0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Simona Culea, profesoara Cursului de Accesare a Fondurilor Europene: „Nu poate exista vreun alt partener pentru o firmă care să fie atât de profitabil cum este un consultant în Fonduri Europene”

Simona Culea, profesoara Cursului de Accesare a Fondurilor Europene: „Nu poate exista vreun alt partener pentru o firmă care să fie atât de profitabil cum este un consultant în Fonduri Europene”

Și-a înființat propria firmă de consultanță financiară în 2007, Kelso Consulting, iar de atunci Simona Culea ajută antreprenorii români să își dezvolte afacerile, prin obținerea de finanțări europene nerambursabile. Cu fiecare proiect, simte că își dă o nouă lucrare de diplomă, atât de multe emoții implică jobul său. În domeniul Fondurilor Europene este multă adrenalină și pe cât de solicitant se arată acesta, pe atât de plin de satisfacții este. Fie că dorești să te perfecționezi în procesul de accesare al fondurilor europene pentru firma ta, fie că vrei să devii consultant în accesarea fondurilor nerambursabile, Cursul de Accesare Fonduri Europene DallesGO îți oferă toate informațiile de care ai nevoie. Simona Culea, profesoara cursului, ne-a povestit despre  provocările acestui job, dar și despre importanța fondurilor europene.

DallesGO: Cât de provocatoare este această meserie?

Simona Culea: E o meserie la care, în primul rând, trebuie să ai nervii tari pentru că este cu foarte multă adrenalină. Este o piaţă foarte competitivă care a ajuns la un grad de public awareness suficient de mare. Competiţia este foarte mare, atât între firmele de consultanţă cât şi între clienţi, în sensul de firme care îşi doresc să obţină fonduri nerambursabile. Sunt multe proiecte, se depun multe proiecte, în marea majoritate ne luptăm pentru punctaje. Ne luptăm pentru sume mari, de zeci, sute de mii, milioane de euro şi atunci e evident că e un job cu foarte mari emoţii. Ai emoţii pentru fiecare proiect şi de fiecare dată ai cumva sentimentul că faci câte o lucrare de diplomă. Lucrările noastre în marea majoritate depăşesc sute de pagini. Pe de o parte, este o meserie cu riscuri asumate pentru că rişti să nu ţi se aprobe proiectul, e o meserie în care ai nevoie de cunoştinţe în multe domenii. Pe de altă parte e o meserie care se face în principiu cu 90% research. 90 % din timp trebuie să ţi-l setezi, sunt nişte domenii pe care poate nu le-ai studiat niciodată şi nu le cunoşti în detaliu şi trebuie să ajungi să le cunoşti ca să poţi scrie o lucrare documentată pentru care finanţatorul să plătească atâţia bani. E o meserie la care trebuie să ai ochi pentru detaliu. Fiecare virgulă poate să facă diferenţa între aprobare şi respingere. Este vorba despre multă muncă în spate, de fiecare dată ne dăm licenţe, scriem câte o carte.

DallesGO: Ce ne poți spune despre firma ta de consultanță?

Simona Culea: Firma se numeşte Kelso Consulting şi am înfiinţat-o în 2007, însă nu pentru fonduri europene. La vremea respectivă începusem să colaborez cu o firmă imobiliară foarte mare. Am colaborat pe partea de intermediere de credite, ca broker de credite. A fost chiar înainte de fosta perioadă complicată în care a picat piaţa imobiliară. În perioada de dinainte am avut mult succes, cu nişte cifre de afaceri serioase. Este o istorie amuzantă cu numele firmei. De creat firma a fost simplu, nimic complicat, m-a ajutat o amică avocat, dar cu alesul numelui a fost cel mai greu. Au trecut aproape două luni şi nu reuşeam să găsesc numele firmei. Eu sunt mai anglofonă, voiam ceva așa cu rezonanţă şi nu găseam. Într-o zi mă uitam pe Discovery la un filmuleţ, la un documentar despre vânătorii de crocodili. Au prezentat acolo un domn prin Australia care vâna crocodili. Îl chema domnul Kelso. În acel moment, am zis că acesta e numele pe care îl caut, Kelso Consulting. Într-o zi întâmplător, când am dat un search pe internet, am văzut că sunt mai multe firme Kelso Consulting  în toată lumea, inclusiv în domeniul consultanță de business. Cel mai tare m-a amuzat că există și o doamnă cu același nume ca al meu, Simona Culea și care lucrează la Londra, la o firmă cu același nume, Kelso Consulting.

