0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Cătălina Mihăilă trainer Public Speaking: „Trebuie să recunosc că iubesc să fiu în fața oamenilor și să le dăruiesc din bagajul meu de cunoștințe, experiențe și trăiri„

Cătălina Mihăilă trainer Public Speaking: „Trebuie să recunosc că iubesc să fiu în fața oamenilor și să le dăruiesc din bagajul meu de cunoștințe, experiențe și trăiri„

Atenția pentru instrumentul verbal a pornit din planul scenic, a evoluat într-o dorință de căutare și cercetare științifică, care să elucideze, să explice sau să rezolve problematici și curiozități întâlnite atât în calitate de artistic dramatic cât și pe post de pedagog. Pornind de la preocuparea pentru cuvântul rostit și, mai ales, pentru interesul spre armonizarea elementelor de exprimare, Cătălina Mihăilă reușește să contureze ideile și convingerile într-o scriere publicată în 2022 sub titlul „Cuvântul rostit pe scenă – Ființare, Identitate, Conectare”.

DallesGO: Cum ai ajuns să fii trainer de Public Speaking?

Cătălina Mihăilă: Trebuie să recunosc că iubesc să fiu în fața oamenilor și să le dăruiesc din bagajul meu de cunoștințe, experiențe și trăiri. Mai mult decât atât, sunt pasionată și fascinată de comunicarea umană și, mai ales, de cea eficientă, fapt pentru care întreaga mea teză de doctorat a avut ca preocupare vorbirea și, nu în ultimul rând, validarea și armonizarea acesteia din partea celorlalte instrumente de expresie non-verbale. De asemenea, începând din anul 2018 predau la Universitatea de Arte din Târgu Mureș disciplinele Vorbire scenică, Tehnica vorbirii, Arta vorbirii și Comunicare și dicție, reeducând vocile viitorilor actorilor și îndrumându-i spre o vorbire de performanță.

DallesGO: Cum a fost parcursul carierei tale?

Cătălina Mihăilă: Toată călătoria spre ceea ce fac și sunt astăzi astăzi a pornit încă de la 9 ani când am ajuns din întâmplare la cursuri de actorie, îndrăgostindu-mă ireversibil de teatru, artă și frumos. Am continuat acele cursuri timp de 4 ani și am absolvit și o școală de film sub egida regretatei actrițe Adela Popescu. În anul 2013 am fost admisă la Universitatea de Arte din Târgu Mureș la Facultatea de Arte în Limba Română, specializarea Artele spectacolului-Actorie și, astfel, am pătruns în universul profesionist al teatrului. Au fost trei ani magici în care m-am maturizat atât artistic, cât și uman.

Debutul meu ca actor profesionist a fost pe scena Operei Comice pentru Copii București în toamna anului 2016, manager Felicia Filip, o experiență care a însemnat enorm în drumul și evoluția mea artistică și care mi-a relevat ce înseamnă să fii un actor complet care cântă, dansează și interpretează. Din primăvara anului 2017 până în 2021 am fost actor angajat al Teatrului de păpuși „Prichindel“ Alba Iulia unde am descoperit o lume nouă, a binelui, a bucuriei și a fantasticului și unde am evoluat pe scenă în diferite caractere dramatice savuroase.

În paralel, mi-am finalizat studiile de masterat la Universitatea de Artă din Târgu Mureș, având oportunitatea și bucuria de a aprofunda noțiunile dobândite la licență și, mai mult decât atât, de a juca în trei producții superbe la Teatru Studio. Cea de-a treia producție este, poate, cel mai mare proiect și mai drag sufletului meu de până acum. Este vorba de o monodramă bazată pe textul lui Samuel Beckett- „Ce zile frumoase“- un spectacol sincretic care m-a scos total din zona de confort și m-a îmbogățit ca actriță și care mi-a stârnit curiozitatea cu privire la voce, vorbire și, astfel, am hotărât să dau admitere la doctorat. În anul 2018 am fost admisă la doctorat la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, abordând tema: Cuvântul rostit de cator pe scenă – interdependență între tehnică și artă. De asemenea, odată cu intrarea la doctorat am început să predau, descoperind o altă pasiune și bucurie care m-au ajutat să ajung omul de astăzi.

DallesGO: Care este partea cea mai plăcută dar și cea mai dificilă a muncii tale?

Cătălina Mihăilă: Partea cea mai plăcută e că iubesc ceea ce fac și o fac cu atâta bucurie încât nu obosesc pentru că descopăr în fiecare zi lucruri noi și fac noi conexiuni. Partea cea mai dicilă…nu am un răspuns la această întrebare. Pot spune ce mi s-a părut dificil acum câțiva ani, însă acum iau toate lucrurile dificile ca o provocare. Mi se părea greu să las la ușa instituției, fie teatru, fie universitate, probleme personale. 

Astăzi lucrurile nu mai stau deloc așa. Am înțeles că eu sunt cea care generez energia fondatoare și că de mine depinde atmosfera și modul în care se desfășoară cursul/seminarul și, astfel, mă pregătesc de fiecare dată înainte de a merge la repetiții sau a merge la cursuri. Consider că e o binecuvântare enormă să poți să faci ceea ce îți dorești și de vreo doi ani încoace pot să mărturisesc cu mâna pe inimă că am viața pe care mi-o doresc.

