0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Gina Grămuș, profesoara Cursului de Croitorie DallesGO, despre ce înseamnă să fii designer. Visele devin realitate!

Gina Grămuș, profesoara Cursului de Croitorie DallesGO, despre ce înseamnă să fii designer. Visele devin realitate!

Gina Grămuș este designer vestimentar și a știut dintotdeauna că va profesa în industria modei. A crescut într-o familie de croitori și când era copil iubea să își îmbrace păpușile în propriile creații. Visul ei din copilărie a devenit realitate! În prezent are propriul atelier de haine și este profesoara Cursului de Croitorie DallesGO Craiova. În acest interviu, Gina ne-a împărtășit detalii despre parcursul său profesional.

DallesGO: Ne poți spune la ce proiecte lucrezi în prezent?

Gina Grămuș: Pe plan profesional am un mic atelier. În perioadele din an când nu am foarte multe comenzi, lucrez la mici colecții personale pe care le comercializez pe internet, în special. Colaborez și cu trei magazine fizice din țară.

DallesGO: Cum ai primit propunerea de a fi profesoara Cursului de Croitorie DallesGO Craiova?

Gina Grămuș: Propunerea a venit pe neașteptate, dar am acceptat cu multă bucurie. În facultate, mi-am dorit să fiu profesoară, am făcut modulul pedagogic, mi-a plăcut să predau, însă am ajuns în fabrică, am lucrat ca designer, am avut prezentări și mi-a plăcut atât de mult lumea modei, incât nu am mai avut timp să fiu profesoară, dar acolo unde am fost, toți din jurul meu îmi ziceau că aș fi bună ca profesoară. Înțeleg foarte bine de la mine tot ce le explic. În momentul în care am avut această oportunitate să colaborez cu DallesGO am zis că există o șansă să profesez ca profesor, să îi învăț pe ceilalți ce știu eu, ce am învățat eu. Acest prim curs a fost o experiență mult mai interesantă și mai plăcută decât mă așteptam. Cursantele sunt persoane care își doresc să evolueze în domeniul modei, unele dintre cursante au mici businessuri, însă sunt doar manageri și își doresc să cunoască domeniul respectiv. O cursantă chiar își dorește să meargă la Facultatea de Design Vestimentar. Deși sunt tipologii diferite, am găsit la fiecare un mare interes pentru creație vestimentară, pentru tipare, pentru croitorie. Experiența a fost și pentru mine ca profesoară și pentru ele mai plăcută decât ne așteptam. La început ni s-a părut greu, iar acum că ne apropiem de final ni se pare că a trecut foarte repede și am putea să mai lucrăm mult împreună.

DallesGO: Cursul de Croitorie ajunge la final. Lucrați deja pentru examenul final?

Gina Grămuș: Cursantele finalizează proiectele pe care le-au avut în timpul cursului. În prima parte, au avut de învățat despre tipare, noțiuni de bază, țesături, accesorii, apoi au învățat să folosească tehnic mașinile de cusut, să realizeze tipare și să croiască. După care au început să își creeze deja propriile creații. Știind baza, ele deja își doresc să creeze produse mult mai complexe: rochii, sacouri. Au urmărit cu interes prezentarea Colecțiilor de Absolvire DallesGO de anul acesta. Le-am povestit și eu din experiența mea pe care am avut-o la prezentări particulare. Acum avem emoții pentru examen. Ele au realizat fustă, pantalon, bluză. Își văd singure evoluția de la începutul cursului până acum către final. Așteaptă cu emoție examenul, încă nu am hotărât ce vom realiza la examen ca probă practică, însă au spus că vor ceva complex, care să arate tot ce au învățat ele până acum. Vor să demonstreze că au învățat și sunt mândră de tot ce știu.

DallesGO: Se gândesc cursantele de la Cursul de Croitorie să se înscrie și la Cursul de Design Vestimentar? Aceste domenii sunt conexe, dar ne poți spune care este diferența între a fi croitor și a fi designer vestimentar?

