0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Am discutat cu Georgiana Tatu, designer de interior din Galați, pe care am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări legate de domeniul său de activitate și să ne ofere sfaturi din vasta sa experienţă. „Implicarea unui specialist în design interior înseamnă economie de bani și timp. Cred că designul are puterea de a schimba viața în bine. Designul de interior rămâne pentru mine o formă de respect față de noi înșine și față de viață.”

Am discutat cu Georgiana Tatu, designer de interior din Galați, pe care am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări legate de domeniul său de activitate și să ne ofere sfaturi din vasta sa experienţă. „Implicarea unui specialist în design interior înseamnă economie de bani și timp. Cred că designul are puterea de a schimba viața în bine. Designul de interior rămâne pentru mine o formă de respect față de noi înșine și față de viață.”

Georgiana Tatu este designer și fondator BELLSOPHI Interior Design și cofondator BELLSOPHI Residences. Absolventă /licențiată în Istorie–Filozofie în cadrul Universității “Dunărea de Jos” /Galați și a cursurilor Școala de Design Șerban”/București, a ales să se dedice marii sale pasiuni, designul de interior, în a cărui putere de a schimba viața în bine, crede. “Pasiunea pentru frumos și modul cum acesta ne afectează viața și emoțiile, mi-a preocupat parcursul educațional și continui să îmi susțin interesul și curiozitatea față de acesta.Designul de interior rămâne pentru mine o formă de respect față de noi înșine și față de viață.”

“Gândesc că fiecare amenajare trebuie să fie loială temei de proiectare precum și contextului, să aibă sens, să bucure. Ambianțele pe care le prefer sunt cele care stimulează simțurile și satisfac nevoile, de cele mai multe ori neconștientizate, atât de ordin psihologic, estetic cât și fiziologic…Acestea sunt lucrurile pe care le apreciez ca fiind frumoase.”

DallesGO:Cum ți-ai descoperit această pasiune pentru design interior?

Georgiana Tatu:Pasiunea pentru design în general, a fost o preocupare permanentă,pentru mine, astfel că încă din timpul copilăriei dar și al adolescenței simțeam o chemare față de acest domeniu. Acesta a fost, probabil și motivul pentru care nu ezitam să îmi exersez aptitudinile artistice prin participarea la diverse cursuri și concursuri de pictură, Însă oricât de evidentă era determinarea mea de a deveni designer, realizarea acestui fapt a fost o chestiune destul de complexă și poate chiar atipică.”

DallesGO:De cât timp te ocupi de design și amenajări interioare?

G.T.: Ca și designer de interior specializat mă aflu în cel de-al cincilea an de activitate, însă contactul cu domeniul constructiilor rezidențiale a avut loc acum mai bine de 10 ani fiind implicat în afacerea de familie din acest sector.

DallesGO: De ce crezi că e nevoie de serviciile unui designer de interior?

G.T.: Să te întrebi de ce avem nevoie de design interior este ca și cum te întrebi de ce ne place muzica.

Ceea ce face designerul de interior este să asigure conceperea unor interioare estetice, funcționale și sigure, cunoscut fiindu-i faptul că modul cum acestea sunt realizate va influența semnificativ modul cum va trăi beneficiarul, devenind mai împlinit, mai fericit sau mai productiv. La aceste argumente se adaugă și unul de ordin financiar pentru că nu putem trece cu vederea cât de ușor se pot pierde bugete serioase investite în amenajări nefuncționale, fară valoare estetică în care pur și simplu nu ne simțim bine. Este o risipă formidabilă de timp și bani, pe care ai fi putut să o eviți daca ai fi avut deschidere să apelezi la un specialist în acest domeniu.Daca privești mai departe trebuie să te gândești că designul este cel care vinde sau nu, un lucru, un spatiu, un obiect de utilitate, așadar exista suficiente argumente pentru care să iei în serios necesitatea acestei profesii.

DallesGO:.Spune-ne câteva cuvinte despre tine ?

G.T.: Pur și simplu sunt un om care investește timp și energie în lucrurile care contează pentru el, dorindu-și să devină mai bun și implicit mai fericit.

DallesGO: Ești designer în Romania. Spune-ne un avantaj și un dezavantaj alacestui fapt în profesia ta?

G.T.: Pioneratul, în acest domeniu, designul de interior fiind o profesie tânără pentru România, are avantajul de a ne oferi șansa și responsabilitea de a forma gusturi, de a educa, însă cine nu știe cât de dificil și frustrant poate deveni să așterni pe o foaie alba conținuturi valoroase? În plus este realmente obositor să ne justificăm permanent necesitatea și complexitatea domeniului, astfel că subevaluarea domeniului cred că este cel mai mare dezavantaj. Este nevoie de mult timp și energie pentru a clarifica acest aspect.

DallesGO: Care este stilul tău preferat?

G.T.: Ceea ce îmi reține atenția într-o lucrare de design interior nu ține neapărat de stil. Mă atrag lucrările de design care au o semnificație aparte, cele fidele realității beneficiarului, cele care conturează atmosfere rafinate,elegante și clare. Mă fascinează modul creativ cum sunt mixate mai multe elemente din stiluri diferite și pot spune că apreciez stilul eclectic.

DallesGO: Care este cel mai de suflet proiect al tău?

G.T.: Evoluez cu fiecare proiect și fiecare dintre ele m-a implicat cu tot ce aveam de oferit la acel moment…așadar nu am un singur proiect de suflet, ar fi nedrept față de cele anterioare sau cele viitoare.

DallesGO: Dar cel mai greu?

G.T.: Proiectele devin grele doar atunci când se pierde dialogul și încrederea.

DallesGO: Cum este omul Georgiana?

G.T. : Cred că cel mai mult îmi doresc să particip la tot ce înseamnă viață nu doar să o consum. Mă feresc să rămân fixată într-un mod de a fi pentru că îmi doresc să evoluez, să aduc o contribuție personală care să schimbe în bine… acestea sunt parte din gândurile intime care mă definesc.”

DallesGO: Ce înseamnă cursul pe care îl predai la DallesGo pentru tine?

G.T.: Privesc aceasta provocare cu destul de multa responsabilitate și consider că este un cadru binevenit care îmi permite să îmi aduc contribuția personală la formarea unei bune înțelegeri și a unei aprecieri corecte, asupra domeniului de design interior, pentru comunitatea/ orașul din care fac parte.

DallesGO: Ce învață cursanți la acest curs?

G.T. : Informațiile sunt strucurate astfel încât în prima parte mă concentrez pe formarea unei gândiri de principiu asupra designului de interior, insistând pe modul cum au evoluat stilistic și ideologic interioarele mediului construit.Facem permanent conotații cu viziunea și ideologia unor designeri și arhitecți de renume.Dincolo de noțiunile de culoare, mobilier sau iluminat este important să deprindem un limbaj de specialitate și să înțelegem ce anume ar trebui să urmărim atunci când dorim să realizam un proiect de amenajare. Aceste noțiuni sunt corelate cu activități practice și de planificare a unui interior, ajungând să înțelegem cât de necesar și complex este să realizam interioare funcționale.

DallesGO: Ce calități îți trebuie pentru a face aceasta meserie?

G.T.: Să își dorească să vadă dincolo de aparențe, să vadă dincolo de lucrurile care arată bine…

DallesGO: Transmite cititorilor noștri un sfat de care să țină cont atunci când își amenajează casa.

G.T.: Sugerez că fiecare dintre noi să privim cu mai multa atenție asupra nevoilor noastre psihologice și fizilogice, lăsând spatiu pentru ce contează cu adevărat pentru noi..”