Creatorul de pantofi Ion Stanciu vorbește despre premisele unei meserii bine făcute „Nu există ceva ce nu se poate face, există doar lucruri care necesită mai mult timp.”
Veteran într-un domeniu anterior minimalizat în România, Ion Stanciu este unul dintre puținii cunoscători autohtoni ai unei meserii pentru care interesul s-a majorat considerabil în ultima perioadă. Prin intermediul cursului de design pantofi susținut la DallesGO, acesta dorește să transmită mai departe cunoștințele sale și să dezvăluie secretele unei profesii aflate la granița dintre artă și meșteșug.
DallesGO: De unde a pornit pasiunea pentru pantofi și de cât timp profesați în acest domeniu?
Ion Stanciu: Am văzut această meserie în copilărie și mi-a plăcut. Am început să lucrez în domeniu de la vârsta de 14-15 ani. Am avut un vecin care făcea încălțăminte. La 25 de ani am debutat la nivel profesionist. Pentru a realiza tipare și modele am învățat de la un modelier în Turcia. După 1989 mi-am deschis propria firmă până în 1992. Din 1997 am deschis o altă firmă, cu care lucrez și în prezent.
DallesGO: Care sunt avantajele acestei meserii? Dar dezavantajele?
Ion Stanciu: Mi-a plăcut pentru că este o meserie care îți oferă, printre altele, și satisfacții materiale. În ceea ce privește dezavantajele este o meserie grea, provocatoare și foarte complicată.
DallesGO: Care credeți că sunt calitățile pe care trebuie să le aibă cineva care dorește să lucreze în acest domeniu?
Ion Stanciu: Nu cred că este neapărat nevoie de anumite calități, este o meserie care se poate practica de către oricine are voință.
DallesGO: Din punct de vedere profesional, cum vă puteți descrie?
Ion Stanciu: Sunt un om care a învățat foarte bine o meserie. Pot realiza un pantof de la A la Z, începând de la calapod și terminând cu vârful pantofului. Posibil să nu mai existe persoane la nivel local care să știe cum să realizeze un produs integral: de la desen, modele, calapod, tipar. Știu toate secretele acestei meserii.
DallesGO: Care au fost cele mai deosebite cereri de pantofi pe care le-ați primit?
Ion Stanciu: Unicitatea pleacă de la tot felul de desene, culori și idei inedite. Nu au existat modele pe care să nu le pot realiza. Nu există ceva ce nu se poate face, există doar lucruri care necesită mai mult timp. Câteodată, implicare în realizarea unor astfel de modele complicate merită tot efortul nostru.
DallesGO: Cum ați acceptat provocarea DallesGo?
Ion Stanciu: Consider că este un lucru bun să lăsăm ceva în urmă și să împărtășim cunoștințele noastre. Nu îmi doresc să fie o meserie care să se piardă.
DallesGO: Ce vor putea învăța cursanții în cadrul acestui curs? Care este mesajul dumneavoastră pentru ei?
Ion Stanciu: Pentru a putea realiza un pantof de la cap la coadă, un începător are nevoie de o perioadă de cel puțin 5-6 luni. Acest curs reprezintă pentru ei o bază și sunt dispus să îi ajut și să le răspund la orice întrebare legată de acest subiect. Toți cei ce vor vrea să învețe o vor putea face.