0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Mirela Mateescu, curator de vin și entertainer. Cum învață cursanții DallesGO să spună povești cu ajutorul vinului

Mirela Mateescu, curator de vin și entertainer. Cum învață cursanții DallesGO să spună povești cu ajutorul vinului

Mirela Mateescu este mai mult decât un curator de vin. Aceasta i-a învățat pe cursanții DallesGO de la Cursul Totul despre Vin că nu există vin fără poveste. La fel cum nu există vin prost. Totul ține de gust, de cunoștințe, de preferințe și nu numai. Discuțiile despre vin sunt nesfârșite, iar tainele bahice sunt nebănuite. În interviul de mai jos, aflați de ce Cursul Totul despre Vin de la DallesGO este destinat oricui. Ca prim indiciu, vinul înseamnă cultură și identitate națională, iar lista poate continua.

DallesGO: Ne poți spune cum s-a născut pasiunea ta pentru vin?

Mirela Mateescu: Pasiunea pentru vin la mine a venit ca o curiozitate. Inițial, am fost foarte curioasă să înțeleg „de ce-ul” din spatele alegerilor unui anumit vin dintr-un anume an, dintr-o anumită podgorie pe care le vedeam de multe ori în filmele americane. Mi se părea că e foarte mult marketing acolo. Auzeam descriptori de genul ciocolată, vanilie și mi se păreau că sunt o poveste fără fundament. Pasiunea mea a apărut după ce am urmat un curs de inițere în analiza senzorială a vinurilor care practic a deschis acea cutie a Pandorei. Exact cum le zic și cursanților noștri, trebuie să fie acel „tip of the iceberg” care te face să vrei mai mult, să cunoști mai mult. Mi-am dat seama că faptul că nu sunt fumătoare și nu mănânc picant, a făcut ca papilele mele gustative să fie foarte deschise la a primi informație. Eu sunt o curioasă din fire și atunci după acest curs a venit firesc nevoia de mai mult. Apoi, ușor, ușor s-a transformat dintr-o curiozitate, într-o pasiune, dintr-o pasiune în business. Acum, după aproape șapte ani, mă ocup exclusiv cu asta. Am lăsat domeniul de Real Estate din care am plecat după 15 ani și acum mă ocup strict de cursuri, degustări corporate, licitații de vin, toată lumea mea acum se învârte în jurul vinului.

DallesGO: Cu alte cuvinte, ești curator de vin. Se câștigă bine din acest domeniu?

Mirela Mateescu: De mai bine de cinci ani de zile, îmi câștig existența doar din asta, da.

DallesGO: Cum a luat naștere proiectul Vin Oriunde?

Mirela Mateescu: Proiectul Vin Oriunde și degustările Vin Oriunde au apărut de asemena într-un mod firesc, în primul rând de la prietenii mei. Văzându-mi pasiunea crescând de la o zi la alta și văzându-mă pe mine descriind vinurile din ce în mai elegant și mai laborios și mai incitant, mi-au propus să fac un atelier în care să îi învăț și pe ei câte ceva din ce știu eu. Așa a debutat Vin Oriunde. Am făcut câteva ateliere în care au venit oameni din foarte multe domenii, foarte diverse, oameni care la ora șase plecau de la birou și erau curioși să descopere vinul. Mi-a făcut o reală plăcere să le fiu ghid în descoperirea aromelor și gusturilor dintr-un pahar de vin. Mi-aduc aminte că în seara primului atelier care a fost sold out, una dintre prietenele mele mi-a zis că nu ar trebui să mă întorc în Real Estate, ar trebui să fac asta pentru că mi se schimbă fața complet când vorbesc despre vin. Am început să fac ateliere la companii în sălile de meeting. Au început să apară solicitări de degustări în oraș la diverse restaurante, cu mine ca și ghid prin lumea aromelor, asocieri culinare, povestiri despre crame, tips&tricks despre cum se servește vinul. Ușor, ușor m-am desprins de zona Real Estate și acum fac exclusiv curatorie de vin.

DallesGO: Acesta a fost și motivul pentru care ai acceptat să fii profesoară la DallesGO? Îți place să îi înveți pe ceilalți?

Mirela Mateescu: Îmi place să dau din tot ce am învățat eu. Știu foarte bine ce înseamnă să fii în papucii celui care nu înțelege de unde vin toate acele arome. Nu înțelege „de-ce-urile” din spatele multor întrebări și atunci le înțeleg foarte bine și nedumerirea și vreau să le arăt că și eu vin tot de acolo, știu exact prin ce trec, știu exact ce întrebări își pun și totul este „învățabil”, trebuie doar să ai un traducător lângă tine.

