0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Diana Consulea, un designer floral cu un parcurs impresionant: “Mi-a plăcut adrenalina pe care o implică acest domeniu”

Diana Consulea, un designer floral cu un parcurs impresionant: “Mi-a plăcut adrenalina pe care o implică acest domeniu”

Diana Consulea este unul dintre cei mai importanți designeri florali din România. Inițiatoarea unui concept fresh, actual, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu și absolventă a prestigioasei școli de profil din Olanda – Boema Institut International Floral Design School – Diana ne-a povestit despre parcursul ei profesional, despre eșecuri și reușite, despre ambiție, muncă și pasiune.

În cadrul ultimei întâlniri pe care am avut-o cu Diana Consulea, designer de flori, am rugat-o să ne facă o scurtă prezentare a personalității sale și a carierei pe care o are de peste 10 ani în domeniul designului floral.  Ne-a povestit că  începuturile carierei sale au pornit din zona de evenimente, iar ulterior a venit și partea de business.

 

“Îmi place foarte mult partea de florărie pentru că presupune o mai mare interacțiune cu oamenii. Întâlnești foarte multe tipologii de oameni, contactul direct cu clienții, bucuria oamenilor, reacțiile și emoțiile lor în momentul în care primesc ceea ce și-au dorit.”

Ne-am dorit să aflăm de unde provine pasiunea pentru flori și am constatat că își are rădăcinile într-o poveste de familie cu un istoric lung în sistemul horeca din România.

Eu și cu sora mea am crescut prin restaurante, în mijlocul pieței evenimentelor. În anul 2006 familia mea și-a deschis un salon de evenimente, iar în anul 2010 sora mea a pus bazele unei afaceri cu flori, unde o ajutam constant, ceea ce a durat aproximativ doi ani de zile. Ulterior, ea a plecat în Franța și mi-a cedat afacerea. Am început prin a face flori pentru saloanele noastre în weekenduri, iar în timpul săptămânii lucram în restaurante. „

Aflându-se încă de la început într-o lume axată pe sfera evenimentelor, Diana a descoperit pasiunea pentru design floral pe care și-a dorit să o cultive și să o ducă la un nivel superior. Astfel, parcursul său profesional este marcat de urmarea unor școli prestigioase de profil și realizarea unor colaborări de succes.

“În anul 2014 am decis să mă dedic exclusiv părții de design de flori. Am plecat în Olanda și am urmat cursurile de la Boerma Instituut International Floral Design School, 3 module pe care le-am finalizat și m-am întors, ulterior, în țară. Pentru România este căutat mai mult un stil mai romantic, mai diafan; în timp ce în Olanda accentul pică pe construcții și un aspect mai dur, mai rece. Personal, nu cred că mă regăsesc foarte mult în stilul olandez, dar experiența a fost benefică. În cursul basic am învățat cum să tăiem florile, cum să îngrijim o floare, cum să punem florile în apă. În cel de-al doilea, am făcut construcții cu sârme, aranjamente; iar cel de-al 3-lea presupunea realizarea unor aranjamente de concurs, strict realizate pentru expunere. Interacțiunea a fost una interesantă și am fost la Bursa de Flori unde am reușit să urmărim întreg procesul de producție: cum se împachetează florile, cum se taie, cum se organizează diferite târguri. Ulterior, acest lucru m-a determinat să fac un intership la o firmă de profil din București, după care am lucrat pe partea de atelier la una dintre florăriile Iris. Am prins perioada primăverii care este cea mai aglomerată din an pentru un florist. Atunci mi-am dat examenul dacă pot spune așa. Am stat la ei pentru o perioadă de 4-5 luni de zile după care am început să lucrez exclusiv pentru mine, iar în 2018 mi-am deschis propria florărie. Acolo a fost o altă lume, total diferită de tot ceea ce făcusem până atunci și pot spune că m-am îndrăgostit de acest sector al designului de flori. Mi-a plăcut adrenalina pe care o implică acest domeniu. Întrucât lucrăm cu materiale perisabile totul trebuie să fie într-o continuă mișcare, este o muncă imprevizibilă și acest aspect mă atrage.”

Cu toate acestea, Diana ne-a mărturisit și minusurile din culisele acestei profesii și ne-a vorbit despre sacrificiile necesare pentru a realiza ceea ce îți propui.

