Adrian Oianu, creatorul de modă cu peste 100 de colecții și peste un milion de produse unicat vândute – detalii despre Cursul de Design Vestimentar DallesGO
Au trecut 30 de ani de la prima prezentare de modă a lui Adrian Oianu. Primii paşi în acest domeniu i-a făcut în 1994, atunci când a început cursurile la Institutului European de Design de la Milano, iar trei ani mai târziu a plecat în Turcia ca director de design la „Damat & Tween”. Adrian a urmat după aceea şi cursurile Universității de Arte „Parsons&Ottis”, din Los Angeles şi a fost designer la casa de modă Richard Tyler. În anul 2000 a revenit în România pentru a-şi lansa propriul brand, iar un an mai târziu s-a lansat şi pe piaţa americană. Astăzi, brandul Adrian Oianu este cunoscut în întreaga lume şi este un adevărat succes. Creatorul de modă a colaborat şi a creat ţinute pentru mai multe celebrităţi. De asemenea, a câştigat în mai mulţi ani titlul de “designerul anului”. De-a lungul timpului, a semnat peste 100 de colecţii şi a vândut peste un milion de produse unicat, în întreaga lume. Adrian Oianu este și un profesor foarte bun, colaborarea cu DallesGO pentru Cursurile de Design Vestimentar fiind un adevărat succes. Creatorul de modă poate să recunoască foarte ușor talentul și reușește să îl modeleze într-un mod profesionist.
“Trebuie să fii o persoană creativă, adică o persoană care măcar e curioasă. Curiozitatea înseamnă inteligență. Să pornești de la curiozitatea de a vedea cum funcționează și ce este chestia asta. Evident că trebuie să îți placă moda. Trebuie să îți placă moda. Nu are rost să te apuci de cursul acesta dacă nu îți place moda, dacă nu îți place să te joci cu obiectele de îmbrăcăminte, dacă nu îți place arta, dacă nu ești atras de creativitatea omului pe Pământ, partea artisitcă, partea creativă a lumii. Trebuie să ai anumite elemente într-un fel sau altul, să te intereseze, să muncești, să faci oameni fericiți pentru că hainele fac asta, să aduci bucurie în viața oamenilor pentru că hainele fac asta, iar designul vestimentar mai mult ca orice schimbă vieți, dacă îl faci bine”.
Încă de la primul curs, Adrian Oianu și-a luat în serios rolul de profesor pentru că știe cât de important este pentru participanți să învețe informațiile necesare.
“Cursul acesta în viața unui designer, unui om care vrea să facă haine, este foarte important pentru că eu îți pune bazele. Aici vei învăța să gândești ca un designer. E ceva mai important de atât? Nu. Eu am învățat 10 ani ca să pot, cât de cât, să controlez talentele și să pot să le pun în valoare. Deci, un drum spre o carieră în domeniul acesta începe cu un curs de genul acesta”.
În acest fel și-a pus bazele carierei și Adrian Oianu, urmând un curs de începători în cadrul căruia a învățat informațiile necesare pentru a putea intra în lumea modei.
“Culmea culmilor este că și eu am început cu un curs de genul acesta. Mi-a dat calea de a înțelege ce se întâmplă în acest domeniu și datorită acestui curs de început am prins încredere în mine și mi-am dat seama că trebuie să merg mai departe. La început mi-am făcut un mic atelier, am experimentat chestii, după care am realizat că am mult de învățat, am făcut un efort uriaș ca să emigrez, să mă pot duce la școală. M-am dus cu o bursă de studii în America, la o școală, după ce am trecut prin Italia, am stat în Turcia și acolo am învățat chestii, am pornit un business, am făcut lucruri și după aceea m-am gândit să mă întorc în România și să încep să dezvolt acest domeniu și de 20 de ani construim în România o lume, în sfârșit, o lume nouă. Asta nu înseamnă că nu avem toate calitățile creative să devenim foarte buni”.
“Cursul este recomandat tuturor oamenilor care nu pot trăi fără creativitate. Eu încurajez, cel puțin pe cei toți care vor să devină designeri, să facă un curs de genul acesta, să vadă un pic din ce e făcut acest domeniu și ce înseamnă, să vadă dacă pot să se adapteze cu gândirea, la această lume creativă și după care să meargă mai departe. Descoperă, în primul rând, lumea designului vestimentar, te apropii de o lume la care de obicei nu au acces, care îți este ascunsă, designul autentic este ascuns, invizibil, nepopular. Până ajunge în situația ca un model, adică munca unui creativ să ajungă să fie foarte bună, atunci se transformă în trend și e folosită de toată lumea și ajunge în mall, așa cum îți place să ai anumite piese de mobilier făcute de un designer, îți place să ai tablouri sau fotografii pe pereți făcute de anumiți artiști, la fel, când înveți despre designul vestimentar, îți place să ai haine făcute de anumiți designeri”.
Fiind profesor pentru mai multe generații de cursanți, Adrian Oianu a cunoscut oameni diverși, de la elevi până la persoane cu vârste înaintate și a colaborat foarte bine cu toți.
“Domeniul nostru este un domeniu foarte dificil. Educația în domeniul nostru, în această țară a noastră, nu prea există și atunci, din acest motiv, așteptările mele au fost depășite. Au venit oameni tineri, studenți, băieți și fete, de la liceu, de la școala generală, până de vârsta mea, ceea ce spune multe despre ce capacitate are acest domeniu de a-ți crea o nouă carieră la orice vârstă. Este o chestie rară. Văd mare potențial pentru că, în primul rând, se vede creativitatea. Nu pot să nu văd foamea din ochii lor, nevoia, dorința extraordinară, de a simți cum e să fii în situația aia. Având în vedere că ei pornesc de la zero, fac față foarte bine pentru că sunt atâtea lucruri de învățat. Eu sunt interesat să construim o mentalitate, o mentalitate profesională și atunci este foarte mult de parcurs, din punctul de vedere al teoriei, până când ajung să mă port, să gândesc, să simt ca cineva care face parte din această industrie”.
Ambiția și dorința de învățare a celor care ne-au trecut pragul l-au surprins pe Adrian Oianu, care vorbește cu mândrie despre cursanții săi.
“Mi-au depășit așteptările. Adică, într-o lume în care fiecare își dorește acum doar să găsească o cale ușoară de a face niște bani și de a se duce în vacanțe și de a trăi o viață superficială, aici am întâlnit niște copii, niște tineri, niște oameni în toată firea dornici să învețe o meserie, să intre în culisele unui domeniu foarte misterios într-un fel că e foarte necunoscut, mai ales la noi în țară, unde nu există. Îi încurajez să învețe cât mai mult, să se pregătească cât mai mult. Cu cât învață mai mult, cu atât șansele de a-și arăta talentul cresc și mă bucur să îi văd pasionați că acesta este până la urmă cel mai important lucru cu care pornim. După care, supă pasiune urmează tenacitate, ceva ambiție, dar nu nebunească, putere de muncă, răbdare, lucruri foarte importante în domeniul acesta. Secretul este, de fapt, cu cât muncești mai mult și te pregătești mai mult, cu atât satisfacția va fi mai mare”.