DallesGO: Cum reușești să construiești un discurs memorabil?

Cătălina Mihăilă: Înainte de a merge în fața oamenilor este esențial să te pregătești. În general, îmi scriu cu câteva zile discursul. De un an și ceva nu mai fac acest lucru. Îmi notez, eventual, câteva idei pentru că vreau să fiu vie în fața oamenilor și să gândesc în timp real ceea ce vreau să le spun. 

Pentru mine un discurs memorabil înseamnă un discurs care are foarte bine conturat scopul și eu de fiecare dată îmi pun întrebarea ce vreau să transmit și cu ce vreau eu să rămână publicul după ce am prezentat. Mai mult decât atât, iubesc originalitatea presărată în discurs, sinceritatea, simplitatea. Un alt lucru esențial ar fi captarea și, foarte important, menținerea atenției.

 

DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să posede un orator bun?

Cătălina Mihăilă: Un orator bun se impune în primă fază prin ceea ce ne prezintă la nivel vizual. Astfel, este esențială atitudinea corporală, felul în care este îmbrăcat și, mai ales culorile, și alte chestiuni care țin de aspect prin care, inconștient și involuntar, înțelegem niște chestiuni despre acesta. Și mersul acesta este extrem de important. Rămânând la aspectele nonverbale, esențial pentru acest orator de calitate este să îmbine corespunzător elementele nonverbale cu mesajul verbal astfel încât să comunice eficient și să nu ducă în eroare publicul.

 Depășind zona vizuală, m-aș opri la sonor și nu încă la importanța mesajului verbal, ci la voce. O voce plină, de piept care se impune cucerește orice sală, atrage atenția și dă valoare mesajului pe care emițătorul vrea să îl transmită. În ceea ce privește mesajul verbal, de preferat să nu se simtă amprenta regională în vorbire și să nu emită doar sunete sau fraze, ci idei. Altfel spus, un orator bun este acela care este 100% prezent pe scenă nu doar fizic, gândind ceea ce spune, simțindu-și publicului și transmițând real, nu „cântând un text.“

DallesGO: Cum decurg de obicei cursurile de public speaking?

Cătălina Mihăilă: Cursurile de Public speaking sunt bazate pe practică care se îmbină cu documentarea și teoria, cursantul având posibilitatea de a înțelege nu doar problema ci și cauzalitatea lăuntrică, interioară a  acesteia. Cursurile se desfășoară într-o atmosferă prietenoasă care îi permite celui dornic de învățare să se deschidă și să înțeleagă importanța unei comunicări eficiente. Ne ocupăm de discurs, de tipurile de discurs, de cum construim un discurs bun, apelând și la trucuri și secrete care dau sarea și piperul. De asemenea, se parcurg chetiuni ce țin de respirația costo-diagramatică, voce și calități vocale-reeducare vocală, de la voce banală la voce de scenă, exerciții de volubilitate și dicție. Pe parcursul cursurilor se fac și anumite exercții ce țin de frazarea logică sau chestiuni ce țin de discrepanțe între ortografie și ortoepie. Totodată, ne ocupăm de defectele de rostire ale cursanților. Mai mult decât atât, cursanții au posibilitatea de a prezenta cât mai multe discursuri pentru a obseva o evoluție și pentru a pune în practică cele învățate, ocupându-ne și de partea nonverbală a comunicării umane.

DallesGO: Există vreo tehnică absolută pentru a depăși teama de a vorbi în public, sau poate emoțiile sunt chiar un bun prieten?

Cătălina Mihăilă: Din punct de vedere științific, tracul ține 15-20 de secunde. Mai departe ține de noi cum reușim să îi dăm minții comanda corectă și să îi atragem atenția asupra scolui real pentru care aflăm în fața publicului. Emoțiile te pot distruge sau poți construi cu ele. 

Pentru mine ar fi o catastrofă să nu am emoții. Aceste emoții se convertesc în acele emoții constructive care pot fi depășite foarte ușor. Pentru mine sunt un prieten cu care mă mai cert uneori și îl trimit la colț prin exerciții de respirație, de exemplu. Eu am, în general, emoții timp de 10 secunde, până atac primele cuvinte.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Cătălina Mihăilă: Sunt un profesor viu și empatic care iubește să ofere, dar să și primească. Cred foarte mult în această învățare continuă în care studentul învață de la mine și eu de la el tocmai prin provocările pe care le propune. Sunt un profesor prietenos, însă iubesc disciplina și profesionalismul și un profesor sincer.

DallesGO: Ce îți propui de obicei să îi înveți pe cursanți? Ai un mesaj pentru ei?

Cătălina Mihăilă: Îmi propun ca cursanții mei să îți recapete abilitățile comunicării umane autentice și originare și să lucreze cu ei cu răbdare și drag nu doar asupra elementelor și instrumentele exterioare, ci și asupra chestiunilor ce țin de universurile sale lăuntrice pentru a nu deprinde doar o tehnică, devenind organici, sinceri și credibili în fața oricărui public.