0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Irina Grigoraș- arhitect, antreprenor și acum, profesor în cadrul DallesGO

Irina Grigoraș- arhitect, antreprenor și acum, profesor în cadrul DallesGO

Irina Grigoraș a pregătit studenți pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură de Interior „Ion Mincu” din București, a predat desen și pictură pentru copii și adulți de toate vârstele și are propriul său birou de arhitectură în Brașov. Acum, este pregătită să-i conducă pe drumul succesului și pe studenții Cursului de Sketch-Up DallesGO.

DallesGO: Dacă ar fi să vă descrieți în câteva cuvinte, care ar fi acestea?

Irina Grigoraș: Sunt o persoană pasionată de ceea ce face, îmi place să comunic cu oamenii și ideea că îi pot ajuta să învețe ceva nou mă încântă mult. Din punctul meu de vedere, învățarea este un proces care nu se termină niciodată, așa că încerc să îmbrățișez cât mai mult acest proces.

DallesGO: Ce experiență aveți în domeniu? Când ați pășit pentru prima dată pe acest drum?

Irina Grigoraș: Am început să lucrez într-un birou de arhitectură de interior în anul 3 de facultate. Acolo am parcurs toate etapele unui proiect complet, de la concept, la redactare și implementare. Am continuat să lucrez la un birou în Brașov timp de aproximativ 3 ani, după ce mi-am finalizat studiile. Apoi, acum 2 ani și jumătate, am luat decizia de a începe să lucrez pe cont propriu și mi-am asumat riscurile care au venit odată cu îmbrățișarea „funcției” de antreprenor. În prezent, activez în biroul meu împreună cu cele două colege pe care le am.

DallesGO: Când și cum v-ați gândit prima oară la această meserie?

Irina Grigoraș: Primele gânduri mai serioase în această direcție le-am avut în clasa a 8-a, atunci când urma să aleg liceul la care o să merg și, prin urmare, domeniile spre care mă va duce profilul acelui liceu. Atunci am început pregătirea la desen pentru a merge la liceul de arte, cu gândul de a continua cu Facultatea de Arhitectură de Interior, plan care până acum, mi-a ieșit.

DallesGO: Înțeleg că ați mai predat în trecut. Ce credeți despre responsabilitatea de a fi profesor în cadrul DallesGO?

Irina Grigoraș: Am început să predau cursuri de arte plastice în primii ani de facultate, am predat desen și pictură atât copiilor de toate vârstele, cât și adulților. Apoi, o perioadă, am pregătit elevii din clasele a 11-a și a 12-a pentru admiterea la Facultatea de Arhitectură.

DallesGO: Cu cine este cel mai greu de lucrat: copiii, adulții sau studenții?

Irina Grigoraș: Lucrul cu oamenii poate fi „challenging” în această meserie, dar în postura de profesor nu am întâmpinat greutăți. Copiii sunt adorabili, extrem de creativi și au o imaginație infinită; este esențial să îi lași să o exploreze. Studenții, pe de altă parte, necesită puțin mai multă organizare și structură, deoarece informațiile pe care le primesc sunt numeroase și noi, ceea ce poate fi copleșitor, dar cei pasionați trec destul de ușor peste această etapă de pregătire. Când lucrezi cu adulții, trebuie să le câștigi mai întâi încrederea, ceea ce poate fi mai dificil decât la copii. Însă, odată ce ajungi să rezonezi cu ei, comunicarea devine fluidă deoarece avem acelasi limbaj și avem un scop comun la care lucrăm împreună să îl atingem.

 

DallesGO: Ne puteți povesti despre proiectul cu care vă mândriți cel mai mult? Cum v-a influențat experiența progresul profesional?

Irina Grigoraș: Proiectul restaurantului fine dining a fost o oportunitate de învățare și colaborare. Lucrând îndeaproape cu ingineri din diverse specializări, am acumulat cunoștințe noi în domenii precum instalații sanitare, electrice și finisaje, precum și în designul de spații Horeca. Procesul de design a fost interesant și provocator, iar propunerea mea a fost acceptată rapid, cu ajustări minore și limitări ale spațiului. Rezultatul final a fost pe placul meu și al beneficiarilor și a reprezentat o confirmare a potențialul pe care îl am. Am realizat că pot aborda și proiecte mai ambițioase. Acesta a fost unul dintre ultimele proiecte la care am lucrat înainte de a-mi începe propriul drum în antreprenoriat.

DallesGO: Cum a fost începutul în antreprenoriat și când v-ați deschis propriul birou? Care au  fost dificultățile, provocările și ce este necesar pentru a reuși ca antreprenor?

Irina Grigoraș: Începutul în antreprenoriat a fost un pas calculat, pe care l-am făcut atunci când am simțit că sunt complet pregătită profesional și că am experimentat toate etapele unui proiect. Este crucial ca fundamentul profesional al unui arhitect de interior să fie solid, deoarece provocările antreprenoriatului vor apărea oricum. Mi-am deschis biroul împreună cu asociata mea, iar evoluția a fost firească și naturală. Am început cu stabilirea tipului de servicii pe care vrem să le oferim și trasarea obiectivelor biroului nostru de design. În primele luni, am lucrat de acasă, am construit un portofoliu, am atras primii clienți și am crescut în mod organic până la nivelul actual.

DallesGO: Cum ar trebui să fie studenții cursului de Sketch-Up? Ce calități sunt necesare în acest domeniu?

Irina Grigoraș: Cred că atunci când intri într-un domeniu nou, este cel mai important să ai entuziasm și foarte multă curiozitate. E nevoie de dorința de cunoaștere, apoi de răbdare și constanță pentru a lăsa informațiile să se acumuleze și să se sedimenteze.

DallesGO: Care sunt principalele provocări ale acestui domeniu de activitate?

Irina Grigoraș: După ce acumulezi toate metodele de înțelegere a unui proiect, datele tehnice și procesele de redactare, provocarea este lucrul cu un client real. Cred că acolo este locul în care cu adevărat trebuie să fii implicat și atent la nevoile clientului, să știi să pui întrebările corecte, să știi să asculți și să transformi acele idei într-un proiect real, funcțional și estetic.