0769 041 711 0769 041 712 info@dallesgo.ro
0769 041 711
0769 041 712
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Ana Maria Călina Design interior „Secretul unei amenajări de succes este talentul, profesionalismul, discreția și empatia”

Ana Maria Călina Design interior „Secretul unei amenajări de succes este talentul, profesionalismul, discreția și empatia”

Trebuie să îți crești mereu performanța profesională, pentru că oamenii se așteaptă când merg la un designer – să întâlnească un anumit tip de persoană. Se așteaptă ca designerul să fie cultivat, creativ și să găsească soluții inedite pentru amenajarea propusă. Se așteaptă ca acesta să aibă disponibilitate și energie – ca să fie mereu la dispoziția beneficiarului. Precum și, să dispună de o experiență și o pregatire mai bună decât a altor specialiști din domeniu – pentru ca la final să obțină o amenajare interioară care sa fie practică și frumoasă, ireproșabilă. Una perfect adaptată cerințelor și dorințelor clientului.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru design interior, cine este omul Ana Maria?

Ana Maria: Sunt Calina Ana Maria, am 38 de ani și am o viață personală împlinită. Am 2 copii minunați și un soț cu care sunt pe aceeași lungime de undă. Sunt pasionată de meseria mea, designer de interior, iar de câțiva ani sunt într-un plin proces de conștientizare și dezvoltare atât personală, cât și profesională. Sunt o persoană deschisă, un lider natural, îmi place să cunosc oameni noi, să învăț despre viețile și mediul lor. Aproape întotdeauna pot găsi puncte comune cu străinii și îmi place să fac oamenii să se simtă confortabil în prezența mea.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru interior design și cum a fost începutul tău în acest domeniu?

Ana Maria: Înca de mică am cochetat cu designul, pornind de la școala generală până la absolvirea liceului în cadrul școlii de Arte din Brasov, secția artă monumentala, iar mai apoi absolvind Facultatea de Arte din București, secția Pictura. Practic, sunt în acest domeniu de la 10 ani.  Iar când am fost admisa la Universitatea Ion Mincu din București – Facultatea de arhitectură de interior, am decis să urmez prima pasiune.

Primul contact cu designul l-am avut în perioada facultății, atunci mi-am dat seama că am îndrăgit acest domeniu, l-am aprofundat totuși mai târziu, odată cu opținerea primului loc de muncă într-o companie, acolo timp de 6 ani am învățat tot ce ține de design, începând de la relația cu beneficiarul, relația comercială, zona tehnică și project management-ul.

DallesGO: Care sunt designerii de talie internațională care te inspiră?

Ana Maria: De-a lungul timpului am călătorit mult la fabrici de top din Spania și Italia la târguri de profil, atunci am ajuns să înțeleg produsele, calitatea lor, designul, modul de lucru cu acestea, iar acest lucru m-a ajutat sa apreciez și mai mult fiecare obiect în parte.

Pe plan internațional, dar și local, urmăresc câteva studiouri și designeri cum ar fi: Ashley Stark Kenner, Adam Hunter, Alexey Volkov, STUDIO1408, ARTPARNER ARHITECTS și alții.

DallesGO: Cum ia naștere un proiect, un concept de interior? Cât de mult este creativitate și în ce proporție este dorința beneficiarului?

Ana Maria: Pentru a putea vorbi despre nașterea unui proiect trebuie în primul rând să existe o conexiune între beneficiar și designer, și această legătură se consolidează până la semnarea contractului. Câștigarea încrederii este primul pas.

Un proiect ia naștere în jurul nevoilor beneficiarului și în jurul spațiului în cauză. Spațiul în sine poate fi o sursă de inspirație.

Rolul unui designer este împarțit în mai multe ramuri dar scopul este același, de a ghida  beneficiarul în acest proces de creație și implementare. Dorința acestuia primează, așa că plec de la ceea ce iși doreste ca și stil, solicitări speciale, doar îl conduc din punct de vedere tehnic acolo unde el și-a imaginat că va ajunge cand m-a contactat. Un lucru este cert – un bun designer trebuie să fie și un bun psiholog, iar aceasta latură consolidează relația beneficiar-designer, comunicarea devine una excelentă iar proiectul are un curs frumos și o finalitate așa cum și-a dorit acesta.

Când vorbim despre design de interior- nu ne gândim doar de creativitate dar și la dorința beneficiarului. Precum partea tehnică, ergonomie, posibilitățile oferite de spațiu și modul în care îl putem personaliza pentru beneficiar – în cazul unui design rezidențial. Pentru celelalte ramuri, horeca sau office, apar și alți factori de care trebuie sa ținem cont, cum ar fi: respectarea normativelor, brandingul.

DallesGO: Cât de dificil este să faci un design inedit? Care sunt obstacolele de care te lovești și cum le depășești?

Ana Maria: Designul de interior este în plină dezvoltare în Romania, iar când vine vorba de amenajarea unui spațiu – procesul de conștientizare este unul în creștere, pentru cei care apelează la serviciile unui specialist.  Aici ne lovim încă de mentalitate și de buget.

Interesul pentru un design interior inedit a fost mereu plin de suspiciuni. Mereu există îndoieli cu privire la seriozitatea subiectului, la valoarea sa morală și la costurile pe care le presupune. Cei ce pun sub semnul întrebării importanța designului nu realizeaza însă, ca scopul acestuia este să contribuie subtil la atingerea unui echilibru, nu atât prin lucruri materiale și vizibile, cât  prin elemente care la prima vedere nu au nici o legătură cu atingerea unei stări de bine.