DallesGO: Cum ai ales să lucrezi în domeniul fondurilor europene?

Simona Culea: Eu sunt economist și mi-a fost relativ simplu să mă descurc cu tot ce înseamnă firmă. Nu am avut mari probleme și în timp m-am instruit. Activitatea în domeniul fondurilor europene nerambursabile a început imediat după ce am terminat prima facultate. După aceea când am făcut cea de-a doua facultate, Științe Politice, am dat lucrarea de final pe Construcție Instituțională pe Fonduri Europene. Am rămas în domeniul acesta multă vreme până când mi-am făcut și firmă și am început să lucrez în domeniul accesării fondurilor europene. Întâi am început cu implementarea de proiecte și după niște ani am trecut la înscrierea de proiecte.

DallesGO: Cât de important este rolul unui consultant pentru oamenii care vor să obțină fonduri europene?

Simona Culea: Când am sesiuni de consultanță cu clienții, eu le spun că putem și fără consultant. Întrebarea este dacă puteți să o faceți pentru că e o meserie în sine atât să obții finanțarea, cât și să reușești să duci la bun sfârșit un proiect. Este adevărat, solicitantul vine cu firma, cu cifrele respective, cu activitatea, mai mult sau mai puțin solidă, dar trebuie să fim corecți, să acceptăm că totul se întâmplă pe mintea consultantului. Consultantul este cel care până la urmă aduce bani și nu cred că poate exista vreun alt partener pentru o firmă sau instituție care să fie atât de profitabil cumeste un consultant în fonduri europene nerambursabile. Eu până acum nu am găsit un alt business asemănător care să facă atâția bani pentru o firmă.

DallesGO: Cum ai primit propunerea DallesGO de a preda la Cursul de Fonduri Europene?

Simona Culea: M-a bucurat, m-a mirat puțin, dar îmi doream de ceva timp acest lucru, fără să fac pași în acest sens. Eu după cum am spus lucrez cu o echipă de ceva timp și m-am ocupat de vreo 10 ani de creat echipe și de instruit oameni. I-am instruit pas cu pas și i-am învățat cum să scrie proiectele, fiecare cum și-a dorit să se implice. Am mai fost în rolul de mentor, am lucrat cu colegi care nu au avut legătură cu acest domeniu, i-am învățat de la cap la coadă ce trebuie făcut. Într-un final, până când nu pui mâna să muncești, poate să țină oricine oricâte prelegeri și oricâte cursuri, nu ai cum să știi dacă ceea ce ai învățat, ai învățat bine sau nu. Trebuie să validezi ceea ce înveți și asta am de gând să fac la curs. Pe mine mă interesează practica, cazuri reale, concrete. La finalul cursului ar trebui ca toată lumea să fi făcut deja un proiect de la cap la coadă, în această perioadă de 12 săptămâni, prin care să poată obţine fonduri europene.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la acest curs?

Simona Culea: Aş recomanda Cursul de Fonduri Europene celor care își doresc să facă această meserie. Cine e interesat ar trebui să vină la curs.

DallesGO: Ce mesaj ai pentru cursanții DallesGO?

Simona Culea: Îi aștept la curs să vedem împreună despre ce este vorba și cu siguranță ne vom clarifica cu toții și o să avem succes.