0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Mihaela Silion, despre iubirea pentru artă și modă. Designul Vestimentar a ales-o pe ea, nu ea pe el

Mihaela Silion, despre iubirea pentru artă și modă. Designul Vestimentar a ales-o pe ea, nu ea pe el

Mihaela Silion a știut încă din copilărie că vrea să devină artistă. A fost mereu înconjurată de artă și a avut mentori care i-au confirmat faptul că va ajunge un creator într-o zi. În prezent, Mihaela îmbracă în artă sexul frumos. Este designer vestimentar și totodată profesoară a Cursului de Design Vestimentar DallesGO, la Iași. Cu deschidere și căldură, ne-a împărtășit detalii despre parcursul său profesional și despre nerăbdarea cu care își așteaptă cursanții DallesGO.

DallesGO: Ne poți spune la ce proiecte lucrezi în prezent?

Mihaela Silion: În prezent, lucrez la o colecție, Single Dual se numește. A fost o provocare care mi-a plăcut foarte mult. Este una din cursantele care a făcut cursul de Croitorie și Tipare și acum face Cursul de Design cu mine. A decis să își dezvolte o afacere în domeniu și deja s-a născut acest brand. Am colaborat cu mai mulți designeri și din România, printre care și Andreea Tincu, am lucrat pentru Dames, Sense, Cristina Nichita. Eu am terminat masterul în 2001 și de atunci doar asta am făcut. Nu pot să amintesc un anumit moment care a declanșat această pasiune. Eu consider că cei care au vocație pe partea aceasta de creație, au vocație în acest sens, se nasc cu ea. Mă știu așa dintotdeauna. Nu a fost un factor declanșator sau un moment anume, de când mă știu am pasiunea aceasta.

DallesGO: A existat mereu această pasiune pentru design, pentru modă, pentru haine, pentru artă?

Mihaela Silion: Exact, de fapt la bază, eu am avut mentor, un pictor, și am făcut cu el niște ore de pregătire când aveam cred că 15 ani. Mi-a deschis orizontul pentru că m-a învățat să mă joc cu forme, să știu să redau ceea ce gândesc și îmi imaginez, să mă joc cu culorile și să fiu liberă în exprimarea artistică, adică tot ce gândesc să știu să interpretez și să redau mai departe.

DallesGO: Ai știut de mică ce vrei să te faci?

Mihaela Silion: Da, dintotdeauna pot să zic. De aceea, am spus că nu a fost un moment anume în care am simțit această pasiune. Pur și simplu părinții îmi spuneau că încă de la vârsta de trei ani desenam foarte frumos, în sensul că îmi luam anumite repere și le copiam exact, adică mă uitam la ele și le refăceam pe hârtie. Deși eram foarte mică, încercam să le fac cu cât mai multă precizie. De acolo, și-au dat seama că există ceva acolo.

DallesGO: Pe lângă acest mentor, a mai existat o persoană sau poate un moment din viața ta care a fost decisiv, care te-a adus unde ești acum în prezent?

Mihaela Silion: Da, a fost pe parcursul dezvoltării mele și adolescenței, am înțeles că acesta este drumul meu. Au fost mai mulți factori. În primul rând, mi-am dat seama că tot ce îmi doream pentru mine, felul în care arăt era mai mult o dorință de a crea frumos și de a bucura și pe ceilalți. Și acum simt același lucru, dacă eu vreau să fac un lucru frumos nu mă gândesc doar la mine și că uite ce fain mi-a ieșit mie. Încerc să empatizez cu consumatoarele pentru că vorbim de sexul frumos mai mult. Ele sunt mari consumatoare de fashion. Mă gândesc să le fac fericite pe ele. Mă intreb: Oare femeile vor dori la fel de mult această ținută ca și mine? Mă pun în persoana din afara mea.

DallesGO: Aceasta este o calitate a unui bun designer? Să empatizeze, să se pună în pielea clientului?

Mihaela Silion: Clar, să știi că e foarte important acest lucru. În general, eu consider că a fi un bun creator înseamnă de fapt să te duci în mulțime și să înțelegi nevoia consumatorului, adică fiecare designer oricum își alege o clientelă țintă. Fiecare creator știe că vrea să îmbrace femeia dinamică, ori pe cea foarte feminină, ori pe cea casual, clasic, business. E o categorie pe care ți-o alegi în general pentru că o simți mai preferată în tendința ta de a crea. Am zis întotdeauna că nu poți să te închizi tu cu tine și să îți imaginezi lucruri și apoi să le creezi. E foarte important să simți și pulsul oamenilor cărora vrei să te adresezi cu colecția pe care intenționezi să o creezi. Doar ducându-te printre ei, ele, poți să înțelegi nevoile lor. Mă refer la nevoile actuale. Dinamica societății și dinamica vieții se schimbă destul de repede, mai ales în ultimii ani. De aceea zic, și pe partea de fashion, pe partea de imagine, pe partea de confort, e nevoie permanent de o actualizare, chiar merg lucrurile destul de diferit, de la an la an.

DallesGO: Cât este talent și cât este muncă în profesia de designer?

