0769 041 711 0769 041 712 info@dallesgo.ro
0769 041 711
0769 041 712
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Corina Leca, fondator și designer de pălării la DeCorina hats, despre cea mai recentă colecție realizată în parteneriat cu DallesGO: “Dorința de evoluție și căutare constantă poate fi dată de un om, de un curs sau de o experiență. Este vorba despre ce putem face noi, împreună, cu potențialul nostru uman.”

Corina Leca, fondator și designer de pălării la DeCorina hats, despre cea mai recentă colecție realizată în parteneriat cu DallesGO: “Dorința de evoluție și căutare constantă poate fi dată de un om, de un curs sau de o experiență. Este vorba despre ce putem face noi, împreună, cu potențialul nostru uman.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

DeCorina hats este un brand românesc de renume fondat în 2017 de Corina Leca, care realizează accesorii pentru cap îmbinând măiestria, tradiția și tehnologia. Fostă cursantă DallesGO și actuală colaboratoare, Corina ne-a vorbit despre cea mai recentă colecție prezentată în parteneriat cu DallesGO și despre planurile sale de viitor.

Drumul Corinei spre designul de pălării a fost unul lung și a început în anul 2017, moment în care a decis să își urmeze visul și s-a înscris la cursurile DallesGO. “Mi-am dorit de foarte multă vreme să fac pălării. Încă din copilărie am vrut să fac ceva artistic. Profesoara mea de desen m-a încurajat să dau la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, dar circumstanțele m-au dus spre liceul economic și, ulterior, spre ASE, pe specializarea turism. Am continuat să lucrez în sectorul hotelier câțiva ani, după care mi-am deschis o firmă de evenimente. Am o experiență de aproximativ 17 ani în anteprenoriat și evenimente și cred că acesta este un lucru care m-a ajutat foarte mult în formarea carierei mele ca designer de pălării.”

 

 

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Pasiunea pentru artă și-a făcut simțită prezența de la o vârstă fragedă, dar am vrut să aflăm de ce a ales tocmai pălăriile. „Este foarte important să declari ceea ce vrei să faci. Mereu când am fost întrebată ce îmi doresc răspunul meu era unul simplu: îmi doresc să fac ceva creativ. Dacă știi să îți exprimi dorințele, asta te ajută să descoperi calea prin care să îți atingi visul. Primul pas este să declari: „Eu vreau să fac asta!”. În România nu existau cursuri specializate pentru ceea ce îmi doream eu să fac și, pentru o perioadă, m-a mulțumit faptul că evenimentele pe care le organizam îmi ofereau șansa să dezvălui latura mea creativă. Cu toate acestea, pasiunea pentru pălării pe care am dezvoltat-o în copilărie s-a păstrat cu mine, indiferent de parcursul profesional pe care l-am avut. Când eram mică, percepeam totul ca fiind foarte gri. Aveam puține filme la televizor, iar lumea fabuloasă pe care o vedeam acolo, cu costume, cu decoruri, m-a fascinat. M-a atras ideea de a deveni un personaj, de a putea accesa și alte realități – totul prin intermediul unui costum sau al unei pălării. 

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Pentru Corina, importanța pălăriilor este indiscutabilă. „Cred că atunci când îți pui o pălărie pe cap, aceasta îți setează și o intenție, o dorință de a te purta într-un anumit fel. Această concepție stă la baza filosofiei mele. O pălărie îți descoperă noi fațete ale personalității tale. Te face să accesezi zone ale sufletului tău sau ale personalității tale pe care nu știai că le ai. Acestea se află în fiecare dintre noi, dar nu le accesăm cu ușurință pentru că, cei mai mulți dintre noi, trăim în zona de confort. Credem că suntem într-un anumit fel, că oamenii așteaptă anumite lucruri de la noi și asta ne face să nu mai putem oferi prea multe surprize, să ne pierdem misterul. O pălărie te scoate din această zonă și cred că merităm acest lucru. Merităm să fim mai mult decât părem. În fiecare zi și cu fiecare nouă pălărie poți să arăți că ești și altfel. Nu este vorba despre a juca un rol deoarece dacă acel ceva nu există în tine el nu se poate exprima printr-o pălărie. Nu poți să porți pălăria altcuiva, la fel cum nu poți să pari ceea ce nu ești. Este nevoie să porți o pălărie care reflectă o parte din tine, care este ca o prelungire a personalității tale.”

