0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Bucătarul Cătălin Cioltea: „Bucătăria presupune foarte multă organizare dar și aspirația spre inovație și perfecționare.”

Bucătarul Cătălin Cioltea: „Bucătăria presupune foarte multă organizare dar și aspirația spre inovație și perfecționare.”

Am studiat în Danemarca Marketing și Management în business cu specializare în Inovație și Antreprenoriat. Pot spune că facultatea m-a ajutat foarte mult în formarea mea personală dar și în bucătărie, căci bucătăria presupune foarte multă organizare dar și aspirația spre inovație și perfecționare. M-am format ca bucătar în Danemarca, acolo am lucrat 4 ani, la Nord Atlantic Restaurant în Odense. Sunt 4 ani de carieră pe care nu-i voi putea uita. Am muncit enorm de mult, eram extrem de pasionat și sârguincios ceea ce mi-a permis să învăț multe lucruri, să mă adaptez rapid unei culturi și bucătării străine. Am creat multe legături cu bucătarii de acolo și am învățat ce înseamnă să depui suflet și să gătești cu măiestrie și eleganță.

Ulterior m-am întors în România pentru a fructifica experiența dobândită, am lucrat în Cluj, la Bujole, un mic bistro francez, cu gustări tradiționale franțuzești extrem de delicioase. La Bujole am însușit și bucătăria franceză, am învățat multe de la șeful de acolo, care gătea superb. Acum lucrez în Baia Mare la proiectul We Dine Fain, care unifică mai mulți șefi care gătesc împreună în cadrul unor evenimente stabilite din timp, gătim mâncare delicioasă, mergem pe conceptul că mâncarea trebuie să te intrige și nu doar prin aspect, dar și prin modul de pregătire și ingrediente, ținem cont foarte mult de atmosferă, planting, și emoțiile pe care le dăruim celor pentru care gătim.

DallesGO: Cum a început pasiunea ta pentru gătit?

Cătălin Cioltea: La noi în familie pregătirea cinei era un ritual important la care participa toată familia, și în general părinților și bunicilor mei le făcea plăcere să gătească iar eu de mic am stat pe lângă ei și i-am ajutat. Dar pasiunea sau dorinta de a practica această meserie a venit când am intrat în prima bucătărie la standarde impecabile și reguli de urmat. Mi-a plăcut disciplina din bucătărie, ordinea, și buna organizare – totul se făcea sub ochii și îndrumarea bucătarului chef. Anume atunci am simțit acea „chemare”.

DallesGO: Cum a decurs parcursul tău profesional? 

Cătălin Cioltea: Am început ca și spălător de vase, timp de aproximativ un 1 an -1 an jumate. Unde pot spune că aveam o sarcină importantă. Așa mi-a spus bucătarul chef. „Totul pornește de la un pahar curat, un tacâm fără pete și așa mai departe”

Printre spălat de vase, ajutam la recepția materii prime, verificare, termene, etichetare, și multe alte mici sarcini, curățat cartofi, pregătit bufet rece/cald și multe altele.

Într-un final a venit momentul și pentru mine ca bucătar. Apăruse un post liber pe secțiunea brunch (pe weekend). Am mers în fața șefului cu aplicația pentru poziția respectivă. Am acceptat-o și așa am ajuns să lucrez în timpul săptămânii la vase și weekendul în bucătărie.  Ulterior perioada de spălător de vase a luat sfârșit și de atunci lucrez full time în bucătărie.

DallesGO: Aţi întâmpinat obstacole în carieră?

Cătălin Cioltea: Am lucrat 4 ani la un restaurant cu specific nordic, de-a lungul acelor patru ani s-au schimbat cinci bucătari chefi. Am fost atent la activitatea lor, la strategii și abordări în materie de organizare și gătit, am absorbit ca un burete tot ce am văzut, am învățat din greșelile lor și m-am autoeducat alături de ei, m-am învățat să previn și întâmpin obstacole în bucătărie.

Am acumulat multă experiență în acei ani, dar pe lângă pandemie care a fost singurul obstacol, pot spune că am avut un parcurs frumos în carieră.

DallesGO: Ce îți place să gătești?

Cătălin Cioltea: Îmi place să gătesc pește, fructe de mare și multă mâncare tradițională cum se face la noi la Maramureș – mămăligă, zamă și piroste. Folosesc produse locale de sezon în preparatele pe care le gătesc și cu care îmi primesc oaspeții.

DallesGO: Bucătăria cărei țări te atrage în mod deosebit?

Cătălin Cioltea: Acei patru ani în Danemarca m-au făcut să mă îndrăgostesc de mâncarea lor tradițională specifică fiecărui sezon și sărbătoare. Bucătăria nordică o recomand încercată pentru că este plină de savoare, foarte variată și echilibrată și nu dezamăgește.

DallesGO: Ce presupune munca în post de bucătar?

Cătălin Cioltea: Presupune să respecți această meserie și să fii corect față de ea. În bucătărie trebuie să fii ordonat și bine organizat, pentru că doar așa știi ce ai de făcut și faci totul bine. Trecând prin mâna multori bucătari chefi, am învățat de la fiecare în parte cum ar fi, cum își organizează fiecare service-ul de seară, cum își gestionează comenzile, cum creează un meniu, cum interpretează anumite elemente, foarte multe detalii. Și toate acestea țin de experiența fiecărui bucătar în parte și de afinitățile sale personale. De aceea este foarte important unde și cu cine, sub îndrumarea cui începem să practicăm această meserie.

DallesGO: Cum aţi primit provocarea DallesGO?

Cătălin Cioltea: A fost exact ce îmi doream să experimentez. Mereu am vrut să predau. Cu un an în urmă terminasem cursul de formator și așteptam o oportunitate. Și la recomandarea unei prietene, am fost contactat de cei de la DallesGo în vederea de a preda un curs de bucătar de nivel începător. Am acceptat și mă bucur mult să fac acest lucru.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Cătălin Cioltea: Îmi propun și sunt un profesor care își gândește bine fiecare curs și explică bine atât încât fiecare să însușească cu ușurință și plăcere materia. La fiecare curs gătim împreună, deci lucrăm în echipă și asta îi face pe cursanți să fie dezinvolți. În bucătărie practica bate teoria de aceea mereu le dau sarcini pentru acasă – să gătească ceva sau sa creeze un preparat. Asta îi ține în priză pe lângă munca care o depun deja în bucătărie, le oferă experiență suplimentară și le da o stare bună.

DallesGO: Ce îți propui să înveți cursanții? Ai un mesaj pentru ei?

Cătălin Cioltea: Este foarte important să știi cum să combini și amesteci ingredientele atât încât să prepari bucate aromate și delicioase. Gustul mâncării este un factor primar, gustul – este în stare să provoace senzații plăcute sau nemulțumire, de aceea ceea ce îmi propun în primul rând  să vă învăț este cum să obțineți un rezultat delicios și savuros în bucătărie. Pe lângă asta, la cursuri gătim mâncare tradițională autentică din diverse regiuni și țări. Experimentând cu diverse bucătării tradiționale înveți combinații de arome, condimente, tehnici de gătire, temperaturi și tradiții.

Vă aștept la cursuri să ne cunoaștem și să gătim împreună.