0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Claudiu Dociu: ”Atunci când faci foarte bine ceva, când excelezi într-un domeniu, începi să fii un artist.”

Claudiu Dociu: ”Atunci când faci foarte bine ceva, când excelezi într-un domeniu, începi să fii un artist.”

Claudiu Dociu, profesorul Cursului de Public Speaking și al celui de Prezentator TV Ploiești, are o carieră strălucitoare, de-a lungul căreia a deprins o sumedenie de trucuri pe care este pregătit să le împărtășească viitorilor săi cursanți. A lucrat peste 30 de ani în presă, a susținut mii de discursuri, iar acum și-a deschis propria televiziune. Claudiu Dociu ne explică de ce este important să ai abilități de bun orator, indiferent de domeniul în care activezi.

DallesGO: Cu ce te ocupi în acest moment?

Claudiu Dociu: Am o companie care se cheamă Dada Media, ce oferă consultanță, face streaming-uri, dar face și producție video, inclusiv transmisiuni live. De fapt, cu asta ne-am câștigat reputația în ultimii ani, cu transmisii live de la evenimente importante, precum Festivalul de Jazz de la Ploiești, competițiile de pe Hipodromul Ploiești, spectacole de teatru, spectacole de tot felul, topul firmelor realizat de Camera de Comerț și Industrie etc. Totodată, din 24 ianuarie, am lansat și un post de televiziune online, care se cheamă Dada Tv și care este, din punct de vedere tehnic și chiar și prin conținut, ca o televiziune obișnuită. Adică, sunt podcasturi, sunt chiar emisiuni. Deja sunt două luni și ceva și avem peste 100 de emisiuni produse, cu grafică, cu studio, totul la standarde de tv. Pe partea de consultanță, lucrăm și cu oameni politici, și facem coaching pe Public Speaking. Eu am vreo 30 de ani de presă. Am început la ziare, radiouri, televiziuni în zona locală. La stația Pro FM Ploiești am lucrat în jur de 10 ani, la WYL FM, un post de radio regional, ce emitea în 4 localități (Ploiești, Snagov, Câmpina, Slobozia); am lucrat timp de 5 ani ca redactor-șef la WYK TV.  Am lucrat la Realitatea Tv un an. La Valea Prahovei Tv am făcut matinalul. Am făcut emisiuni și la Travel Mix. În ceea ce privește vorbitul în public, susțin cursuri de vreo 10 ani. Am făcut și primul club de vorbit în public în Ploiești, unde o dată pe lună veneau oamenii de la cursuri și nu numai și exersau vorbitul în public.

DallesGO: Cum a fost experiența în televiziune?

Claudiu Dociu: Foarte mulți ani am făcut o emisiune, care se chema: „Dialog 100%” și pe care am reluat-o și acum. Ideea este că presa, în general, îți dă ocazia să cunoști foarte mulți oameni și te îmbogățești în felul acesta, pentru că înveți de la fiecare câte ceva. Eu chiar cred că suntem cumva rodul întâlnirilor pe care le avem și că evoluăm în funcție de cei cu care intrăm în contact și cu care comunicăm. Deviza firmei noastre este „Comunicare 100%”.

DallesGO: Cât de importantă este această artă a vorbitului?

