acesta nu faci nimic și am o elevă care acum trece în clasa a 12-a și clar vrea să dea la facultate și o să mă ocup de ea, o să o ajut. Probabil că o să o îndrum spre Cluj că eu am terminat la Cluj. Îmi place că sunt copii și cumva sunt ca buretele, absorb toate informațiile”.

Edita Lupea și-a pus la bătaie toate cunoștințele pentru cursanții DallesGO și vrea să fie îndrumătoarea lor în acest domeniu. Ca un adevărat mentor, are foarte bine pusă la punct structura cursului. 

“Învață abecedarul, învață de la punct la linie, desen, crochiu, desen de obiect de forme geometrice, puțină perspectivă, desenul corpului uman, crochiuri de figură umană, foarte mult crochiu ca să își intre în mână exact ca la bicicletă, să poată desena foarte ușor și tot timpul. La sfârșit, o să încercăm să facem o mini colecție, să zicem. Deci, să ducem de la desen până la a face două- trei produse. Mi s-a părut o adevărată provocare și îți spun și de ce, pentru că a lucra cu copii care acum sunt în formare este exact momentul potrivit pentru a-i face să se îndrăgostească de o meserie sau să o ia pe o anumită cale, cel puțin mie mi se pare momentul cel mai potrivit”. 

A reușit să îi atragă pe cei mici spunându-le că vor face haine și pentru ei, așa cum a început și ea. Însă, a avut grijă să le prezinte ce înseamnă cu adevărat să fii designer. 

“Poate vrei să înveți să desenezi, poate vrei să vezi care e treaba cu materialele, despre materiale. Când vezi că designul nu înseamnă să faci o colecție de avioane și cu care să nu faci nimic, ci să faci haine care au un scop și care este scopul? Să îmbrace un om, să țină de frig sau să fie răcoros și să arate bine, să atragă pe stradă și așa mai departe. Adică, sunt niște calități. Trebuie să fii un vizionar, să fii foarte creativ, să nu te sperie noul, trebuie tot timpul să încerci. După aceea să înveți cum aplici ceea ce ți-ai pus în cap și vrei să faci, să înveți să umbli cu materialele, să înveți despre materiale, să înveți despre materialitatea materialelor, cum transpui ideile în materiale. După părerea mea, este esențial să treci prin toate etapele, cusut, croit, tipar”. 

Așadar, acum că cei mici se pregătesc să înceapă școală, dincolo de haine și rechizite, îi puteți surprinde cu o activitate care să le stârnească interesul. Cursul de Design Vestimentar este potrivit și pentru dezvoltarea personală a copiilor, iar Edita îi așteaptă cu brațele deschise să le insufle pasiunea ei.