 

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Prin colecțiile pe care le realizează, Corina vrea să demonstreze că pălăria nu este doar un accesoriu de fashion. „Cred că pălăria este o experiență – și pentru cel care o poartă și pentru cel cu care se întâlnește cel care o poartă. Mă bucur că am posibilitatea să împărtășesc cu oamenii din jurul meu acestă pasiune și nu regret să acestă etapă a vieții mele s-a conturat mai târziu. Toată experiența acumulată anterior m-a ajutat să mă implic 100% în ceea ce fac acum. Probabil dacă mă apucam la 19 ani nu aveam resursele pe care le am acum. Nu mă refer doar la cele financiare, ci mai ales la experiența profesională și cea emoțională. Toate acestea contează atunci când creezi pălării deoarece pălăria este o filosofie, nu doar un accesoriu.”

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Anul 2017 a adus în premieră în România, prin intermediul DallesGO, primul curs de design de pălării la care Corina s-a înscris fără să stea pe gânduri. „Am primit începerea acestui curs ca pe un cadou de care m-am bucurat foarte tare. O știam pe Kristina Dragomir, care a fost un profesor extraordinar și care m-a făcut să mă bucur de fiecare minut al cursului. Acest curs mi-a deschis calea spre mai departe.Dacă vrei să ajungi un profesionist atunci poate un curs nu este suficient, dar este suficient ca să mergi mai departe și întotdeauna este responsabilitatea ta să fructifici ceea ce ți se oferă la un astfel de curs. DallesGO mi-a oferit șansa să pornesc pe un drum lung, dar frumos, care a presupus învățare continuă și progres. Ulterior, am făcut un model complet la London Fashion School și stagii la mulți specialiști pălărieri care lucrează pentru Casa Regală. Pe lângă aceste șanse, munca individuală pe care am făcut-o a avut o contribuție majoră la evoluția mea. Pălăriile sunt de foarte multe feluri , materiale și tehnici și eu am vrut să știu totul despre ele.  În acest sens, continui procesul de învățare și în prezent. Mereu sunt lucruri de descoperit și îmbunătățit.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Munca, pe lângă procesul de învățare și acumulare de informații, este cheia succesului în orice domeniu de activitate. „Pe lângă cunoștințele teoretice, munca este foarte importantă, la fel de important cum este și mediul în care îți desfășori lucrul. Din punctul acesta de vedere, pot spune că am fost privilegiată având ocazia să îmi echipez atelierul cu cele mai bune mașinării. Am unul dintre cele mai bine echipate ateliere din Europa și am putut să îl compar cu a altor pălărieri din America, Anglia, Franța. Am călătorit mult și am avut șansa să văd multe ateliere și să cunosc pălărieri incredibili. Atelierul meu este extrem de bine dotat, cu multe mașinării și tool-uri, multe dintre ele extrem de rare. Am mașini de la 1850, am un conformateur cu care iau masura și forma capului pentru a face pălării pe comandă. Astfel, realizez pălării făcute special pentru client. Pălăria nu trebuie să incomodeze, trebuie să fie perfecțiune. Dacă alegi să cumperi un produs făcut special pentru tine asta înseamnă că te prețuiești.”

 

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Decorina Hats este un brand care îmbină arta și meșteșugul. „Nu este un business de serie, noi realizăm produse de manufactură. Din acest motiv, ajutorul pe care DallesGO mi l-a oferit cu ocazia acestei lansări, acest parteneriat, este unul foarte prețios. Pentru un artizan, este foarte dificil să faci un astfel de proiect de unul singur. Încă de la fondarea brandului m-am bucurat de mult succes și suport din partea oamenilor care au știut să aprecieze calitatea. Pot spune că am fost într-o poziție privilegiată. Am ales să fiu eu cea care realizează fiecare pălărie deoarece îmi place să creez ceva irepetabil. Nu cred in copii! Atunci când realizezi o pălărie după un model, gândul pică asupra imitării, nu asupra creației. În acest mod este foarte greu să surprinzi esența.”

