Izabella Kiskasza te învață cum să îți stăpânești trăirile: „Emoțiile vor exista întotdeauna, dar o să învățăm să le gestionăm astfel încât să nu ne împiedice să comunicăm ceea ce ne dorim”
Comunicarea este cheia în orice domeniu și în orice situație complicată a vieții. Însă, pentru a putea transmite mesajul pe care ți-l dorești ai nevoie de încredere în sine, iar cel mai bun mod pentru a ajunge stăpân pe trăirile tale este să acorzi timp dezvoltării personale. Asta și-a propus Izabella Kiskasza să îi învețe să vă învețe la Cursul de Public Speaking DallesGO Baia Mare. Pentru a înțelege mai bine cât de importantă este comunicarea și abilitățile pe care le poți căpăta la un astfel de curs, am stat puțin de vorbă cu profesoara cursului.
DallesGO: Ce ne poți spune despre activitatea ta profesională?
Izabella Kiskasza: În momentul de față sunt directorul departamentului de comunicare și organizare evenimente într-o asociație din Baia Mare. Asociația se numește Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord. Aceasta este o parte a activității mele profesionale. Mai am o organizație a mea, unde fac diverse proiecte comunitare în zonă. Sunt și trainer, sunt facilitator. Fac foarte multe lucruri. Și acum, de când a început războiul din Ucraina, am deschis în parteneriat și un centru comunitar pentru refugiații ucraineni care sunt la Baia Mare.
DallesGO: Cum a început pasiunea ta pentru cuvinte?
Izabella Kiskasza: M-a fascinat dintotdeauna literatura și după aceea, modul în care comunicau oamenii. Când era mică la școală, în clasele primare, am avut norocul să am un învățător, care a avut un spirit foarte aplicat în a spre ne deschide apetitul pentru citit. Și de aici, de la multă lectură, am făcut tot timpul comparații între felul în care comunică oamenii din cărți, cum spun ei ce simt și felul în care o facem, de fapt, în viața de zi cu zi.
DallesGO: Crezi că este importantă pentru toată lumea comunicarea?
Izabella Kiskasza: Absolut, fără dar și poate. Așa cum le-am spus și cursanților, fie că avem în față două persoane sau o persoană, indiferent că este cineva drag sau un coleg sau avem o sală întreagă în fața noastră, este la fel de important cum transmitem ceea ce avem de transmis pentru că sigur că există acest sistem unde există emițătorul, receptorul și avem canalul pe care alegem să îl folosim și informația pe care vrem să o transmitem, acesta este doar procesul de comunicare. Putem să facem o analogie cu modul în care funcționează motorul unei mașini. Există procesul, dar după aceea există și particularitățile, în funcție de mașină, de uleiul pe care îl folosești, combustibilul și așa mai departe. La fel și în comunicare. Avem emițătorul, receptorul, ce avem de transmis și modul în care o facem, care este super important.
DallesGO: Cât de important este să poți comunica în situațiile de zi cu zi?
Izabella Kiskasza: Este extrem de important pentru că una este să te duci încrezător și având anumite instrumente la tine, să ceri o mărire de salariu sau modificarea mediului de muncă, de exemplu, sau să discuți cu un coleg cu care lucrezi pentru un proiect și cumva să îl influențezi să își facă treaba sau să te ajute mai mult sau care sunt obiectivele tale. Deci, contează și este foarte important. Mi se poare foarte importantă și comunicarea interfamilială, cu partenerul, partenera, cu părinții, cu copiii. Este una să ai abilități de comunicare și să poți să vorbești cu copilul tău adolescent sau cu copilul tău mic și alta e să nu le ai și atunci să fim nemulțumiți de rezultate.
DallesGO: Ce calități crezi că ar trebui să aibă un public speaker?
Izabella Kiskasza: Să fie autentic este cel mai important lucru. După aceea, sigur că sunt și chestiunile de finețe care se pot educa și învăța, dar cred că autenticitatea este cea mai importantă. Restul sunt cumva lucruri care se pot rafina.
DallesGO: Știu că la Cursul de Public Speaking, înveți și cum să îți controlezi emoțiile, dar aș vrea să te întreb dacă tu mai ai emoții atunci când vorbești în fața unei mulțimi?
