0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Flavia Andrei: „Să înveți din propriile greșeli, acelea sunt cele mai importante lecții pe care le poți lua, ca antreprenor”

Flavia Andrei: „Să înveți din propriile greșeli, acelea sunt cele mai importante lecții pe care le poți lua, ca antreprenor”

Flavia Andrei este un antreprenor de succes care, ca orice antreprenor a întâmpinat și momente mai dificile. Însă a învățat cum să treacă peste ele și a luat ce era mai bun din fiecare situație. Astfel a acumulat o experiență vastă în domeniu, iar acum vrea să transmită mai departe toate cunoștințele ei la Cursul de Antreprenoriat DallesGO Craiova.

DallesGO: Ce ne poți spune despre activitatea ta în acest moment?

Flavia Andrei: Acum sunt la început cu un proiect în zona online, o platformă online, unde creez și vând cursuri de dezvoltare personală și agende sustenabile. Am început acest proiect dintr-o pasiune pentru educație și pentru că îmi doream să creez un produs prin care să nu tai copacii, iar sustenabil înseamnă că nu le produc în Europa. Le produc în Asia. Aceste agende sunt realizate din bumbac reciclat și coperta este din hârtie de nucă de cocos. Practic, hârtie din bumbac și hârtie din nucă de cocos. Am făcut foarte mult research și este un produs care nu mai există în România. Cumva am lucrat cam un an la acest proiect pentru că să creezi un produs sustenabil nu este chiar atât de ușor și nici foarte ieftin. Procesul este mai îndelungat și este un produs, în mare parte, handmade și atunci durează destul de mult. Mi-am dorit foarte tare să fie sustenabil și să nu tai copaci în acest business. La site încă se lucrează, o să fie lansat undeva la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. În rest, totul este pus la punct, iar după aceea urmează promovarea. Pe lângă asta, în zona online, zona asta creativă, coordonez și implementez mai multe proiecte de marketing, branding, social media, web design, organizare de ședințe foto pentru produs dacă este nevoie pentru clienții cu care lucrez.

DallesGO: Cum ai intrat în acest domeniu?

Flavia Andrei: Am avut mai multe experiențe. Am 31 de ani acum, iar prima experiență în zona antreprenorială am avut-o pe la vreo 20 de ani, când m-am întors din București unde am făcut facultatea. M-am întors în Craiova și am deschis un magazin, un outlet cu haine, însă au fost câteva greșeli ale tinereții. Magazinul mergea foarte bine. Încă din prima lună p am ieșit pe profit, la modul că mi-am scos cheltuielile și am și rămas cu bani extra, doar că i-am reinvestit, nu i-am băgat în buzunar. La momentul respectiv nu am făcut un research foarte bun și strada pe care am deschis magazinul a intrat în renovare undeva la 3-4 luni după ce am deschis eu. Iar cei de la primărie spuneau că renovările urmau să dureze doi ani. Și atunci pe strada respectivă nu mai era trafic absolut deloc. Cu toate acestea, am supraviețuit cât de cât. Adică, în următoarele luni am scos banii pe cheltuieli. Nu am venit cu bani de acasă, dar nici nu rămâneam cu nimic. Cred că după un an de când am deschis, am zis că mai bine închidem. A fost o experiență din care am învățat foarte multe. Eu mă ocupam de tot ce însemna contabilitate primară. Împreună cu partenerul meu ne ocupam de stocuri, de postările pe Facebook, de promovări. Așa că nu îl consider un eșec, ci doar a fost un business pe care l-am început și l-am închis foarte repede, care probabil ar fi putut avea mult mai mult succes dacă eu aș fi fost mai pregătită la vârsta respectivă.

DallesGO: Ce alte experiențe ai mai avut?

Flavia Andrei: O altă experiență în zona de antreprenoriat am avut-o în 2018. Eu am lucrat ca director de vânzări la Avon pentru câțiva ani și când am plecat din companie, am zis că vreau să organizez evenimente pentru că era marea pasiune la momentul respectiv și încă este, dar momentan nu prea mai am timp să mă ocup de asta. Și mai ales că prioritatea mea în acest moment este să îmi desfășor activitatea cam 90% online. Dar vreau să rămân online și motivul principal este faptul că îmi doresc foarte mult libertate și aceasta a fost valoarea după care m-am ghidat în ultimii ani.

DallesGO: Crezi că profesia de antreprenor îți dă o anume libertate?

Flavia Andrei: Da. Dacă știi să gestionezi lucrurile îți oferă libertate. Adică, dacă știi să ajungi în punctul în care lucrezi la business-ul tău și nu în business-ul tău.

DallesGO: Care sunt avantajele și dezavantajele profesiei de antreprenor?

Flavia Andrei: Unul dintre avantaje este libertatea și aici mă refer la libertatea de mișcare, locație, financiară. În al doilea rând, este locul sau zona în care poți să te dezvolți cel mai tare, nu ai limite impuse de angajatori, clienți. Dezavantajele cred că depind puțin de cum stai cu psihicul. Trebuie să îți gestionezi emoțiile foarte bine, să fii super disciplinat, pentru că altfel poți foarte ușor să cazi în extreme. De exemplu, ai un eșec și după îți e frică să mai încerci altceva. Pe de altă parte, dacă ești antreprenor și nu știi să îți gestionezi timpul, riști să muncești 15-20 de ore pe zi pentru toată viața, pentru că ai impresia că businessul acela nu trăiește fără tine. Și atunci un dezavantaj este că poți ajunge să fii foarte ușor demoralizat dacă nu ești stăpân pe tine sau dacă nu ai încredere în tine și în proiectul tău.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un bun antreprenor?

