0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Arhitect Paul Solon: „În acest domeniu, ai o poziție privilegiată în viața unei clădiri, a unor oameni și a unui oraș”

Arhitect Paul Solon: „În acest domeniu, ai o poziție privilegiată în viața unei clădiri, a unor oameni și a unui oraș”

Paul Solon este un arhitect profesionist, cu o experiență vastă în acest domeniu. Acesta a fost coordonatorul a sute de proiecte, de la locuințe până la clădiri de birouri sau blocuri. Astfel că a reușit să acumuleze foarte multe cunoștințe în acest domeniu, aspect care îl recomandă și pentru poziția de profesor DallesGO. Paul Solon va preda Cursul de AutoCAD, iar pentru că s-a alăturat echipei noastre am vrut să aflăm cât mai multe despre el.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru arhitectură, cine este omul Paul Solon?

Paul Solon: Individul Paul Solon este încă în descoperirea sa. Pe lângă arhitect sunt pasionat de psihologie, de studiul omului și al societății (cu tot ce ține de istorie), de jocuri (de la cele tip board game la cele video) și mai nou profesor.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru arhitectură și cum a fost începutul tău în acest domeniu?

Paul Solon: Cumva am ajuns pe acest drum în mod natural, fiind a treia generație de arhitecți din familie. De la o imaginație bogată, cu niște aptitudini pentru desen și cu o abilitate de a gândi logic drumul pare evident. Am apreciat mereu impactul pe care unele clădiri le pot avea într-un oraș și ce reflectă acestea despre societate.

DallesGO: Care sunt arhitecții de talie internațională care te inspiră?

Paul Solon: Peter Zumthor, Peter Eisenman, Herzog and de Meuron, Toyo Ito. Mai sunt destui, dar mă voi rezuma la aceștia.

DallesGO: Ce ne poți spune despre firma la care lucrezi, dar și despre activitatea ta în cadrul acesteia?

Paul Solon: Lucrez într-un birou mediu, dar foarte capabil, ce se ocupă de foarte multe programe (tipuri) de arhitectură. M-am ocupat atât de părțile de clădiri de locuință, cât și de clădiri pentru afaceri mari și mici. Acopăr, împreună cu echipa, de la partea inițială de concept trecând prin toate stagiile unui proiect până la finalizarea proiectului.

DallesGO: Ne poți spune câteva avantaje, dar și câteva dezavantaje ale acestei meserii?

Paul Solon: Principalul avantaj pe care o astfel de meserie ți-o oferă este dezvoltarea constantă și echilibrată. Devii un om apt estetic,dar și organizațional, datorită problemelor pe care le întâmpini. O astfel de carieră înseamnă foarte multe eforturi, nu este ușor. Majoritatea arhitecților cunosc termenul de noapte albă și stresul predării.

DallesGO: Există un lucru despre acest domeniu pe care crezi că ar trebui neapărat să îl știe cei care își doresc să facă această profesie?

Paul Solon: Sunt câteva aspecte ce sunt necesare a fi cunoscute. În primul rând, o astfel de meserie este cu adevărat grea și cere foarte multă implicare. Dar daca ești cu adevărat pasionat, nu te poți vedea făcând altceva. Ai o poziție privilegiată în viața unei clădiri, a unor oameni și a unui oraș.

DallesGO: Multe persoane se tem de programele de proiectare. Cât de dificile sunt?

Paul Solon: Programele de proiectare sunt la bază simple. Complexitatea ce pare intimidantă apare împreună cu cea a proiectului în sine. Putem să ne gândim la programele de proiectare ca la abilitatea de a desena, ea e ușor de înțeles, necesită exercițiu, dar scopul e de a prezenta o idee sau o soluție. Cu cât ideea sau soluția este mai grea cu atât pare mai greu de utilizat desenul ca mediu.

DallesGO: Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură? Cât de mult este creativitate și în ce proporție este dorința beneficiarului?

