0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Arh. Ducar Victor Vlad vrea să facă echipă alături de cursanţii DallesGO

Arh. Ducar Victor Vlad vrea să facă echipă alături de cursanţii DallesGO

Ducar Victor Vlad şi-a găsit pasiunea pentru arhitectură în liceu şi a început să lucreze încă de atunci la primele proiecte. De-a lungul timpului a reuşit să îşi dezvolte abilităţi importante în acest domeniu. Acum face parte dintr-o echipă de profesionişti în cadrul unei firme de arhitectură cu prestanţă din Sibiu. Vlad a realizat proiecte complexe atât în 2D, cât şi în 3D, astfel că experienţa pe care a acumulat-o îl recomandă pentru rolul de profesor al Cursului de SketchUp din Sibiu. Pe lângă multitudinea de cunoştinţe în domeniul arhitecturii, este şi un om extraordinar, cu multe pasiuni.

DallesGO: Dincolo de pasiunea pentru arhitectură, cine este omul Vlad?

Vlad Ducar: Sunt o persoană pasionată de fotografie, grafică şi muzică. Încerc prin ceea ce fac să înţeleg contextul în care mă aflu şi să-i ofer înapoi un plus de valoare.

DallesGO: Cum ți-ai găsit pasiunea pentru arhitectură și cum a fost începutul tău în acest domeniu?

Vlad Ducar: Pasiunea pentru arhitectură a pornit din liceu, eu urmând un liceu de Arte Plastice şi Arhitectură. Încă din liceu am început să modelez 3D în SketchUp în paralel cu proiectele mici pe care le făceam. În facultate am continuat să lucrez şi în 3D, pe lângă 2D, şi să-mi dezvolt skill-urile de reprezentare vizuală a proiectelor, trecând atât prin proiecte mici, cât şi prin proiecte mari, complexe. În cei câţiva ani de lucrat în domeniu, am reuşit să integrez modelarea 3D nu doar în discuţiile cu clienţii, ci şi în felul în care înţeleg eu un proiect.

DallesGO: Poţi să ne dai câteva detalii despre firma la care lucrezi?

Vlad Ducar: Lucrez într-un birou de arhitectură care face predominant proiecte de restaurare şi adaptive re-use.

DallesGO: Care sunt arhitecții de talie internaţională care te inspiră?

Vlad Ducar: Nu pot spune că am anumiți arhitecţi care mă inspira direct, cât faptul că apreciez mai multe curente arhitecturale care m-au format până în prezent, cum ar fi Art-deco, un curent ce îmbină modernismul interbelic cu o sintetizare a calităţilor decorativiste a curentelor precedente.

DallesGO: Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură? Cât de mult este creativitate și în ce proporţie este dorinţa beneficiarului?

Vlad Ducar: Consider că un proiect bun este un raport ideal între beneficiar si felul în care acesta înţelege spaţiul în care va construi. Depinde foarte mult de cât de deschis este acesta, cât de multă libertate îi permite arhitectului pentru a găsi o soluţie care să se integreze în atmosfera cartierului, dar care să îi răspundă şi necesităţilor de zi cu zi.

DallesGO: Cât de dificil este să faci arhitectură de calitate? Care sunt obstacolele de care te loveşti și cum le depăşeşti?

Vlad Ducar: Nu consider că este dificil sa faci o arhitectură de calitate atâta timp cât îţi oferi destul timp să gândeşti un proiect. O arhitectură tihnită, studiată, întotdeauna va avea o calitate superioara uneia făcute în grabă, doar pentru câştiguri materiale.

DallesGO: Cum abordați clienții nehotărâţi sau confuzi? Este greu să comunicați cu aceştia faţă de cei care au deja o idee exactă despre ceea ce își doresc?

Vlad Ducar: Un client nehotărât este preferabil, în aceste cazuri arhitectul va putea controla mai uşor propunerea preliminară şi evoluţia proiectului.

DallesGO: Credeți că este mai important în arhitectură să fii talentat sau să fii atent la detalii?

Vlad Ducar: Arhitectura este un domeniu foarte vast, care necesită o studiere continuă, o atenţie sporită la „detalii”. Fiecare pasionat de arhitectură este poziţionat într-un punct 0 egal în momentul în care vrea să înveţe despre domeniu, depinde doar de disponibilitatea fiecăruia, cât de mult doreşte să îl înţeleagă.

DallesGO: Îți aminteşti despre vreun proiect mai inedit, poate unul mai greu, căruia nu credeai că îi faci faţă? Dar despre un proiect de suflet, dacă există?

Vlad Ducar: Un proiect din timpul facultăţii mi-a rămas întipărit în minte. Situl era un fost lagăr comunist din Delta Dunării unde a trebuit să fie propus un memorial. Deşi proiectul a fost unul foarte mic, încărcătură istorică si tragică a locului, împreună cu studierea declaraţiilor foştilor deţinuţi au oferit un input perfect prin care am putut sintetiza trăirile acestora printr-un obiect simplu, mic.

DallesGO: Cum este să fii arhitect? Este un domeniu solicitant?

Vlad Ducar: Este un domeniu dificil datorat faptului că un arhitect trebuie să interacţioneze cu mai multe specialităţi, să le coordoneze, dar şi din cauza orelor lungi de lucru. În acelasi timp, oferă o satisfacţie foarte mare în momentul în care un proiect este gata şi predat beneficiarului.

DallesGO: Ce calităţi crezi că ar trebui să aibă un arhitect?

Vlad Ducar: Diplomaţie, înţelegere, răbdare şi pasiune.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Vlad Ducar: Din totdeauna mi-am dorit să predau şi să-mi ofer cunoştinţele mai multor persoane şi să le văd cum evoluează.

DallesGO: Cum te vezi în calitate de profesor?

Vlad Ducar: Ca un coleg de echipă.

DallesGO: Ce îți propui să îi înveţi pe cursanți?

Vlad Ducar: Pe lângă folosirea efectivă a programului vreau să-i ajut să înţeleagă ce poate însemna un program de modelare pentru ei. Vreau să le arăt ce înseamnă o prezentare de proiect şi cum pot, printr-o vizualizare, fie ea realista sau nu, să transmită mesajul dorit mai departe.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanți?

Vlad Ducar: Modelarea 3D nu este doar o unealtă prin care construim un interior, ci un mod de comunicare cu toate părţile implicate, atât cu noi, cât şi cu beneficiarii.