Flavia Andrei: Disciplină, o doză mare de curaj, fără ca asta să însemne inconștiență, să iasă din zona de confort și să învețe constant, să fie un învățăcel permanent, să nu considere că studiile s-au oprit în momentul în care a terminat facultatea.

DallesGO: Crezi că sunt necesare studiile universitare în domeniul business?

Flavia Andrei: Nu, cu o condiție: să fie dispus să își dezvolte acele skill-uri într-un alt domeniu. Adică, dacă tu ai făcut Facultatea de Agricultură, de exemplu, și acum vrei să lucrezi în marketing, sunt atât de multe cursuri în marketing pe care le poți face și poți dezvolta în 3-6 luni skill-uri pe care nu le-ai fi putut dobândi în facultate, cu siguranță. La mine a fost mai mult studiul propriu decât din facultate, însă cumva, de atunci am simțit nevoia să îmi ies din zona de confort, să intru în zona antreprenorială, să intru în zona creativă, să mă autodepășesc. Am vrut ca viața mea să fie mai mult decât un program de la 9.00 la 17.00. Am avut un singur job unde am avut zile numărate de concediu și acolo am lucrat trei luni. Libertatea pentru mine este atât de importantă și așa a fost dintotdeauna, încât cred că a fost prima condiție pe care am pus-o în momentul în care am început o colaborare și drept urmare lucrez ca freelancer de mult timp. Și unde am lucrat ca director de vânzări, a fost prin colaborare cu ei. Adică, nu eram angajată și automat nu aveam zile numărate de concediu. Pentru mine a fost un criteriu important încă de la început și probabil facultatea m-a ajutat să mă dezvolt în direcția aceasta, însă cel mai mult m-au ajutat studiile pe care le-am urmat după. Am avut și oportunitatea să întâlnesc oamenii care au crezut în mine și care mi-au dat acces la experiența lor și care au fost ca niște mentori pentru mine. Din punctul meu de vedere, este foarte important să îți găsești un mentor sau un business coach sau o persoană la care să apelezi când ești în impas, care să te ajute, să îți ofere o informație, o persoană care a urmat acest parcurs înaintea ta.

DallesGO: Așadar, susținerea este destul de importantă?

Flavia Andrei: Da, pentru mine a fost foarte importantă. Eu anul trecut am lucrat cu un business coach și o să mai lucrez cu ea pe anumite proiecte. De asemenea, lucrez cu un terapeut în mod constant. Pentru mine, da, este foarte importantă susținerea.

DallesGO: Cum înveți să fii antreprenor?

Flavia Andrei: Învățând și practicând. Nu cred că merge una fără cealaltă. Degeaba practici în continuu, dacă nu ai o bază de cunoștințe și nu mă refer neapărat la teorie ca la școală, ci la cărți citite din domeniu, cursuri urmate, să înveți din experiențe oamenilor din jurul tău și practica bineînțeles. Chiar și să înveți din proprile greșeli, cred că acelea sunt cele mai importante lecții pe care le poți lua. Uneori sunt și scumpe, și ca timp și ca energie și ca stimă de sine. Să îți scadă stima de sine din cauza unei greșeli mi se pare mai grav decât să pierzi bani.

DallesGO: Ai mai predat până acum sau este prima experiență de acest gen?

Flavia Andrei: La nivelul acesta, este prima experiență. Cursurile pe care le fac eu sunt online, înregistrate, dar am mai avut experiențe similare când eram director de vânzări la Avon, unde trebuia să organizez diverse traininguri, ședințe unde „predam” anumite lucruri.

DallesGO: Care crezi că sunt cele mai interesante lucruri pe care o să le învețe cursanții?

Flavia Andrei: În primul rând, îmi doresc să le dau curaj. Este o chestie cu care aș vrea să încep pentru că mi se pare foarte important să ai curaj și să ai o persoană care să te susțină. Vor învăța cum să înceapă un business. Mi-aș dori foarte tare să mă adresez nevoilor lor. Abia aștept să îi cunosc și să văd fiecare ce nevoi are și în ce stadiu se află. Adică, dacă a început deja un business sau dacă are o idee și vrea să înceapă un business sau poate sunt oameni care nu au nici o idee, dar vor să facă un business. Și atunci îmi doresc să învețe să se cunoască și să își dea seama care este business-ul care li se potrivește și cum să înceapă, efectiv, acel business.  Vreau să îi ghidez spre primii pași în pornirea unui business și în creșterea lui.

DallesGO: Ce mesaj ai pentru viitorii tăi cursanți?

Flavia Andrei: Sunt nerăbdătoare să îi cunosc și sper că le pot oferi cât mai multă valoare pe parcursul ședințelor petrecute împreună. Îmi doresc foarte tare chiar și să învățăm unii de la ceilalți.

DallesGO: Cum ai primit colaborarea DallesGO?

Flavia Andrei: Cu foarte mult entuziasm. A fost și este o provocare pentru că trec printr-o perioadă foarte aglomerată, dar iubesc această parte de educație și de a împărtăși. Așa că atunci când am primit propunerea de a împărtăși altor oameni din experiențele și din cunoștințele mele, am zis: „go for it!”.