0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Actorul Matei Bogdan: „Trebuie să reușești să faci fiecare persoană care te ascultă să se simtă importantă.”

Actorul Matei Bogdan: „Trebuie să reușești să faci fiecare persoană care te ascultă să se simtă importantă.”

Bogdan Matei, este actor la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău și absolvent al Universităţii de Artă „George Enescu„ din Iaşi, Facultatea de Teatru și Actorie, în clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu şi Ovidiu Lazăr. Acesta este un important membru UNITER (Uniunea teatrală din România), cu peste 100 de spectacole jucate cu sute de reprezentaţii pe diferite scene ale țării, dar şi în străinătate, colaborează şi cu diferite companii teatrale independente.
Se implică, ca voluntar, în diferite proiecte ale fundațiilor comunitare din Bacău având activități formale şi nonformale adresate copiilor, adolescenților, dar şi persoanelor mature. Roluri precum Mihail Astrov (Unchiul Vania, după Anton Cehov) sau Domnul K (Procesul, după Franz Kafka), jucate cu un talent ieşit din comun, l-au făcut să rămână în inima tuturor iubitorilor de teatru din Bacău.

Ca trainer Bogdan Matei de-a lungul mai multor ani susține activități de formare, colaborează cu Centrul de Cultură ,,George Apostu” în diferite proiecte şi programe culturale: recitaluri de poezie, spectacole de teatru, iar din 2010 este prezentator al Galei Star – Gala Internațională a Recitalurilor Dramatice „One Man Show” organizată de Teatrul Bacovia, și este speaker invitat la evenimente cu renume (ex. TedXBacău)
Dintre producţiile recente semnificative pentru realizările sale artistice, amintim: ,,La Est de Sud” și „America de-Acasă”.

DallesGO: Cum ai ajuns să fii un trainer de Public Speaking?

Bogdan Matei: Din necesitate, mai întâi personală, fiind propriul meu trainer, invitat fiind la anumite evenimente unde trebuia să susțin diferite discursuri, apoi la rugămințile unor profesori, care si-au dorit pentru elevii lor un astfel de curs, prezentat fie în afara ariei curriculare, ca un opțional. 

DallesGO: Care este parcursul tău profesional

Bogdan Matei: Am absolvit Academia de Arte “George Enescu” secția teatru, apoi un master în artele spectacolui. Încă din liceu am colaborat ca actor cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, apoi cu Naționalul Ieșean, Ateneul Tătărași și Luceafărul și cu alte teatre din țară în diferite proiecte, momentan fiind actor al Teatrului Municipal Bacovia din  Bacău. Câțiva ani buni lucrat și într-o corporație ca TL și ASM pe zona Moldovei. 

DallesGO: Care este partea cea mai plăcută și cea mai dificilă în munca ta?

Bogdan Matei: Lucrul cu oamenii mereu îți oferă și lucruri plăcute și neplăcute. În general, după o anumită vârstă, este greu să schimbi caractere sau personalități, dacă reușești să-i modifici puțin în bine, corectând ce se poate corecta și îi faci să devină conștienți că prin ei înșiși se produce schimbarea, te bucuri că munca ta nu a fost în zadar. 

DallesGO: Cum construiești un discurs memorabil?

Bogdan Matei: Nu cred că există un discurs memorabil ci unul care poate trezi în mintea și sufletul auditoriului, dacă este construit bine, o anumită stare, emoție ce duce spre o transformare. Se spune că discursul meu prezentat la TEDx Bacău, care se găsește și pe youtube, ar fi memorabil. Dar ține și de empatie. În construcția unui discurs bun, e vorba de multă muncă de repetare, de idee, de structurarea lui, de găsirea climaxului care apasă butonul ematiei auditoriului cu discursul și cel ce îl prezintă. Trebuie să reușești să faci fiecare persoană care te ascultă să se simtă importantă.

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să posede un orator bun?

Bogdan Matei: Cred că ar trebui să începem cu Seneca, Platon, Aristotel să trecem prin istoria oratoriei, să poposim și la noi la Iorga și mai aproape la Patapievici… Când vorbești de oratorie, vorbești de un cumul maxim de calități: aspect, atitudine, respirație, voce, timbru, dicție, frazare, pauzare și lista poate continua la nesfârșit.

DallesGO: Cum decurg de obicei cursurile de speaking?

 Bogdan Matei: Fiind un curs și de dezvoltare personală se bazează foarte mult de discuții libere sau pe o temă fixată. Apoi se lucrează exerciții de atitudine, respirație, dicție, frazare, captarea atenției sau de relaxare și concentrare. 

DallesGO: Există vreo tehnică absolută pentru a depăși teama de a vorbi în public, sau poate emoțiile sunt chiar un bun prieten?

Bogdan Matei: Omul nu ar exista fără emoție și emoții. Nu cred că există o tehnică absolută, ci tehnici sau exerciții aplicate personal pe nevoile celui care are trac de a vorbi în public. Nu este ușor, dar prin muncă și perseverență se poate depăși această barieră și se pot controla emoțiile, nu reprima. 

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Bogdan Matei: La această întrebare las cursanții să răspundă. Dar adesea se întâmplă să își dorească să depășesc timpul alocat lor. 

DallesGO: Ce îți propui să îi înveți pe cursanți? Ai un mesaj pentru ei?

Bogdan Matei: Adevăratul adversar de învins este in noi înșine. Iar dacă nu știi încotro te îndrepți, orice drum te poate duce acolo!