0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Mirela Mateescu: “Pe mine mă cheamă vinul”

Mirela Mateescu: “Pe mine mă cheamă vinul”

Mirela Mateescu este dovada vie că gusturile se educă. Corporatistă înrăită, Mirela a descoperit aromele vinului când, după ce punea pe hold deadline-uri, ședințe de department și targeturi lunare, mergea la diverse degustări de vin care aveau loc în oraș, în diverse wine-bar-uri și restaurante. Pasiunea pentru vin i-a deschis și o poftă imensă de cunoaștere, astfel că a revenit pe băncile școlii. A urmat cursurile prestigioasei academii britanice Wine and Spirits Education Trust până la nivelul 3, un curs de somelieri, precum și un curs de degustători la ADAR.

“Dar cea mai bună școală după părerea mea este degustarea. De aceea încerc să ajung la cât mai multe degustări, lansări de vinuri, târguri de vin și mărturisesc că nu există vacantă sau plecare în străinătate care să nu includă o vizită la una sau două crame”, declară Mirela Mateescu.

Iubește  vinul, despre care spune că îi stimulează incredibil de tare curiozitatea și creativitatea, ceea ce-și dorește să stârnească și în viitorii cursanți. De altfel, este curator de vin al casei de licitații Artmark și jurat în concursuri naționale de vin (Centura de Roze-uri, Premiile de Excelența Vinul.ro, Concursul Național BIB).

DallesGO:Cum ți-ai descoperit această pasiune?

Mirela Mateescu: La fel ca multe alte persoane, admiram prin filme personajele care știau despre vinuri sau care într-o scenă cereau cu precizie un anumit fel de vin și îmi spuneam: “ce mi-ar plăcea să cunosc atât de multe despre vin”. Pasiunea a fost apoi stârnită de un curs pe care inițial l-am văzut ca fiind de cultură generală: voiam să învăț să îmi comand singură vinul într-un restaurant. Ușor, pasiunea creștea cu fiecare vacanță într-o zonă viticolă, cu fiecare cramă vizitată și cu fiecare degustare la care participam, până când am avut conștientizat (într-o ședință de departament închirieri birouri, în vremea mea de corporatistă) că pe mine mă cheamă vinul și că mă simt mai bine vorbind oamenilor despre arome și gusturi, decât despre spațiul lor de birouri și optimizarea acestuia.

DallesGO: Ce înseamnă această meserie?

Mirela Mateescu: Înseamnă mult drag de oameni, înseamnă deschidere și comunicare, înseamnă drag de vin și pofta de a cunoaște locurile în care via crește frumos, ca să poți înțelege și mai bine caracteristicile organoleptice ale vinului, înseamnă multă curiozitate, înseamnă implicarea memoriei olfactive și a celei gustative și mai înseamnă extrem de multe ore de studiu și sticle desfăcute.

DallesGO: Cum ai ajuns la competența pe care o ai acum?

Mirela Mateescu: Parcursul meu în acest domeniu a debutat acum 10 ani, când am început cursurile academiei londoneze Wine and Spirit Education Trust, aici la București, alături de Wine-in-Business, curs de inițiere în care Imre Szakacs a știut să stimuleze foarte bine pasiunea și curiozitatea cursanților săi, aproape nici unul din domeniul vinului la acel moment, acum aproape toți. Au urmat cursuri WSET 2 si 3, pentru ultimul dintre ele având ocazia să merg în Franța, în zona Languedoc, pe o proprietate fabuloasă, Chateau Hospitalet, unde mi-am putut calibra papilele cu doi Master of Wine. M-a atras curiozitatea vinului în asocieri culinare și am urmat cursul de somelieri sub îndrumarea lui Sergiu Nedelea. M-a atras modul în care degustătorii autorizați se uită la proprietățile intrinseci ale vinului și am urmat în cadrul ADAR, un curs pentru a mă familiariza cu munca unui jurat de concurs. Apoi m-a fascinat discursul unei figuri din lumea vinului pe care o admir profund, dna. prof. Arina Antoce și așa am ajuns din nou pe băncile școlii, la Univesitatea de Agronomie București, unde, sub îndrumarea dumneaei, finalizez Masterul de Vinificație și Marketing Viticol.

Cumva, într-o lume a bărbaților cu multe sticle degustate înaintea mea, simțeam nevoia să compensez și atunci m-am concentrat pe studiu și iar studiu, evident cu practica săptămânală.

DallesGO: Cum se obține titlul de Master of Wine și ce înseamnă el?