Mihaela Silion: Este foarte multă muncă, trebuie să ai și puțin curaj ca să îți dorești să fii în acest domeniu. Lucrezi mai multe ore pe zi decât și-ar imagina oricine. Am săptămâni, chiar perioade mai mai lungi, luni, în care sunt dimineața la birou la ora 7 și jumătate și până seara la 7 nu prea am cum să mă ridic pentru că nu mă încadrez să termin ce mi-am propus. Eu fac și pe partea de design schițele tehnice de design dar fac și proiectarea prototipului, adică îl lucrez efectiv în softul meu și apoi urmăresc până la realizarea prototipului. Ceea ce presupune multe ore de lucru, dar este și satisfacția pe partea cealaltă. De asta zic, în meseria aceasta e multă pasiune, trebuie să iubești ceea ce faci. Nu ai cum să faci creație, să fii designer și să nu iubești ceea ce faci. Ar fi o contradicție mare. Ca să îți răspund la întrebare, este 50% muncă, 50% talent.

DallesGO: Punctul tău de vedere e important, sunt mulți oameni talentați care vor să își facă o carieră din Designul Vestimentar. De aceea, poți să ne spui cum ai primit propunerea DallesGO de a fi profesor de Design Vestimentar?

Mihaela Silion: A fost minunat pentru că este o parte din ceea ce îmi doream, să transmit din pasiunea pe care o am și din cunoștințele pe care le-am dobândit până în prezent, să le transmit și altor persoane. Am înțeles cât este de important să ai niște informații, eu nevându-le la momentul la care am început să fac această meserie. Am zis, uite, eu în momentul în care mă voi simți pregătită să fac asta, voi împărtăși din aceste taine. Sunt foarte multe secrete, e foarte adevărat că o minte se deschide citind, dar aici când cineva îți împărtășește în mod direct experiențe foarte bogate în trăiri și realitate, e important cursanții să absoarbă aceste informații, sunt extrem de utile. Întotdeauna noi ca oameni avem tendința să vrem să învățăm pe pielea noastră. Eu zic așa, dacă cineva are suficientă înțelepciune să înțeleagă că poate scuti foarte mult timp și efort și alte neplăceri, ascultând din experințele celor care au făcut deja acest luru cu câțiva ani în urmă, au posibilitatea să plece de la un nivel foarte înalt de înțelegere și cunoștințe și acesta este un mare avantaj pentru cei care participă la aceste cursuri.

DallesGO: Ce vor învăța concret cursanții la Cursul de Design Vestimentar DallesGO?

Mihaela Silion: Pot să îți spun punctual trei lucruri. Ele sunt mai multe, dar le voi sintetiza și ți le voi spune pe cele mai importante. Ei vor învăța să își gândească colecția ca un concept în care toată creația lor dintr-o prezentare să fie aceeași poveste, ca o colecție capsulă, să fie o legătură între elementele care sunt prezentate în colecție. Cei care vor simpatiza creația respectivă vor fi pe un anumit gen de preferințe. E bine ca toate elementele din acea colecție să fie pe aceeași temă și să nu fie combinate foarte mult între ele. Timpul în care cineva își alege ideea de concept este foarte lung. Eu am spus întotdeauna că dacă ne organizăm bine munca, succesul este garantat. Aveam o vorbă eu: dacă vrei să te apuci de o treabă, 80% din timp, fă-ți un plan binefăcut și 20% acționează. Acesta e unul din punctele foarte importante. În al doilea rând, vor învăța multe lucruri despre cum trebuie făcută efectiv o colecție, despre cu ce se începe efectiv o colecție, care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă, care sunt punctele cheie și timpii în care trebuie să se încadreze pentru a crea o colecție. E foarte important ca o colecție să iasă exact în momentul care trebuie. Timingul este foarte important în fashion. În al treilea rând, vor învăța practic cum se realizează o mini colecție, ca să înțeleagă pe pielea lor ce înseamnă realizarea unei colecții, începând de la concept, schiță de design, schiță tehnică și apoi vor realiza un prototip.

DallesGO: Ce mesaj ai pentru viitorii cursanți?

Mihaela Silion: Pentru viitorii cursanți sau cei care se gândesc și nu știu exact de unde să înceapă o colecție, este foarte important să te instruiești înainte de a începe, cred că orice etapă din viață. Așa cum am și spus, dacă ai un plan, 80% fă-ți bine temele înainte și apoi 20% acționează. Nu-ți da voie să începi cu stângul sau să începi cu greșeli. E bine să te instruiești, e bine să te informezi și să ai contact direct cu cineva care face lucrul acesta. Ucenicia este partea cea mai importantă. Îți garantează un început mult mai clar față de cel pe care l-ai parcurge singur. Eu îi aștept cu drag la curs, au foarte multe de descoperit, eu am foarte multe de împărtășit cu ei. Consider că este o decizie foarte importantă în momentul în care vrei să faci un business în domeniul fashionului să fii pregătit.

Dacă ești pasionat sau pasionată de modă și îți dorești chiar să faci o carieră în industria modei, Cursul de Design Vestimentar DallesGO este modalitatea perfectă pentru a-ți îndeplini visul. Vei cunoaște personalități din domeniul fashion și vei învăța cum să creezi de la zero propria colecție. Poate cel mai așteptat moment al cursului este prezentarea colecțiilor de absolvire ale studențiilor de la Cursul de Design Vestimentar.  Înscrie-te  la curs și poți deveni și tu designer vestimentar!

Clădită din dorinţa de a descoperi oameni talentaţi, din 2010 și până în prezent, DallesGO este cea mai cunoscută platformă cu peste 50 de cursuri interactive acreditate. Suntem prezenți în cele mai importante 20 de orașe din țară (București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Craiova, Oradea, Baia Mare, Ploiești, Arad, Suceava, Târgu Mureș, Brăila, Bacău, Pitești, Buzău, Satu Mare).