0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Traian Sime, arhitect, ne dezvăluie secretele meseriei sale: “Pasiunea trebuie fructificată prin muncă și prin rezultate”.

Traian Sime, arhitect, ne dezvăluie secretele meseriei sale: “Pasiunea trebuie fructificată prin muncă și prin rezultate”.

După absolvirea Facultății de Arhitectură, Traian Sime și-a dedicat timpul profesării unei meserii ce este caracterizată de implicare, devotament, muncă și pasiune. Plecând de la atracția pentru desen și continuând pe un drum lung ce l-a purtat prin facultate, diverse stagii sau joburi și care a culminat cu statutul actual de profesor pentru DallesGO, Traian Sime ne-a făcut să înțelegem importanța existenței echilibrului dintre muncă și pasiune.

DallesGO:  Cum a fost parcursul dumneavoastră spre arhitectură?

Traian Sime: Am făcut cursuri de desen încă din perioada liceului și mi-a plăcut. Iniţial mă gândeam la o carieră în domeniul artelor plastice, însă la recomandarea tatălui meu am luat câteva ore de geometrie descriptivă, sa văd dacă arhitectura ar fi mai potrivită având în vedere background-ul tehnic. Mai apoi, am urmat cursurile unei facultăţi în domeniu. Astfel că totul a început cu o pasiune pentru desen.

DallesGO: Când ați învățat ArchiCAD-ul?

Traian Sime: Am învățat în facultate, lucrând la proiecte. Aveam o materie centrală numită Proiectare, în jurul căreia se învârteau celelalte materii. Aici era necesar să foloseşti toate cunoştinţele dobândite la celelalte cursuri pentru a putea realiza proiectul într-o manieră coerentă, dar mai ales corectă. Nu ni s-a impus în acest sens un anumit software pe care să-l folosim, însă am gravitat în mod natural spre ArchiCAD, experimentând cu mai multe softuri precum: Revit, Autocad, Sketchup, 3ds MAX sau Rhinoceros. Desigur, am avut si cursuri de modelare 3D, începând cu anul 2, însă majoritatea studenţilor eram deja cât se poate de familiarizaţi. Cu toţii doream să trecem de la desenul de mână la analogul digital cât mai repede.

DallesGO:  Care este dificultatea acestui program?

Traian Sime: Niciunul dintre programe nu este greu. Trebuie înţelese mecanismele după care funcţionează. În acest sens, este la fel ca în cazul limbajelor de programare. După ce ai lucrat în unul şi ai reuşit să-l înţelegi este relativ uşor să-l abordezi pe al II-lea, al III-lea şi aşa mai departe. Şi asta pentru că multe din conceptele esenţiale pe care se bazează aceste softuri sunt aceleaşi. Din punctul meu de vedere este destul de uşor.

DallesGO:  Pentru cine este important să cunoască acest program?

Traian Sime: Ca și program, ArchiCAD-ul  este conceput, în primul rând, pentru arhitecți. În ciuda acestui fapt, mulţi designeri aleg să includă acest soft în workflow-ul lor datorită rapidităţii cu care reuşeşti să generezi modelul 3D al clădirii. Astfel, după ce cadrul (geometria clădirii) este rezolvată, se trece la partea de amenajare de interior (de obicei în 3ds MAX sau Sketchup)

DallesGO:  Într-un domeniu atât de tehnic mai poate fi vorba despre pasiune?

Traian Sime: Da, dar aceasta trebuie fructificată prin muncă și rezultate. Dacă o faci superficial, nici rezultatele nu o să fie cele dorite și așa ajunge să se piardă și pasiunea. În orice domeniu este vorba și despre pasiune.

DallesGO:  Cum ai primit provocarea DallesGO?

Traian Sime: Este o provocare interesantă, deși nu mă vedeam neapărat în calitatea de profesor atunci când eram elev sau student în facultate. Este o experiență unică. Mi-a plăcut în mod deosebit și faptul că feedback-ul a fost unul bun. Atunci când oamenii vin cu plăcere să învețe ceea ce le predau, sigur că este o satisfacție și pentru mine.

DallesGO: Cum o să decurgă cursul?

Traian Sime: Până acum am predat cursul pentru începători. Inițial, am încercat să organizez cursul după cum mi-ar fi plăcut mie să mi se predea. Când mi-a fost mie predat la facultate, anumite etape mi s-au părut redundante pentru că eram deja familiarizat cu ele. Mi-am dat seama rapid, însă, că trebuie să insist asupra unor aspecte pe care inițial le-am trecut ușor cu vederea. Acest fapt m-a făcut să conștientizez că ar fi nevoie de trei cursuri: de începători, de intermediari și de avansați. Astfel, aș putea să îi aduc pe studenti la nivelul la care se folosească de tot ce are de oferit acest software. La cursul de începatori studenţii vor învăța modul în care operează principalele funcții ale programului pentru a putea modela 3D o casă. De asemenea, vor învăța cum din acest model 3D își pot genera planșele necesare (planuri de mobilare, secțiuni, faţade,documentații 3d pentru asamblare, necesare tâmplarilor în cazul obiectelor la comandă).

DallesGO: Cine crezi că ar trebui să participe la acest curs?

Traian Sime: Cine dorește să se reprofileze pe acest domeniu sau tineri de diferite vârste, inclusiv de clasa a 12-a care sunt curioși ce însemnă o carieră în design de interior sau arhitectură, pe lângă geometria descriptivă pe care trebuie să o învețe în paralel.

DallesGO: Care este sfatul tău pentru cursanți?

Traian Sime: Trebuie să aibă în vedere faptul că și-au ales calea mai grea, în sensul în care cei care doresc să se reprofileze și nu au timp să meargă și la facultate vor fi nevoiți să fie și autodidacți în mare măsură. Mă refer aici, bineînțeles, la materiile conexe care se predau în facultate. Partea de modelare 3D este aspectul cel mai ușor de stăpânit în domeniul designului și o vor învăța aici. Ca și designer este necesar să stăpânești aspecte legate de fizica materialelor, noțiuni elementare din profesiile conexe cu care se colaborează, și nu în ultimul rând istoria artei și a stilurilor în design și arhitectură. Bineînțeles, aceste aspecte sunt discutate de colegii mei în cadrul celorlalte cursuri oferite de DallesGO, dar fiecare aspect va trebui aprofundat parcurgând bibliografia oferiă de aceștia pentru a avea șansa de a fi competitiv pe piață.