0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Roxana Andon te învață să dai importanță pasiunilor tale: „Am visat într-o seară că aveam un eveniment și se terminase marfa din vitrină ”

Roxana Andon te învață să dai importanță pasiunilor tale: „Am visat într-o seară că aveam un eveniment și se terminase marfa din vitrină ”

Roxana Andon are peste 10 ani experiență în domeniul cofetăriei, iar acum este pregătită să se alăture catedrei DallesGO și să predea Cursul de Cofetărie din Iași. Din 2013 are propria afacere, unde și-a format o echipă de bază. Se ocupă atât de clienți, cât și de partea administrativă. Deși uneori este copleșită de sarcini, nu se dă bătută niciodată pentru că oricât de provocatoare ar fi o solicitare, pasiunea pentru cofetărie este mereu mai puternică. Roxana crede cu tărie că dacă faci ceea îți place, nimic nu este dificil. Și să fim serioși, cui nu îi plac dulciurile? Într-adevăr, realizarea lor necesită multă muncă, așa că am invitat-o pe noua profesoară a Cursului de Cofetărie să ne vorbească despre această meserie.

DallesGO: Poți să ne povestești despre afacerea ta?

Roxana Andon: Cofetăria mea se numește Cremish. Este din anul 2013 și am deschis-o din pasiune pentru dulciuri.

DallesGO: Când a început pasiunea ta pentru dulciuri?

Roxana Andon: Pasiunea pentru dulciuri a început din copilărie, dar abia în 2013 am prins curajul de a face ceva. Acum eu nu mai lucrez în producție, mi-am format o echipă care să lucreze, iar eu m-am axat mai mult pe partea de administrare și partea de decor din pastă de zahăr.

 

DallesGO: Cum este să administrezi o afacere?

Roxana Andon: Nu este ușor pentru că este multă birocrație, sunt multe aspecte de acre trebuie să ții cont, dar totodată există și satisfacție, când vezi clientul mulțumit și când este apreciată munca ta.

DallesGO: Cum faci față? Ai avut parte de momente mai grele?

RoxanaAndon: Am avut și momente mai grele, dar am reușit să le depășesc împreună cu echipa mea. Îmi aduc aminte și acum de prima comandă de minitortulețe sau torturile individuale, cum spun unii, de cât de provocator a fost, dar la sfârșit, când am văzut bucuria miresei când s-au prezentat, mi-au dat lacrimile de emoții. Am avut și vise mai puțin plăcute, dar care au ajuns să fie constructive, m-au ajutat să mă organizez mai bine. Am visat într-o seară că aveam un eveniment și că se terminase marfa din vitrină, clienții așteptau să cumpere, iar eu nu aveam ce să le ofer.

DallesGO: Cât de greu este să înveți meseria de cofetar?

Roxana Andon: Nu este greu, din punctul meu de vedere. Trebuie doar să îți placă, să ai pasiune, răbdare. De câte ori fac un interviu de angajare le spun că atâta timp cât le place să facă dulciuri acasă, le plac dulciurile, să le mănânce, sunt dispusă să colaborăm pe viitor. În momentul în care nu ai nicio înclinație, nici să le mănânci, nici să le faci, nu ai nicio legătură cu bucătăria, atunci este mai greu. Dar cui îi place să gătească și sa facă acasă măcar o bezea, o ciocolată de casă, nu cred că îi este greu să învețe această meserie.

DallesGO: Îți amintești vreo cerință mai inedită de desert?

Roxana Andon: În ceea ce privește compoziția deserturilor, nu prea s-a întâmplat să îmi ceară clienții ceva și eu să nu pot să fac. Însă, la decoruri au fost anumite chestii. De exemplu, la început, înainte să urmez cursul de realizare al figurinelor din pastă de zahăr, când venea câte un client și zicea că vrea o figurină cu Mickey Mouse, simțeam cum cade cerul pe mine pentru că nu știam să îl fac, nu știam cum o să iasă și tot încercam să îi propun alte variante. Până la urmă am făcut acel curs de realizare al figurinelor din pastă de zahăr și mi-am dat seama că orice poate prinde contur atâta timp cât ai răbdare și imaginație. Acum când vine cineva care își dorește o figurină pe care nu am făcut-o niciodată, am puțin inima câte un purice, dar încerc până reușesc.

DallesGO: Dar ție ce îți place mai mult, să realizezi partea estetică sau conținutul deserturilor?

Roxana Andon: Mie îmi place mai mult partea de final, cu decorurile din pastă de zahăr. Fac figurine, flori și alte elemente. Asta îmi place mai mult.

DallesGO: Ai vreun desert care îți place să îl faci în mod special?

Roxana Andon: Acasă fac bezele pentru că fata mea mă înnebunește cu bezelele. Mai fac tiramisu și îmi place foarte mult să fac tarte, nu dulci, ci din acelea sărate, cu brânzeturi, cu ceapă caramelizată. Aceste preparate nu sunt cerute la cofetărie, dar mie îmi plac și le fac acasă. Mai am două rețete de torturi pe care le fac de când eram copil și când îmi e dor de ele, le prepar.

DallesGO: Care sunt cele mai bune părți ale acestei meserii?

Roxana Andon: Partea cea mai frumoasă este atunci când vezi că este mulțumit clientul, când vezi că cineva se bucură de ceea ce ai făcut și că apreciază munca ta.

DallesGO: Cum ai acceptat provocarea DallesGO?

Roxana Andon: Chiar este o provocare pentru că nu am mai predat niciodată. Am luat-o ca pe o provocare nouă, pe care am fost bucuroasă să o îmbrățișez. Sunt încântată să mă alătur echipei și sperăm să fie totul foarte bine.

DallesGO: Care este motivația ta de a preda Cursul de Cofetărie?

Roxana Andon: O văd ca pe o etapă în evoluția mea.

DallesGO: Ce o să învețe cursanții?

Roxana Andon: Vor învăța mai multe tipuri de blaturi, mai multe tipuri de creme, asamblarea torturilor, decorarea acestora. Vom mai învăța să facem checuri, macarons, monoporții și multe alte tehnici importante în cofetărie.

DallesGO: Aveți un mesaj pentru cursanți?

Roxana Andon: Dacă le face plăcere să facă prăjituri, cu siguranță vor reuși să facă ceea ce își doresc.