Florile nu au fost pasiunea mea de la început. Cred că pasiunea o dobândești pe parcurs și se dezvoltă treptat în funcție de cantitatea de cunoștințe pe care ți le însușești. Dacă faci un lucru cu plăcere atunci nu mai simți greutatea și minusurile pe care le implică acesta. De exemplu, sunt multe evenimente unde proiectele demarate se întind pe parcursul mai multor zile și, în momentul în care ai terminat, realizezi că trebuie să strângi totul și să o iei de la capăt altundeva. Meseria este, deci, una solicitantă. Cu toate acestea, reacția oamenilor de la final te face să uiți dezavantajele. Problema principală este disponibilitatea timpului și faptul că ești pus adesea în situația de a pune viața personală pe planul secund.”

Relația Dianei cu florile a evoluat, așadar, mult de-a lungul deceniului și este în prezent una de „complicitate”, după cum ne-a povestit chiar ea.

„Am fost dintotdeauna foarte atentă la fiecare detaliu. Am învățat să nu îmi mai fie teamă să lucrez cu ele. Am înțeles că noi suntem cei care aranjăm florile, nu florile ne aranjează pe noi. Florile sunt mereu după sufletul omului.”

În ceea ce privește calitățile pe care ar trebui să le aibă cineva care își dorește să practice această meserie, Diana ne-a mărturisit care crede ea că sunt secretele unei personalități de succes în domeniul designului floral.

În primul rând, primordial este simțul esteticului. De asemenea, trebuie să ai capacitatea de a anticipa dorințele oamenilor și de a le putea procura ceea ce cer. Este foarte important să poți oferi clientului ceea ce își dorește și trebuie înțeles faptul că adaptabilitatea este cheia succesului.”

 În calitate de profesor al cursului de design de flori DallesGO, ne-am dorit să aflăm cum a acceptat Diana această provocare.

 

Eu și Cristi (n.r. manager DallesGO) aveam plănuită demararea acestui curs de acum patru sau cinci ani. Pentru prima dată ne-am întâlnit la sora mea Ana la brasserie (ea fiind cea care predă cursurile de cofetărie la DallesGO de mult timp) și am căzut de comun acord să introducem și un curs dedicat în totalitate designului floral. Pentru o perioadă de timp, ideea a rămas la nivel conversațional, dar ultima discuție a dus la concretizarea ei. Mi se pare o oportunitate foarte mare deoarece în 2014, când m-am apucat de flori la nivel profesionist, fetele care m-au învățat să fac ceea ce știu astăzi au avut disponibilitatea de a-mi arăta. Asta este ceea ce îmi propun și eu să fac: să împărtășesc din experiența mea.”

Am aflat, așadar, că drumul pe care trebuie să îl parcurgă oricine dorește să își contureze o carieră de succes în domeniul desginului floral este unul lung, dar am vrut să știm cât de important este cursul DallesGO pentru cineva aflat la începutul acestui drum.

Toate bazele pornesc de la cursuri si de la învățarea unei teorii corecte. Este periculos să îți creezi încă din debut un stil greșit deoarece este foarte dificil ulterior să repari ceea ce ai învățat în mod eronat. Este foarte important ca baza să fie corectă. Ulterior putem vorbi despre dezvoltarea unui stil personal . M-am gândit să structurez cursul în două părți: prima să fie legată de evenimente, iar cea de-a doua de florărie. Sunt foarte multe persoane care nu știu de la început ce îi atrage mai mult și de aceea este foarte important să cunoască ambele oportunități. Astfel, cursantul poate decide care este sectorul care se potrivește mai bine pentru el, dar poate să înțeleagă și faptul că cele două nu se exclud și se pot practica în paralel.”

 Într-un final, am rugat-o pe Diana să ne contureze un scurt sfat pentru toți cei ce sunt interesați să urmeze cursul de design floral DallesGO, iar acesta a fost unul concis:

Sfatul meu este să se înarmeze cu foarte multă răbdare pentru că la început lucrurile pot părea foarte dificile. De asemenea, au nevoie de suficientă disponibilitate și studiu. Conectarea permanentă cu piața și cu tendințele este foarte importantă în acest domeniu.”