Ștefan Comăniță: ”Bucătăria nu înseamnă numai rețete”
Între prepararea unui prânz pentru un eveniment și pregătirea cinei, Ștefan ne-a povestit un pic despre trecutul său culinar și despre ce îi place să gătească. Faceși cunoștință cu profesorul cursurilor de Cooking DallesGO Brașov!
DallesGO: Care e backgroundul tău? Cum ai descoperit meseria de bucătar și când ți-ai dat seama că asta e ceea ce vrei să faci?
Ștefan Comăniță: Am cochetat cu multe joburi. Am avut foarte multe experienţe de muncă în domenii total diferite de bucătărie. Am început prima dată să lucrez în bucătărie pentru bani, apoi am descoperit pasiunea pentru gătit. Eram în Spania la “Bodeguita con tapas” când am început să fac totul la un nivel profesionist.
DallesGO: În ce a constat formarea ta profesională? Unde și de la cine ai învățat să gătești?
Ș. C.: Întors în România, am făcut un curs de formare profesională la Brașov.
DallesGO: Unde ți-ai propus să ajungi în domeniul acesta?
Ș. C.: Momentan, cu colegii mei, mă ocup de catering și banqueting. Pe viitor am dori să deschidem și un restaurant a la carte.
DallesGO: Ce maeștri bucătari urmărești și admiri?
Ș. C.: Îi admir foarte mult pe frații Roca de la “El Celler de Can Roca” din Girona, Spania. Lucram într-un restaurant în apropiere de al lor, așa că ne întâlneam uneori în piața “Ribes del ter” situată în parcul De Vesa. Dar îl urmăresc și pe Daniel Humm, cheful de la Eleven Madison Park, din New York.
DallesGO: Unde îți găsești inspirația pentru rețetele pe care le faci?
Ș. C.: În mare parte inspirația îmi vine la cumpărături, dar uneori vine și din cărți și călătorii.
DallesGO: Care este mâncarea copilăriei tale și cine o făcea?
Ș. C.: Eu am crescut într-un sat din Transilvania. Îmi amintesc cu drag de zilele de sărbătoare când se preparau multe feluri de bucate românești.
DallesGO: Povestește-ne primele tale amintiri din bucătărie? Ce ai preparat prima dată?
Ș. C.: Până la plecarea din țară, am lucrat o scurtă perioadă în Sf. Gheorghe, la un restaurant unguresc. Încă simt aroma chimenului și al paprikăi prăjite.
DallesGO: Ce îți place să gătești cel mai mult?
Ș. C.: Este simplu: porc, pește și preparate românești.
DallesGO: Care sunt calitățile/însușirile pe care trebuie să le aibă un bun bucătar?
Ș. C.: În primul rând, un bun bucătar trebuie să fie un bun gospodar. Trebuie să speculeze fructele și legumele din fiecare sezon, să își manufactureze cât de mult materia primă.
DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanții noștri?
Ș. C.: Că bucătăria nu înseamnă numai rețete… Da! Ajută în primă fază, dar mai importante sunt procedeele tehnologice, temperaturile de gătit, condimentele.
DallesGO: În ce constă micul dejun preferat?
Ș. C.: Două espresso ristretto… Încerc să reduc numărul caloriilor. Am 106 kg. J
DallesGO: Cine gătește acasă, în familia ta?
Ș. C.: Toți cinci.