 

Cea mai recentă prezentare marca Decorina Hats a fost inspirată din tarot și s-a intitulat sugestiv The Fool’s Journey (Călătoria Nebunului). Am stat de vorbă cu Corina despre originile acestei idei, despre cum a decurs întreg procesul realizării colecției, despre etapele organizării evenimentului și despre importanța parteneriatului cu DallesGO.

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

„În organizarea evenimentului au fost implicați peste 50 de oameni, iar ajutorul oferit de partenerii noștri a fost extrem de important. Am colaborat cu DallesGO care ne-a oferit posibilitatea de a apela la cei mai buni specialiști din domeniul modellingului și stylismului. Astfel, tinerilor care urmează cursul de modelling la DalleGO li s-a oferit șansa de a participa la acest eveniment și pot spune că au reușit cu succes să îmi pună creațiile în valoare. Sub atenta îndrumare a minunatei Eva Maria Bălan, profesoară de modelling la DallesGO, tinerii au beneficiat de această deschidere într-un cadru perfect. La fel s-a întâmplat și în cazul echipei de styling care a fost impecabil coordonată de Ely Adam, profesoară de stylism la DallesGO. Cred că toată emoția și pasiunea celor implicați s-a reflectat asupra publicului. Nu a fost vorba doar despre pălării, a fost vorba despre ce putem face noi, împreună, cu potențialul nostru uman. Ca artizan, eu am fost cea care a venit cu ideile, cu conceptul și cu creațiile, dar am avut nevoie de ajutor pe partea de prezentare, de styling și am apelat la ajutorul lui Cristian – manager DallesGO-  care mi-a dat imediat un răspuns afirmativ. A contat foarte mult acest sprijin pe care mi l-au oferit cei de la DallesGO. Eva este o profesoară extraordinară, care insuflă copiilor o inspirație și o încredere fantastică, iar Ely pune foarte mult accent pe creativitate și pasiune în tot ceea ce face. Evenimentul s-a conturat foarte rapid și mi se pare fantastic faptul că într-o lună am reușit să punem bazele unui eveniment de o așa anvergură. Ajutorul pe care l-am primit și-a spus cuvântul. Cred că toate colaborările pe care le-am realizat, inclusiv cea cu DallesGO, nu au fost făcute doar pentru nume, ci au fost într-adevăr implicări reale și puternice, fapt pentru care le mulțumesc. Prin colaborarea cu DallesGO mi-am dat seama că am reușit să ne potențăm reciproc și toată lumea a ieșit câștigată în urma acestui eveniment. Cred că pentru cursanții de la DallesGo implicați în acest proiect, experiența acumulată aici este foarte importantă. Îmi amintesc din propria mea experiență din postura de cursantă DallesGo, cât de importantă era practica în cadrul cursului de pălării pe care l-am urmat sub îndrumarea Kristinei. Sesiunile pe care le aveam în atelier cu ea mă împlineau complet, pe lângă orele de curs – cu istoria pălăriilor, tehnici etc. Cred că asta am reușit și noi să oferim cursanților DallesGO care au luat parte la evenimentul nostru.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Colecția constă în 22 de pălării inspirate de cărțile de tarot și de energia Arcanei majore. Fiecare carte a avut corespondentă o pălărie și un personaj și fiecare model a reprezentat o carte ilustrată din tarot – soarele, turnul, luna, steaua etc. „A fost ca un joc, care a fost pe placul tuturor. Pălăriile sunt cele care reușesc să dea o anumită stare, o anumită intenție și să le facă pe modele să intre în pielea personajelor. Colecția pornește de la o serie de evenimente pe care le-am făcut la începutul acestui an, un fel de serate sau jocuri de societate. Fiecare prieten își alegea o carte din cele 22 de cărți de tarot și fără ca niciunul dintre ei să vadă ce carte are celălalt, eu mergeam cu ei și le dădeam o pălărie conformă cu energia cărții. Oamenii începeau să își spună părerile despre pălării și ce le inspiră acestea și astfel s-au născut niște introspecții foarte interesante. Tarotul nu este despre vrăjitoare sau despre ceva neapărat mistic, ci îți oferă ocazia de a-ți pune întrebări  și de a face alegeri. Pentru a exprima ceea ce înseamnă tarotul și pălăria, din perspectiva mea, am reușit să aduc în cadrul acestei prezentări două artiste extraordinare. Corina Sucarov este cea care a creat o muzică absolut fantastică, iar actrița Valentina Zaharia a făcut mici acte de performing, pe care oamenii din public, peste 200 de număr, l-au apreciat și l-au înțeles. Mă bucur că mesajul nostru a reușit să ajungă la cât mai mulți oameni. Mesajul oricărui act artistic ajunge la public doar dacă este unul autentic.”