DallesGO: La noi în țară este competiție în această lume a curatorilor de vin?

Mirela Mateescu: Mie îmi place să cred că suntem toți o echipă. Suntem oameni care fac același lucru practic. Încercăm să familiarizăm consumatorul cu vinul și să îl explicăm din perspective diverse. Cu cât suntem mai mulți și mai diferiți, cu atât experiența unui om poate să fie mai amplă. Îmi imaginez că în cadrul unei companii, eu pot să mă duc la două-trei ateliere, dar poate să facă un atelier la fel de bine și un alt coleg de-al meu care are o altă aplecare asupra unui vin, care are alte povești, care are un altfel de atu personal. Până la urmă, noi suntem niște entertaineri și cred că cu cât suntem mai mulți, cu atât vom crește consumul de vin și vom apropia din ce în ce mai mulți oameni și vom fura din publicul de bere și de aperol spritz și poate îi îndreptăm către vinurile spumante, către soiurile românești.

DallesGO: În acest context, fiecare vin are o poveste. Poți să ne spui dacă există vin de proastă calitate?

Mirela Mateescu: Nu există vin prost. Da, fiecare vin are o poveste, fiecare soi are o poveste, fiecare plantă are locul ei într-un anume spațiu, într-un sol, într-un pământ care are anumite minerale, este bogat în anumite oligoelemente, este binecuvântat cu anumite cantități de ploaie și este meșterit de mâna unor oameni care își pun amprenta. Vinificatorii sunt acei creatori de gust care decid când se culege strugurele, cât de mult stă într-un butoi, dacă se cupajează cu un vin tânăr care a stat doar în tanc de inox. Dacă stă într-un butoi 6 luni sau 12 luni, dacă este un cupaj din cinci soiuri sau doar din două. Practic nu există un vin fără poveste.

DallesGO: Cu cât un vin este mai scump, cu atât are o calitate mai bună? Se aplică acest principiu al prețului?

Mirela Mateescu: În principiu, se aplică. De cele mai multe ori atunci când avem un vin cu un preț ridicat, vorbim de o parcelă de vie matură, poziționată optim, cu maximă expunere solară, vorbim de niște struguri culeși manual, niște vinuri maturate în butoaie de stejar care vin cu niște costuri. Toate aceste lucruri se vor vedea reflectate în preț. Și continuăm: poate este o etichetă semnată de un artist care costă, vinificatorul poate fi un consultant extern căruia pe lângă fee îi mai acoperi și avion și cazare în România. Un dop de plută, nu cu filet, o sticlă mai groasă și mai elegantă au și ele locul lor în prețul unei sticle.

DallesGO: Din moment ce la DallesGO ești maestra vinului, ne poți spune ce mesaj ai pentru viitorii cursanți? De ce ar trebui să se înscrie la Cursul Totul despre Vin DallesGO?

Mirela Mateescu: Vinul din punctul meu de vedere face parte din cultura generală a fiecărui om. Vinul înseamnă cultură și identitate națională. Dacă nu îți cunoști domnitorii sau soiurile autohtone este la fel de grav. Un minim de cultură generală în ceea ce privește soiurile, temperaturile de servire, paharele în care le servim sunt acele noțiuni care te ajută zi de zi. Atunci când îți vin oaspeți acasă, trebuie să știi în ce fel de pahare le servești, trebuie să știi când achiziționezi vinul la raft, să te uiți la anii de recoltă, ce înseamnă un cupaj, ce înseamnă un monosepaj, să recunoști un vin cu un defect de dop, astfel să ieși din posibilitatea de a servi invitaților tăi acasă un vin cu defect. Este acea cultură generală de care te lovești în viața ta de zi cu zi. Atunci când faci un cadou unui prieten care știi că este iubitor de vin, ce fel de vin îi cumperi dacă tu nu ai acele minime cunoștințe? Cursul de Vin de la DallesGO este exact acest abecedar al înțelegerii și al începerii cunoașterii vinului.

La Cursul Totul despre Vin DallesGO, vei învăța să faci diferența între soiuri, cum să asortezi un vin în funcție de felurile de mâncare de pe masă și cum să evaluezi un vin folosindu-te de văz, miros și gust. Într-o sticlă de vin, se ascunde o poveste, veche de secole, uneori. Imaginează-ți că poți descoperi tainele a mii de povești, dacă te înscrii la Cursul Totul despre Vin DallesGO.