Augustin Niculescu, profesor DallesGO- despre importanța Cursurilor de Graphic Design
Augustin Niculescu este unul dintre cei mai buni Art Directori din Romania. Are o carieră impresionantă, printre funcțiile deținute de-a lungul timpului amintim Senior designer FHM România, Art Director Bfresh România, Art Director pentru turneele naţionale ale violoncelistului Răzvan Suma şi pentru alte evenimente independente ale artistului,Senior Designer Playboy, dar şi PRO TV Magazin Augustin este un profesionist desăvârșit, specialist în folosirea de programe precum: Quark Xpress, Adobe Indesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator sau Microsoft Office. Iar de câțiva ani buni este și profesorul Cursurilor de Graphic Design DallesGO, unde a avut ocazia să ajute o mulţime de oameni să înveţe lucruri foarte interesante.
“Cred că prima motivaţie şi cea mai importantă este că îmi place foarte mult. Înaintând în acest domeniu, descopăr întotdeauna, şi la alţi designeri, lucruri interesante sau aspecte interesante sau lucruri pe care nu le-am văzut şi le găsesc la ei, lucruri noi şi am o satisfacţie, găsirea unei soluţii inedite asupra unui lucru. Bineînţeles, contează şi frumuseţea lucrurilor pe care le vedem atunci când observăm un obiect că are un design foarte frumos”.
Nu îi este deloc greu să fie în rolul de profesor pentru că îi place foarte mult să predea informațiile obținute în mulți ani de muncă.
“Satisfacţia mea cea mai mare este să îi văd pe oameni că le place ce învaţă şi mai ales că le schimb puţin modul de a gândi, în sensul că dorinţa mea este de a-i face să vadă cumva altfel lumea din jurul lor şi să o vadă printr-un ochi mai artistic, în sensul că să vadă frumuseţea din lucruri şi modul cum se aranjează lucrurile unele faţă de celelalte. Iar când văd că le creşte curiozitatea şi vor să înveţe mai multe, asta este cea mai mare satisfacţie pe care o am. Ar trebui să vină cei care sunt foarte curioşi, cei care vor să îşi schimbe cariera, să treacă într-un alt domeniu, poate nou. Am întâlnit cursanţi care aveau o dorinţă de mici copii, să facă un astfel de curs şi iată că acum cursul răspunde nevoilor lor, ceea ce este foarte important şi este important să faci ceea ce îţi spune inima. Cursurile încep de la zero şi practic sunt şi cu o terminologie destul de uşor de înţeles astfel încât orice elev, orice student, orice licean, orice om care nu a avut contact cu tehnologia folosită în graphic design, iată că aceste cursuri îi ajută pe toţi să înţeleagă. Asta e foarte important”
Augustin a conceput o structură foarte bună a cursului astfel încât cursanții să aibă de câștigat.
“Învăţăm trei programe dintre cele mai importante de la ora actulă, cele pe care lucrează designerii profesionişti, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop şi Adobbe InDesign. Toate aceste programe pornesc de la zero, deci nu este nevoie să ai informaţii anterioare. Practic o luăm de la zero. Îi învăţ principiile de design care se folosesc şi se aplică cel mai mult. Apoi o să învăţăm ce înseamnă graphic design-ul, să lucrăm cu imaginea, cu literele, cu fonturile, cu culoarea, cum să le combinăm eficient astfel încât să transmită un mesaj convingător publicului. Principiile de design pe care le aflăm aici, la acest curs se aplică în mai multe domenii, inclusiv în print, inclusiv în online, chiar şi în design-ul de mobilier, de exemplu, sau chiar şi în cel de grădini. Sunt principii similare sau identice, care se aplică şi care odată ce le-ai înglobat în tine, le poţi aplica, aşa cum spuneam, în orice activitate pe care o faci în viaţa de zi cu zi”.
De asemenea, a găsit metode potrivite pentru a-i familiariza rapid pe cursanți cu acest domeniu.
“Nu folosesc termeni foarte specializaţi, îi ajut să înţeleagă ulterior aceşti termeni mai greu de înţeles, dar întotdeauna când au vreo problemă, îi îndemn la un dialog continuu şi orice nelămurire au, o rezolvăm cât de repede se poate. Îi încurajez să mă întrebe întotdeauna şi le stau alături imediat după curs şi în perioada următoare, de câte ori au probleme cu un sfat, sunt acolo pentru ei”.
Dincolo de cunoștințele vaste în graphic design, Augustin este un profesor foarte bun, iar asta o demonstrează chiar rezultatele foștilor săi cursanți.
“Unii dintre şi-au urmat visul şi au mers mai departe şi au aplicat ce au învăţat la curs în visul lor. De exemplu, una dintre cursante făcea afişe pentru spectacole de teatru şi a continuat să facă lucrul acesta şi am văzut o îmbunătăţire faţă de afişele pe care le făcea înainte, ceea ce m-a bucurat enorm. Altă cursantă îşi făcuse un site de creare a altor site-uri pentru diferiţi clienţi şi la fel, după curs şi-a schimbat site-ul şi arăta cu totul altfel, i-a făcut o nouă interfaţă”.
“Cursanții ar trebui să ai răbdare, ar trebui să ai curiozitate, în primul rând, să fii curios şi să vezi ce au făcut ceilalţi şi să acumulezi şi, bineînţeles, o dorinţă de a fi foarte bun în ceea ce faci pentru că e foarte important să îţi doreşti foarte mult şi să fii bun în ceea ce faci. Asta te scoate în faţa celorlalți şi bineînţeles îţi aduce succesul în final. Cursul este foarte important pentru că întâlnim design-ul în orice produs, în orice lucru, chiar şi în telefoanele mobile şi vestimentaţia şi ambalaje pentru produse, toate acestea reprezintă design, chiar şi design-ul de mobilă, reprezintă o gândire astfel încât ele să aibă un impact şi o estetică anume asupra oamenilor”.