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

„Cele 22 de cărți reprezintă o călătorie pe care o faci de la cartea zero care este cartea nebunului până la ultima carte – cartea 21 sau 22 – care este the world și ea reprezintă închierea unui ciclu care poate să fie orice proiect al vieții tale sau orice etapă pe care o închiei și care se finalizează cu aceste învățăminte. Ai închis o etapă și ai evoluat și ești pregătit pentru o următoare provocare. Cu toții parcurgem aceste etape. La eveniment, fiecare dintre invitați a avut ocazia să extragă o carte de tarot, de care am legat și un eșantion de parfum, și toată lumea era impresionată de modul în care li s-a potrivit foarte bine cartea, iar alții erau puțin îngrijorați în legătură cu ce au extras, de exemplu cărți precum moartea. Le-am explicat că nicio carte nu este rea, fiecare carte este momentul în care te afli acum și este nevoie să treci pe acolo pentru a ajunge mai departe. Sunt foarte fericită că am putut să transmit acest lucru și oamenii au înțeles mesajul meu.”

 

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Despre colaboratorii colecției și oamenii care au contribuit cu mult entuziasm la realizarea acestei prezentări, Corina a avut doar cuvinte de laudă și recunoștință. „Nu i-am perceput strict ca pe niște colaboratori, ci mai degrabă ca pe buni prieteni. Eva Maria Bălan, profesoară de modelling la DallesGO, a avut grijă să coordoneze cu succes modelele și tot ceea ce a ținut de prezentarea de modă propriu-zisă. Tinerii de la cursul de modelling DallesGO s-au descurcat impecabil. Am beneficiat de foarte mult ajutor și din partea lui Ely Adam, profesoară și ea la DallesGO, pe partea de stylism.  M-am consultat cu ea în ceea ce privește alegerile pe partea de vestimentație și am decis să colaborez cu un prieten foarte bun – Teodor Frolu care are brandul Patzaikin. Toate produsele realizate de acest brand sunt produse din materiale naturale, produse extraordinar de originale și autentice. Am colaborat și cu Ana Dinuță de la Common Parts – un brand, de asemenea, sustenabil, iar pe partea de încălțăminte am fost susținuți de brandul Musette. Aceste parteneriate s-au bazat, în primul rând, pe încredere reciprocă și atenția a fost canalizată astfel încât să rezulte o colecție urbană. De foarte multe ori, pălăria este percepută ca un obiect vintage, retro, iar noi am vrut să schimbăm această percepție. Am ales ca prezentarea să fie susținută la Mezanin, în Palatul Universul, un spațiu urban, iar muzica oferită de Corina Sucarov, electronică, modernă, a completat întreaga atmosferă. Am vrut să subliniez o nouă abordare, în care pălăria este foarte actuală. Pălăriile sunt de foarte multe tipuri și sunt universale. În același sens și publicul a fost foarte divers. Am avut oameni din zona de fashion cu care colaborez, artiști, oameni interesați de frumos.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Colecția din acest an s-a adăugat unui șir lung de evenimente și momente pe care Corina le-a creat și  la care a fost implicată activ de-a lungul carierei sale. „Am avut două prezentări la New York, o prezentare la Muzeul de Artă Recentă unde am expus o colecție realizată exclusiv din mochetă, prezentări realizate împreună cu Marius Mușat și alți creatori autohtoni sau evenimente susținute online pe timpul pandemiei . Tot ceea ce am realizat au fost evenimente comune, iar de data aceasta mi-am dorit să realizez un eveniment care să îmi aparțină și care să mă definească complet, de la concept, la organizare și la alergerea oamenilor care să îmi fie alături.”

