0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

De la bucătărie, la cofetărie. Povestea unei afaceri de succes, pornită în timpul pandemiei. Secretul stă în ingredientele naturale

De la bucătărie, la cofetărie. Povestea unei afaceri de succes, pornită în timpul pandemiei. Secretul stă în ingredientele naturale

Georgian Tufă a început aventura bucătăritului în restaurant. Mai târziu și-a dat seama că este pasionat de prăjituri și a pus bazele propriei afaceri. A riscat totul pentru pasiunea lui iar acum „Sweet Dessert” este una dintre cele mai apreciate cofetării din Brașov. Deja este un profesor cu experiență și așteaptă să împărtășească și cursanților DallesGO din secretele lui din laborator.

DallesGO: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru cofetărie?

Georgian Tufă:  Înainte de toate am fost bucătar. Am început să muncesc în bucătărie de la vârsta de 18 ani și încet, încet am descoperit că îmi place mai mult să fac prăjituri decât mâncare. De acolo am început să fac tot felul de prăjituri pentru restaurant. La orice restaurant lucram, eu făceam prăjiturile. Iar după o perioadă m-am axat strict pe partea de prăjituri.

DallesGO: Cum e să fii cofetar?

Georgian Tufă:  Este o meserie foarte frumoasă. Totul e să îți placă. Și odată ce-ți place, restul vine de la sine. În același timp, este și o meserie puțin grea din cauza faptului că toate sărbătorile le petreci în laborator, muncind, dar cum am spus și mai devreme, atât timp cât îți place, este totul mult mai ușor.

DallesGO: Ce poți să ne spui despre afacerea ta?

Georgian Tufă:  Cofetăria mea se numește Sweet Dessert. Inițial, am deschis doar laboratorul, undeva la câțiva kilometri de Brașov, fără să deschidem și punctul de vânzare. După nici un an, ne-am decis să căutăm un spațiu în Brașov, unde să avem și punct de vânzare să putem interacționa altfel cu clientul, să deguste, să vadă despre ce este vorba, nu doar din poze sau din online. Atunci ne-am mutat în Brașov. Am deschis cofetăria cu punct de vânzare și laboratorul propriu în același loc. Am deschis în timp de pandemie și nu am știut cum este viața înainte de pandemie. Dar pot să spun că de atunci toate merg bine.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un bun cofetar?

Georgian Tufă:  În primul rând, trebuie să aibă pasiune. Odată ce îi place și are pasiune să lucreze cu ingredientele naturale pentru că noi asta ne dorim, să lucrăm doar cu ingrediente naturale, fără să folosim prafuri. Cred că asta îl ajută foarte mult un cofetar. Dar trebuie să aibă și răbdare în același timp pentru că în cofetărie sunt și lucruri repetitive. Sunt prăjituri care se fac de multe ori în același timp. Deci, aceste calități ar fi pasiune, răbdare, îndemânare și forță de muncă.

DallesGO: Te-ai confruntat cu momente grele pe parcursul carierei tale?

Georgian Tufă:  Pot să spun că în continuare am momente grele atunci când avem mai multe evenimente într-o singură zi. Uneori sunt și 4-5 evenimente și ne este greu să împărțim sarcinile să putem ajunge la toate în același timp. Este un haos total înainte de orice eveniment în capul meu și în mintea mea, dar la final de zi când mă liniștesc, îmi dau seama că totul mi-a plăcut. Chiar îmi place să lucrez sub presiune.

DallesGO: Care este satisfacția unui cofetar?

Georgian Tufă:  Cred că oricărui cofetar i-ar plăcea să audă de fiecare dată de la client că a mâncat cea mai bună prăjitură, că arată cel mai bine. Atunci când clientul este mulțumit și îți apreciază munca, clar atunci vine și satisfacția oricărui cofetar.

DallesGO: Cum ai primit propunerea DallesGO?

Georgian Tufă:  Am primit-o cu brațele deschise. Chiar îmi place să fac lucrul acesta, să predau. Nu sunt nou în acest domeniu de a preda, de a arăta și altor persoane tehnici noi, de a învăța. Sincer să fiu, chiar sunt foarte entuziasmat.

DallesGO: Ai mai fost în rolul de profesor?

Georgian Tufă:  Da. Înainte să deschid cofetăria în Brașov, am lucrat ca și tehnolog. Mergeam în laboratoare și îi învățam noi tehnici cu noi produse pe angajații firmei respective. De un an de zile merg și la un hotel din Sinaia, unde ajut angajații să învețe noi tehnici, noi rețete și să fie la zi cu noile tendințe.

DallesGO: Cum este să ții pasul cu tendințele?

Georgian Tufă:  Sincer să fiu, nu este greu. Dar trebuie mereu să mergi mereu și tu ca profesor la specializări, să vezi noile tendințe, noile tehnici și este de muncă ca să poți ține pasul.

DallesGO: Ce ți-ai propus să îi înveți pe cursanți?

Georgian Tufă:  În primul rând, vreau să îi învăț să lucreze doar cu produse naturale, să nu folosim prafuri, doar frișcă naturală, fără nimic altceva și tehnicile pe care le folosim în anumite rețete. În cazul în care sunt dornici să învețe și altceva, îi voi ajuta cu mare drag.

DallesGO: Ți-ai propus câteva rețete pe care o să îi înveți?

Georgian Tufă:  În primul rând, pentru că mulți sunt interesați, vom face câteva tipuri de cozonaci, însiropați, clasici. Vom lucra cu aluatul dospit, iar în ceea ce privește aluatul opărit, vom face choux-uri, eclere. Și în acest caz, ne vom focusa pe mai multe variante.

          

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanți?

Georgian Tufă:  Dacă sunt dornici și vor să învețe cu adevărat cofetărie, îi aștept cu mare drag. Eu sunt deschis și atât cât pot și cât știu și eu, fac tot posibilul să îi ajut și să îi învăț.