Izabella Kiskasza: Da, absolut. De fiecare dată spun că este un obiectiv nerealist de setat faptul că nu vom mai avea emoții, facem un curs și nu o să mai avem emoții. Nu există așa ceva. Emoțiile vor exista întotdeauna, se vor manifesta, probabil, diferit, dar o să învățăm să le gestionăm astfel încât să nu ne împiedice să comunicăm ceea ce ne dorim, dar ele vor exista întotdeauna. Sigur că depinde și de structura internă a fiecăruia. Se vor manifesta la un nivel mai redus sau mai accentuat, însă ele există și este normal să existe pentru că dorința celui care vorbește este să transmită un mesaj, să spună ceea ce simte sau ceea ce crede sau să își împărtășească experiențele cu ceilalți și cel mai important, își dorește să fie înțeles. Și atunci este normal să există emoția. Pot să dau ți un exemplu personal. Una dintre fetele mele are aproape 16 ani și când îmi doresc să vorbesc cu ea subiecte mai sensibile,a m foarte mari emoții și este vorba despre o persoană, copilul meu.
DallesGO: Cum ai acceptat provocarea DallesGO?
Izabella Kiskasza: Sincer, m-am gândit puțin înainte pentru că am un program extrem de încărcat, însă tocmai datorită faptului că este în natura mea să ajut oamenii și să fac bine, m-am gândit că este o oportunitate foarte bună să îi ajut pe cei care s-au înscris să învețe să comunice mai bine și mai clar cu ceilalți. Nu îmi pare rău absolut deloc pentru că grupul de cursanți este cumva neomogen și este o provocare foarte faină pentru mine să lucrez cu ei. Vin din medii diferite, cu background-uri diferite, sunt niveluri diferite, legat de acest proces de dezvoltare personală. Sigur, toți au același obiectiv doar că motivele sunt puțin diferite. Sincer, de abia aștept să vină ziua cursului. Sper ca și ei să fie la fel.
DallesGO: Cum ești în rolul de profesor?
Izabella Kiskasza: Ca peștele în apă pentru că nu neapărat că sunt în rolul de profesor, ci sunt în rolul de facilitator. Adică, le facilitez lor procesul de învățare. Presiunile sunt construite foarte mult pe educație non-formală și învățarea aceasta experiențială. Ei tot timpul lucrează. Eu predau prea puțin teorie. Le dau activități de făcut și după aceea primesc feedback și de la mine și de la colegi și mai reluăm. Cam așa se întâmplă lucrurile.
DallesGO: Ce o să învețe cursanții?
Izabella Kiskasza: Învață noțiunile de bază din comunicare. După aceea învață principiile elementare, legat de toate tipurile de comunicare, verbală, nonverbală, paraverbală, cum să construiască un mesaj, cum să întrețină auditoriul, să îi țină atenți, învață să primească feedback, învață să asculte și învață să ofere.
DallesGO: Cine crezi că ar trebui să vină la curs?
Izabella Kiskasza: Sincer, eu cred că acest Curs de Public Speaking este pentru toată lumea. Înainte de pandemie cu un an, asta înseamnă 2018, am avut ultima sesiune de tabără de public speaking pentru copii de gimnaziu. Clar, eu recomand cu căldură, de la gimnaziu începând, ca toată lumea să treacă prin genul acesta de proces de învățare. Sunt tot felul de oportunități și pentru tineri și pentru copiii mai mici și pentru adulți, pe care le ratăm în viață din cauza faptului că avem senzația că nu o să putem face față pentru că va trebui să vorbim și noi nu suntem buni la asta.
DallesGO: Ai vreun sfat pentru cursanți?
Izabella Kiskasza: Să se relaxeze. Foarte mulți din cei care sunt în procesul acesta de dezvoltare personală și profesională urmăresc filmulețe și speech-uri ale marilor public speakeri ai lumii. Indiferent care sunt aceștia, au ei niște personaje pe care le urmăresc. Este un lucru foarte bun, însă cum spuneam la început de autenticitate, trebuie noi să ne reprezentăm cumva pe noi înșine, în primul rând, să avem acele noțiuni. Într-adevăr, când suntem în fața unor oameni trebuie să ne stăpânim impulsurile, fie dea merge dintr-o parte în alta haotic, fie de a ne juca cu pixul și de a face tot felul de alte lucruri pentru a ne gestiona emoțiile, dar nu este indicat să facem totul ca la carte. Dacă Tony Robbins vorbește foarte tare și gesticulează foarte mult cu mâna stângă nu înseamnă că așa trebuie să facem și noi. Trebuie să fim relaxați, să ne descoperim modul personal de a comunica și să îl îmbunătățim. La fel am făcut și eu. M-am uitat foarte mult la cei pe care eu îi consider ca fiind foarte buni vorbitori în public și care au un mesaj de spus și mi-am dat seama că degeaba mă pun în fața unei săli pline de tineri, să zicem, și să încerc să o copiez pe Oprah sau pe Brené Brown pentru că este absolut greșit. Eu trebuie să fiu eu. Ei au venit să mă vadă sau să mă asculte pe mine