 

Întregul eveniment a fost o poveste reușită pe care Corina și-a dorit să o scrie în acest an, dar ne-a asigurat că mai urmează și alte proiecte și colaborări viitoare cu DallesGO, diferite asociații, artiști și creatori români și nu numai. „A fost un proiect solicitant, dar pe care vreau să îl continui, să îl îmbunătățesc și să îl dezvolt mai departe. Îmi doresc să fac în continuare ceea ce mă definește și să mă dezvolt pe plan local și internațional.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Ne-a povestit despre o colaborare cu un designer din Ucraina care i-a cerut să realizeze pălării la nivel industrial, însă Corina preferă să mențină afacerea la nivel de artizanat. Noi am numit-o un couturier al pălăriilor.  „M-am gândit la ideea de a le face cu o fabrică. În zilele noastre acesta este modul în care procedează majoritatea designerilor, inclusiv cei renumiți. Ei fac prototipul care este dat mai departe spre producție. Chiar dacă acesta este modul prin care un produs poate ajunge la un număr mai mare de oameni într-un timp mai scurt, cred că s-ar pierde din magia pe care pălăriile mele o au și în care eu cred. Împlinirea mea este faptul că sunt realizate integral de mine.”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Munca majoritară manuală i-a ocupat foarte mult timp ceea ce a determinat-o, împreună cu soțul său, să caute constant soluții care să îmbunătățească procesul de producție. „Când am început să fac pălării, stateam până dimineața la atelier, iar soțul meu este cel care a căutat modalități care să îmi ușureze munca. Așa a pornit investiția în aparatură specializată. În momentul de față, cred că avem în jur de 100 de mașini. Pe unele le păstrăm acasă și sunt piese de colecție, iar altele se află la atelier. Acestea sunt, de asemenea, foarte rare. Avem un exemplar al unei mașinării care se mai găsește doar la un muzeu din New York. Pot spune că soțul meu a devenit pasionat de recondiționarea și colecționarea mașinilor de cusut vechi. Chiar dacă se lucrează foarte mult manual, este foarte important să ai echipamente specializate care să îți ușureze munca.”

 

Faptul că are un atelier ultra-dotat reprezintă un avantaj care îi permite să experimenteze și să realizeze modele unicate. „În momentul de față, nu pot spune că există un model de pălărie pe care să nu îl pot realiza. Îmi poți desena un model și o să găsesc o modalitate de a-l face. Cred că acest lucru se datorează și faptului că am făcut foarte multe lucruri înainte. Experiențele prin care am trecut mi-au deschis foarte mult mintea. Dacă mintea și inima ta îți dau voie, atunci poți face orice!”

by © Ciprian Vladut – www.cipane.com

Ca planuri de viitor, își dorește să continue cu succes brandul Decorina Hats, dar nu exclude și extinderea, în paralel, spre alte domenii. Recent, a colaborat cu un parfumier pentru realizarea primei arome semnată Decorina – un parfum artizanal, realizat în ediție limitată, din ingrediente de înaltă calitate, pe care l-a numit ATU. „ATU este acea carte din mânecă, dar tu definești alegerile pe care le faci. Vreau ca parfumul și pălăriile pe care le realizez să fie o prelungire a personalității celor ce le aleg. Mi-am dorit să transformăm parfumul și într-unul de cameră, astfel încât la evenimentele pe care le organizez să se simtă acest miros. Soțul meu este cel care a căutat metoda pentru a face acest lucru posibil. Device-ul realizat dă un parfum în întreg spațiul și ne-am dorit ca acest parfum de cameră să fie unul semnătură pentru brandului nostru, neintenționând să îl comercializăm.”

 

Dorința de evoluție și căutare constantă poate fi dată de un om, de un curs sau de o experiență. O experiență îți deschide mintea să îți dorești mai mult. Cred că același lucru se poate spune și despre o pălărie – îți deschide ochii să te vezi și altfel față de cum știai că ești. Nimic nu este imposibil.