Gina Grămuș: Într-adevăr, la început, cursantele nu cunoșteau foarte bine aceste noțiuni. Când am început să lucrăm, ele au realizat că partea tehnică este foarte importantă atunci când vorbim despre croitorie. Croitorul trebuie să înțeleagă schița pe care o primește de la designer, să o transpună în tipar și apoi să realizeze tehnic produsul respectiv, de la croit și cusut, până la operațiile de finisare a produsului. Designerul însă trebuie să cunoască mai multe noțiuni de culoare, de compoziție, să cunoască și istoria costumului pentru a se raporta la formele de bază pe care le preluăm întotdeauna atunci când creăm și să poată să își transpună ideea lui proprie în următorul produs. Designerul este puțin mai mult visător decât croitorul. Una dintre fete își dorește să urmeze Facultatea de Design Vestimentar. Ea este studentă la informatică și probabil că dacă va munci suficient, pentru că este extraordonar de talentată, va reuși în viitor să combine cele două domenii. O altă cursantă știu că este deja înscrisă la următorul curs de Design Vestimentar DallesGO.

DallesGO: Acum este la modă să fii designer vestimentar. Totuși, câtă nevoie mai este de croitori?

Gina Grămuș: Este nevoie de croitori. Producția în masă a luat amploare în ultimul timp. În această perioadă, când totul se consumă foarte repede, oamenii își doresc produse lucrate manual, produse unicate, oamenii nu mai vor să facă parte din masă, să îmbrace același produs pe care îl au toți în jurul lor. Oamenii își doresc să își exprime personalitatea în felul lor, să își exprime propriul stil și atunci este nevoie de croitori care să înțeleagă dorințele acestea ale oamenilor și să creeze moda sustenabilă, să creeze produse unicate sau în serii foarte mici pentru anumite segmente. Este adevărat că la început cursanții nu deosebesc foarte bine croitoria de design vestimentar. Pornesc cu niște idei despre designeri care au o viață extraordinar de frumoasă, sunt în lumina reflectoarelor, consideră ei că au și posibilități materiale, însă nu cunosc munca din spate. Nu știu de fapt că fără să cunoști meseria de croitor, fără să stăpânești partea tehnică a realizării produselor, este imposibil să transpui ideea, viziunea în material. Este imposibil să îmbraci o haină pe care doar o visezi dacă nu știi să o transformi din vis în realitate.

DallesGO: Cum ai descoperit că ai o pasiune pentru modă?

Gina Grămuș: Din familie a pornit totul. Părinții mei au lucrat într-o fabrică de confecții. Tatăl meu a avut specializare pentru produsele pe comandă. Copilăria mea a fost în ultimii ani ai perioadei comuniste când nu exista internet, nu existau foarte multe reviste de modă, noi nu aveam acces la revistele din străinătate. Mi-aduc aminte cum veneau cliente la tata și alegeau modelul pe care îl voiau. Apoi vedeam tot procesul, de la măsuri până la croit țesătura. Am început și eu să imit munca tatălui meu și să lucrez întâi pentru păpușile mele, apoi pentru mine. Văzând pasiunea mea și talentul meu, părinții m-au susținut și m-au îndreptat către Liceul de Artă. Apoi, am urmat Facultatea de Artă din București, specializare Design Vestimentar și Indutria Textilă. Nu am simțit că aș putea să fac altceva, crescând cu doi croitori. Mi s-a părut că este în sângele meu.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanții DallesGO? De ce ar trebui să se înscrie la Cursul de Croitorie?

Gina Grămuș: Ar trebui să se înscrie la DallesGO pentru că după aceste cursuri vor reuși să își pună în valoare talentul pe care îl au, vor reuși să descopere multe lucruri bune pe care încă nu știu că le ascund în ei. Indiferent că aleg Cursul de Croitorie sau Cursul de Design Vestimentar, va fi o experiența care îi va canaliza și îi va dezvolta personal chiar dacă aleg să lucreze mai departe ca designeri sau croitori. Le va dezvolta gustul pentru frumos.

Dacă ești pasionat sau pasionată de modă și îți dorești chiar să faci o carieră în industria modei, Cursul de Croitorie DallesGO este modalitatea perfectă pentru a-ți îndeplini visul. Vei cunoaște personalități din domeniul fashion și vei învăța cum să creezi de la zero propria colecție. Poate cel mai așteptat moment al cursului este prezentarea colecțiilor de absolvire ale studențiilor de la Cursul de Croitorie și de la Cursul de Design Vestimentar. Înscrie-te  la curs și poți deveni și tu un profesionist în domeniu!

Clădită din dorinţa de a descoperi oameni talentaţi, din 2010 și până în prezent, DallesGO este cea mai cunoscută platformă cu peste 50 de cursuri interactive acreditate. Suntem prezenți în cele mai importante 20 de orașe din țară (București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Craiova, Oradea, Baia Mare, Ploiești, Arad, Suceava, Târgu Mureș, Brăila, Bacău, Pitești, Buzău, Satu Mare).