Există, așadar, în continuare preconcepția că designul de interior reprezintă un subiect de interes exclusiv pentru cei înstăriți și că un astfel de serviciu este un capriciu. Important este însă să înțelegem rolul designerului în conturarea unui mediu care să influențeze pozitiv viața și dezvoltarea noastră. La o analiza pe termen lung a avantajelor si dezavantajelor – primele se rezumă preponderent la sfera financiară, în privința celor de-al doilea balanța se observă a fi înclinată totuși în favoarea unui specialist în amenajare – recurgerea la serviciile unui designer de interior.

Pentru efectuarea unui design inedit este important să faci față provocărilor. Începând dela profilul psihologic al beneficiarului, tema proiectului, analiza spațiului, mereu diferit compozițional, toate acestea te ajută să înțelegi – stilul ce necesită abordat.

DallesGO: Crezi că în acest domeniu este mai important să fii talentat sau să fii atent la detalii?

Ana Maria: Secretul unei amenajări de succes este talentul, profesionalismul, discreția și empatia. Dacă clientul și designerul nu se plac unul pe celălat, dacă există neîncredere, vor avea amândoi de pierdut.

Această meserie este mereu o provocare și implică o dinamică de schimbare de la un an la altul, însă, dezvoltarea vine firesc datorita talentului, unde nimic nu este forțat. Talentul implică și atenția la detalii, nu poți atinge performanțe în acest domeniu, fără această caracteristică.

Orice amenajare sau renovare este o etapă în dezvoltarea personală și reprezintă o șansă de a îmbunătăți ceva în viața noastră. Implicarea este astfel esențială dacă vrei ca și rezultatul să fie conturat pe nevoile tale.

DallesGO: Îți amintești despre vreun proiect mai inedit, poate unul mai greu, căruia nu credeai că îi faci față? Dar despre un proiect de suflet, dacă există?

Ana Maria: Apartament POARTA SCHEI, o clădire veche, monument istoric cu multe restricții compoziționale. La prima vedere unele proiecte par ușor de realizat  dar, în realitate la acest tip de clădire ne ciocnim de lucrări ascunse, de restricții urbanistice, care financiar implică multe costuri suplimentare și  un alt factor problematic este – timpul execuției.

Implicarea mea în proiecte este 100% , necesită multă dedicație. Dar rezultatul… atunci când clienții iți apreciază munca și implicarea – sigur că în acel moment simți că a meritat, nu doar financiar dar și sufletește. Cel mai satisfăcător este atunci când beneficiarul te recomandă mai departe sau revine la tine cu alte proiecte.

DallesGO: Cum este să fii designer de interior? Este un domeniu solicitant?

Ana Maria: Este un domeniu cu încercări la orice pas, foarte solicitant, dar cu multe experiențe și privilegii, pe mai multe planuri. Privilegiul de a crea o poveste unitară, de a folosi inteligent materialele dorite. Plăcerea de a putea transforma un spațiu impersonal într-unul plin de caracter prin armonia materialelor și texturilor, și nu în ultimul rând prin bogația detaliilor,  avantajul de a crea interioare care trec testul timpului,  datorita unui concept de design bine pus la punct precum și a folosirea anumitor materiale.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un specialist în interior design?

Ana Maria: Trebuie să îți crești mereu performanța profesională, pentru că oamenii se așteaptă, când merg la un designer – să găsească un anumit tip de persoană. Se așteaptă ca designerul să fie cultivat, creativ și să găsească soluții inedite pentru amenajarea propusă. Se așteaptă ca acesta să aibă disponibilitate și energie – ca să fie mereu la dispoziția beneficiarului. Precum și să dispună de o experienta si o pregatire mai bună decât a altora, pentru a obține o amenajare interioară care sa fie practică și frumoasă, ireproșabilă. Perfect adaptata cerințelor și dorințelor clientului.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Ana Maria: La început am fost sceptică, dar cu timpul mi-am dat seama că dorința mea de a împărtăși această pasiune cu alte persoane, este una sincera și asta simt și față de cursanții mei. Sunt implicată și mereu caut modalități cât mai creative, care să-i ajute pe cursanți mai ușor să înmagazineze informațiile predate la acest curs. Designul trebuie înțeles, trebuie iubit, trebuie să relaționezi la fiecare pas cu el.

DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți? Ai un mesaj pentru ei?

Ana Maria: Îmi propun să le creez acestora o imagine clară asupra modului lor de lucru în acest domeniu, să le ofer sfaturi care să-i ajute în viitor, un mediu interactiv în care să învețe.

Mesajul meu ar fi: „Tu ești artizanul propriei vieți și ai puterea să contribui la formarea ta ca specialist în orice domeniu, unul poate care în trecut poate reprezenta doar o pasiune pentru tine. Dacă te simți atras de tot ceea ce ține de amenajări de interior, îți recomand cu tot dragul cursul de Design interior unde parcurgem integral acest subiect:

– plecăm de la rădăcină (istoria stilurilor), parcurgem un fir lung dar important în înțelegerea  principiilor de: estetică, arhitectură, influențele ale generațiilor trecute

– informațiile esentiale despre cum se realizeaza amenajarea spatiului

– vizităm showroom -uri de specialitate unde interacționăm cu produse de mobilier, finisaje, iluminat etc
– partea practica a cursului presupune realizarea unui mic proiect tip moodboard pe care îl dezvoltăm împreună până la sfârșitul modulului.