0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Lena Criveanu: ”Inspirația vine din natură, culori, gesturi, oameni…”

Lena Criveanu: ”Inspirația vine din natură, culori, gesturi, oameni…”

Lena Criveanu este unul dintre cei mai longevivi profesori DallesGO, coordonând cu aceeași pasiune, și după 12 ani, cursurile de Design Vestimentar de  la DallesGO.

DallesGO: Unde găsești inspirație pentru tot ceea ce faci?

Lena Criveanu: În viața mea, respectiv prezența în viața mea. Asta înseamnă mă uit la un film, este ok, văd ceva acolo, dar mă uit la film nu găndidu-mă în altă parte și nu scriind un mesaj cuiva. Mă uit la un film înțelegând subiectul și văzând inclusiv ce se întâmplă în spațiul în care se petrece acțiunea, trăind emoția de acolo. Citind o carte, văzând un accident pe stradă, văzând o iubire pe strada, cumva fiind prezent în viață ta, asta este ce ne ajută de fapt să creăm și să ne inspirăm.

DallesGO: Ce sfaturi le dai cursanților?

L.C: Cred că cel mai important lucru pe care ar trebui momentan să-l introducă în viața lor este acest timp pentru ei: un timp în care să lași telefonul la o parte și să îți acorzi atât timp cât îți poți tu acorda – un sfert de oră, 20 de minute, 30 de minute, în care să faci ceea ce îți place. Când faci ceea ce îți umple sufletul, ceea ce te bucură, ceea ce te împlinește, ceea ce te face să fii mai bun pentru a dărui mai departe lucruri frumoase celor din jurul tău.

DallesGO: Ce îl face bun pe un designer?

L.C.: Autenticitatea. Atunci, cumva, acel timp pe care tu îl acorzi pentru a te descoperi pe tine și acela este de fapt sprijinul pe care tu îl ai pentru a fi bun, fiindcă vei dărui întotdeauna din acest mult pe care tu îl ai, să poți să îl dai mai departe, deci cumva acordându-ți timp, încarci această emoție a sufletului tău și o poți dărui mai departe. Acolo este autenticitatea și acolo este designerul bun. Când un designer este autentic ține cont de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui.

DallesGO: Cum devii creativ?

L.C.: Sunt pași pe care tu îi urmezi. Asta facem acum în prima parte a cursului pe care noi îl facem,învățăm să ne deschidem pentru a deveni creativi, învățăm să fim creativi pentru că nu avem o educație creativă,avem o educație mercantilă și atunci cumva ne întoarcem la baze.Așa cum am învățat să producem bani,așa învățăm creativitatea,facem pas cu pas,ne dezvoltăm,ne deschidem pentru a putea să devenim creativi,deci practic noi  în cursul acesta,în prima parte de curs învățăm creativitatea după care trecem la partea în care putem să o exprimam.

DallesGo:Cum a început pasiunea ta pentru modă?

L.C: Povestea mea e una foarte frumoasă și este mai ales o poveste despre asumare. A început acum mai bine de două decenii, după ce, pasionată de ma­tematică fiindcă, am terminat „Finanțe-Bănci”, m-am trezit angajată, desigur, la o bancă. Parcă mă văd și acum: frumos îmbrăcată, ducând dosare dintr-o parte în alta, cu mari perspective să ajung într-o zi directoare de sucursală! Aveam o viață sigură și foarte bine plătită, dar eram total nefericită. Să nu mă înțelegeți greșit, am făcut ma­tematică cu pasiune, am iubit matematica, mergeam la olimpiade, eram într-o clasă specială, dar gândul că am 22 de ani și că viața mea va arăta la fel încă 40 m-a dărâ­mat. Mi-am zis: „Nu pot să fac asta o viață întreagă! Nu pot!” Mi-am luat inima în dinți, mi-am dat demisia și m-am înscris la „Arte Plastice”.

DallesGo:Ce cauți atunci când creezi ?

L.C: Străduința mea de-a lungul mulților ani de ca­rieră, lucrând zilnic cu femei, a fost să scot feminitatea din ele, să le ajut să se pună în va­loare mai mult. Femeile care au venit să se îm­brace de la mine nu au avut o cabină, ci o cameră a lor plină de oglinzi, în care s-au putut privi în miș­care, în raport cu tot ce e în jurul lor. E im­portant să le înțeleg nevoile, să înțeleg unde vor merge în rochia respectivă, ce oameni vor fi în jurul lor, care va fi at­mosfera. Am avut o cli­­­en­tă care urma să mear­­gă la o nuntă în Ru­­sia. Mi-a zis: „Vreau să fiu fabu­loa­să!”. Și i-am fă­cut o rochie fabuloasă, dar mireasa, când a vă­zut-o, a rugat-o să mear­gă să se schimbe. (râde) Altă clientă mi-a zis: „Merg la o nuntă super high class, unde vin doar 24 de invitați, cu elicop­terul”. Așa pro­vocare mai rar. Eram înnebu­nită, nu știam ce să fac. Dar mi-a ieșit o rochie mi­nu­nată!

DallesGo: Ce au învățat la curs?

L.C: Cred că în primul rând au învățat să fie ei așa cum sunt ei ceea ce e fabulos, să poți să-i ajuți să-și facă proprie colecții .Au învățat să deseneze,au învățat să să se exprime,să își exprime emoțiile într-un mod creativ.

DallesGo: Cum îți gasești stilul personal?

L.C:Este un segment în care eu te învăț educația plastică ca să te poți exprima în partea de creație.Aceasta educație plastică te face să te descoperi, să fii autentic, să ai un stil personal, să te cunoști pe tine.Și atunci educația plastică pe care eu o fac ,o fac în același timp cu această cunostere de sine,începi pas cu pas să te repliezi din tot ce înseamnă societatea și să te întorci către tine.Din tine poți să descoperi și să îți gasești cele mai bune soluții creative.Ceea ce vine din lăuntrul tău te reprezintă și de acolo vine stilul personal.