Claudiu Dociu: Am scos o carte la un moment dat, un fel de suport de curs. Am acceptat o provocare și timp de un an, am scris în fiecare zi câte un articol despre vorbitul în public. Acolo puneam problema dacă vorbitul în public este o știință sau o artă. Concluzia a fost că este și o știință. pentru că sunt o serie de tehnici pe care le poți folosi și care se învață, dar la momentul în care începi să le rafinezi, să le șlefuiești, ca în orice altceva, devine o artă. Părerea mea este că atunci când faci foarte bine ceva, când excelezi într-un domeniu, începi să fii un artist. Întâi deprinzi tehnici și după devii artist. Începi să mai încalci regulile, ca în orice artă. De exemplu, și în arta plastică dacă te uiți la cei care au revoluționat artele plastice, întâi au început cu învățatul noțiunilor și au realizat lucrări în stil clasic, după care nu au mai respectat nici o regulă și au venit cu viziunile lor. Dacă ne uităm la primele lucrări ale lui Brâncuși sunt unele standard, dar după aceea a dat peste cap totul. A revoluționat tot ce a însemnat la momentul acela sculptură.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Claudiu Dociu: Cu mare bucurie. Întotdeauna sunt încântat să am ocazia să lucrez cu oameni noi. Voi aveți o bună reputație. Așadar, nu poate decât să mă bucure că mi-ați făcut propunerea de a lucra împreună. Este o mare bucurie pentru că o să am ocazia să cunosc alți oameni, alți cursanți cărora să le împărtășesc ce am învățat eu în acești 30 de ani și de la care să învăț la rândul meu. De asemenea, după fiecare curs, după fiecare prelegere te îmbogățești și tu ca speaker sau trainer. Chiar cred în asta. Pleci un pic mai bogat dacă îți faci treaba cum trebuie și te încarci cu energie, îi încarci și pe ceilalți.

DallesGO: Ce calități ar trebui să aibă cursanții ca să devină buni oratori?

Claudiu Dociu: Să își dorească, în primul rând, dar dacă se înscriu la curs, clar sunt conștienți de faptul că au nevoie de asta. Acest aspect este important, să își dorească, nu să îi oblige cineva. Ne descurcăm și dacă îi obligă cineva pentru că mi s-a întâmplat să am cursanți trimiși de soții sau invers, dar este ok. Ne-am descurcat și cu ei. Nu este un curs plictisitor. Este destul de dinamic, dar asta ar fi ideal, să își dorească și să aibă deschidere. Dacă au făcut acest pas, înseamnă că sunt curajoși. Acesta este cel mai greu pas, să vină la curs. Este ca și cum ai fi la o repetiție la circ și faci un număr periculos, dar jos ai plasa de protecție. Adică, ești în siguranță, nu se întâmplă nimic rău. Nu poți decât să înveți și din experiențele pozitive și din cele negative.

DallesGO: Ai întâmpinat greutăți pe parcursul carierei tale?

Claudiu Dociu: Da. Cred că asta mă recomandă, faptul că vorbesc din propria experiență. Am trăit toate temerile pe care le are cineva, care nu este obișnuit cu vorbitul în public. Adică, acum 30 de ani, când lucram la ziar, îmi era greu într-o conferință de presă să mă ridic, să adresez o întrebare întrucât în momentul acela ajungeam eu în centrul atenției, în locul celor care susțineau conferința de presă. Și am ajuns în situația în care pot să vorbesc în fața a mii de oameni, fără să mă sperii de treaba asta. Ba chiar îmi place. De fapt, asta este partea frumoasă. După ce descoperi ce înseamnă vorbitul în public și că îți dă ocazia, de fapt, să le împărtășești ideile tale celorlalți și să împarți cu ei ceea ce simți tu, îți dai seama că e foarte plăcut. Există oameni pe care îi aduci greu în fața microfonului, iar după aceea nu mai poți să îi iei de acolo, când descoperă cât de bine este. Deci, îi invit pe toți să descopere bucuria aceasta, de a fi în fața unui public și de a-ți face cunoscute gândurile. Cred că despre asta este vorba. Și ce mai cred eu că este important de spus este faptul că în orice domeniu ai lucra, ai nevoie de oratorie, pentru că doar așa poți să le explici celorlalți ce gândești tu, să îți faci cunoscute opiniile. Oamenii nu sunt telepatici. Trebuie să stăpânești, să deții abilitățile acestea de vorbitor în public.

DallesGO: Ai un sfat pentru viitorii cursanți?

Claudiu Dociu: Un singur sfat, un citat care îmi place foarte mult: „Găsește-ți mesajul și cuvintele vin de la sine”! Dacă simți că ai cu adevărat ceva de spus, vino la curs și te învățăm cum să faci acest lucru!