Mirela Mateescu: Master of Wine este cea mai înaltă titulatură sau distincție recunoscută interna’ional la care poate aspira un profesionist într-ale vinului. Sunt aproximativ 360 de astfel de privilegiați în toată lumea în acest moment, cărora li se permite ca în spatele numelui lor să pună acronimul MW.

Cum se obține? Extrem de greu… presupune finalizarea cu succes a Institute of Master of Wine, minim 2 ani de studiu intens și călătorii în toată lumea, dar și asumarea unor cheltuieli de aproximativ 100.000 Euro.

DallesGO: Buna Vestire este o sărbătoare importantă pentru români și mulți consumă pește cu această ocazie. Ce fel de vinuri recomanzi la o masă cu pește?

Mirela Mateescu: Vinuri albe, proaspete, lejere, fie soiuri autohtone, fie internaționale sau cupaje pentru cei care nu recunosc încă un Chardonnay după cremozitatea lui sau o Cramposie după aciditate și aromele de citrice și mere verzi.

DallesGO: Ce fel de vinuri ar trebui să alegem când mergem într-un supermarket ? Și în funcție de ce ar trebui să ne facem alegerea?

Mirela Mateescu: Alegerea trebuie făcută ținând cont de publicul cu care voi savura vinul (cu fetele nu greșesc dacă aleg un rose sau un spumant, iar dacă este vorba despre domni, atunci aleg un vin roșu mai degrabă). Pasul 2: este vin de savurat? De fiert? Sau pentru spritz, ca să știu la ce palier de preț mă opresc. Și evident, aleg vinul și în funcție de preparatul culinar pe care îl vom servi.

DallesGO: Care sunt cele mai bune vinuri românești?

Mirela Mateescu: Avem atâtea vinuri românești extraordinare, că nu aș ști cu care să încep: avem Fetești Regale și Tămâioase Românești, o explozie de primăvară în pahar, avem spumante Frâncușă, parfumata Busuioacă de Bohotin, avem crocanta Cramposie, eleganta Fetească Albă, intensul Negru de Drăgășani și mult îndrăgita Fetească Neagră. Cele mai bune sunt, fie cele care îmi plac mie, fie premiatele care tot vin de la concursurile internaționale de câțiva ani încoace.

DallesGO: România este un competitor puternic pe piața de vinuri?

Mirela Mateescu: România este al șaselea producător de vinuri din Europa și al 13-lea în lume și, din nou, judecând după numărul de vinuri care an de an primesc medalii de aur și argint la cele mai prestigioase concursuri internaționale, aș zice că este un jucător important pe piața de vinuri.

DallesGO: Ce înseamnă un vin bun? Care este diferența între un vin vechi și unul nou?

Mirela Mateescu: Un vin nou este unul proaspăt, din recolta anului trecut, un vin vechi este unul care s-a înnobilat într-un butoi de stejar sau a dobândit arome terțiare în urma învechirii la sticlă.

DallesGO: Cum ai primit provocarea de a fi profesor la DallesGO?

Mirela Mateescu: Cu bucuria de a fi prezentă la aha-urile celor care vor descoperi cu entuziasm primele căpșuni, primele frăguțe sau primul nas de scorțișoară la o analiză senzorială.

DallesGO: Care a fost parcursul tău profesional?

Mirela Mateescu: Am început să lucrez ca funcționar în Ambasada Spaniei, secția culturală și cea consulară, unde am stat vreme de 6 ani și apoi au urmat 13 ani de piața imobiliară, atât în cadrul unei agenții, cât și în cadrul echipei unui dezvoltator imobiliar. De 10 ani încoace sunt antreprenor, îmi umplu zilele cu vin, oameni frumoși și îmi continui formarea profesională în vin.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la acest curs?

Mirela Mateescu: Oricine își dorește o cultură generală despre vin, despre cum asociezi inspirat un vin lângă un preparat culinar. Oricine vrea să învețe să se uite cu atenție la un pahar cu vin, oricine vrea să învețe să aleagă cel mai bun vin la raft și cea mai bună opțiune din meniul de restaurant. Oricine vrea să își aducă aminte de trandafirii rupți din grădini când erau mici sau de cireșele mâncate în copac.

DallesGO: Cât de importantă este educația în cultura vinului?

Mirela Mateescu: Ca în orice domeniu, nu e suficientă pasiunea, mai este nevoie și de studiu. Apoi… practice will make it better.

DallesGO: Ce te motivează să ții acest curs?

Mirela Mateescu: Am fost acolo acum 10 ani, știu câte lucruri nu se înțeleg, știu câte întrebări sunt de pus, că și eu mi le-am pus și vreau să le stau alături în călătoria asta exploratorie și să mă bucur alături de ei, de savorare și de descoperiri.