Paul Solon: Conceptul de arhitectură va lua naștere în urma descoperirii limitelor ce trebuie respectate. Fie că sunt din partea beneficiarului, a terenului, a clădirilor din jur sau a societății în general, jocul conceptual ia naștere aici. Întrebări precum ce limite pot fi doborâte, respectate sau ignorate diferențiază arhitecții cu adevărat buni de restul.  Creativitatea este necesară.

DallesGO: Cât de dificil este să faci arhitectură de calitate? Care sunt obstacolele de care te lovești și cum le depășești?

Paul Solon: Arhitectura de calitate nu este ușoară de obținut. Situațiile sunt mereu complexe și necesită multă atenție, dedicație și cunoaștere. Un arhitect capabil să producă în mod constant calitate este cineva care și-a dedicat viața cunoașterii domeniului, ce îmbină aptitudini constructive cu cele estetice.

DallesGO: Cum abordați clienții nehotărâți sau confuzi? Este greu să comunicați cu aceștia față de cei care au deja o idee exactă despre ceea ce își doresc?

Paul Solon: În mod general valabil discuțiile cu clienții, indiferent că au o imagine clară sau nu a proiectului, au rolul de a îmbunătăți căutările unei soluții optime. Cu timpul, cu soluții propuse se ajunge la varianta cea mai bună, mereu.

DallesGO: Credeți că este mai important în arhitectură să fii talentat sau să fii atent la detalii?

Paul Solon: Important este să fii capabil de ambele când e nevoie. Sunt multe filozofii de gândire, unele axate pe număr mic de detalii, altele invers, toate corecte. Dar orice arhitect va cunoaște cum să jongleze cu aceste două aspecte ale sale.

DallesGO: Îți amintești despre vreun proiect mai inedit, poate unul mai greu, căruia nu credeai că îi faci față? Dar despre un proiect de suflet, dacă există?

Paul Solon: Sunt câteva proiecte pe care le consider mai apropiate, unul din facultate. Acesta avea ca temă o universitate de arte pe un sit monument istoric. A fost o provocare respectarea clădirii monument și introducerea corpurilor noi ce acoperă foarte multe funcțiuni. Un alt proiect de suflet este primul bloc realizat, nu neapărat special ca arhitectură, cât ca realizare personală. Primul concept de mall se încadrează în aceeași categorie. Ultimul proiect ce îl voi menționa este compus din două clădiri existente, dar cu abordări complet diferite una de cealaltă ce urmează a fi unite. Împăcarea celor două stiluri este principalul obstacol, deja realizat. Restul proiectului este încă în lucru.

DallesGO: Cum este să fii arhitect? Este un domeniu solicitant?

Paul Solon: Este un domeniu greu. Trebuie constant să fii atent la detalii, la estetică și la cum se îmbină toate aspectele. Este solicitant, sunt multe predări și mai multă birocrație decât ar trebui.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un arhitect?

Paul Solon: Un arhitect trebuie să fie echilibrat, în primul rând, să cunoască atât latura estetică, cât și cea constructivă și să le îmbine, să fie rezilient și nu în ultimul rând, curios.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor și ce îți propui să îi înveți pe cursanți?

Paul Solon: Trebuie să recunosc că predarea unui program în mod eficient unui număr mare de oameni este o provocare. Am mai predat în colectiv, dar acesta a fost mic ( până în 3 oameni). Ideea o păstrez.  Vreau să setez mai întâi zona în care ne jucăm, să vedem împreună un set de limite pe care le putem atinge. Caut ca studenții mei să fie capabili să se descurce și singuri când nu pot să fiu lângă ei. Așadar îi voi încuraja și învăța să caute pe cont propriu, prin mai multe medii. Mult din program este  experiența utilizării, ca și în desen. La bază, programul e simplu și oferă multe aparate pentru organizarea eficientă. Aceste aparate nu sunt obligatorii, dar ajută direct proporțional cu complexitatea proiectului. Îi voi învăța de la cum să abordeze un proiect prin program la elemente mai de detaliu: cum se desenează elemente constructive și de ce, cum se organizează elementele desenate, ce e important de notat într-un desen, cum se face, programul în sine și ce probleme se pot întâmpina.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanți?

Paul Solon: Mesajul este simplu: Salutări!