0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Ada Condeescu ne invită să vedem cum e să fii actor, ce înseamnă aceasta meserie și cum te poți dezvolta făcând un curs de actorie.

Ada Condeescu ne invită să vedem cum e să fii actor, ce înseamnă aceasta meserie și cum te poți dezvolta făcând un curs de actorie.

Ada Condeescu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale A făcut niște roluri memorabile  cu  “Ana” din filmul “Eu când vreau să fluier, fluier” sau “Veli” din “Loverboy”. În iulie 2011 a câștigat premiul “The Heart of Sarajevo” (Inima orașului Sarajevo) pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Sarajevo, pentru rolul Veli în filmul Loverboy iar în 2012, trofeul “Shooting Stars” la festivalul de film de la Berlin. Alte roluri notabile în filmele “Lupu” (2013), Dincolo de calea ferată (2016). Joacă pe scena teatrelor ”Metropolis” și ”Odeon” din București.

DallesGO: Cum ai primit provocarea de a ține cursul nostru de actorie?

Ada Condeescu: Venim cu toții după o perioadă de prea multă liniște aș spune, de lucruri care au fost prea statice la un moment dat și îmi doresc foarte mult să redescopăr lumii  și de cele mai multe ori lumile astea se găsesc în noi și aș spune că cele mai interesante sunt în ceilalți pentru că atunci reușim și noi, adică fiecare dintre noi reușește să găsească sau să regăsească lucruri interesante, lucruri uitate, lucruri noi pe care le avem cu toții în universul ăsta al nostru interior, dar în momentul când ai un partener ca în actorie, lucrurile devin mai ușoare, mai limpezi,mai plăcute, mai bune.

DallesGO: Cum ai descoperit actoria?

A.C: Eu am descoperit zona asta de foarte mult timp, cumva prin părinții mei care aveau prieteni actori, regizori, mă duceau mult la teatru și cam așa am descoperit fascinația asta. Îi vedeam pe oamenii pe care eu îi cunoșteam de la petreceri, pentru că pe vremea când eram eu mică era încă o boemă a orașului, a Bucureștiului și îi vedeam pe oameni care erau la petreceri și cu noi așa total preschimbându-se și transformându-se pe o scenă și apoi revenind la cei pe care îi știam așa în mod normal.Și atunci m-am îndrăgostit de lumea asta, mi s-a părut așa stranie la început, după care mi-a plăcut foarte mult și cred că am creat, așa o pasiune și o dependență de aceasta, este o adrenalină a acestei lumi și m-a prins încă de la început.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la un curs de actorie?

A.C: E o întrebare bună , cred că ar trebui să vină oameni începând cu vârste foarte fragede, le spun deja oameni deși ei pot fi considerați copii..și sunt …în mare parte… adică undeva la 12 ani, 13 ani și chiar până la 60 de ani,  chiar astăzi mă gândeam, cred că și mamei mele care are 60+, i-ar prinde bine o întâlnire din asta între oameni, mai ales după cum spuneam după această perioada de pandemie în care ne-am izolat fiecare cum am putut și cum am știut m-ai bine, comunicarea și comuniunea e foarte importantă, așa că vârstă,este foarte larg spectrul.

DallesGO: Ce o să învețe cursanții?

A.C: Cursul meu va fi foarte mult axat pe zona de căutare de sine, o căutare de sine împreună cu ceilalții, e foarte greu să fii expus dar lucrurile cele mai interesante din noi, vin în momentul când suntem expuși și pentru că este greu și pentru că este extrem de incitant, cred că vor fi foarte multe lucruri frumoase  care vor rămâne în amintirea studenților de la curs.

Sunt foarte importante atelierele, atelierele acestea de exerciții, de lucru, lucrezi tu cu tine, te concentrezi, avem nevoie de o concentrare foarte mare pentru a putea avea ceva de calitate, apoi exerciții de empatie, exerciții de relaxare, exerciții de fizicalitate care iarăși sunt foarte importante și pe lângă încălzirea cum se poate numi și în sport, leagă un grup foarte, foarte bine iar apoi vom trece la scenă, la bucăți cum spunem noi în facultate, la bucăți de 2, de 3 depinde și de vârstele cursanților și de câți sunt, de numărul lor.

DallesGO: Ce scene din filme o să învețe cursanții?

A.C: O să mă axez mai mult pe scene din filme, unele filme sunt bazate pe piese de teatru cum ar fi ,,Un tramvai numit dorința” de exemplu și m-am orientat și spre filme românești, m-am gândit că este o ocazie bună de a aduce oamenii pasionați de actorie și de lumea aceasta mai spre și înspre țara noastră și înspre producțiile pe care noi le facem și pe care noi breasla le iubim foarte mult, în general cum spuneam vor fi scene din filme, mi se par că sunt foarte bine scrise deja, adică nu ai nevoie de o ajustare să zicem a unei limbi, nu a-și fi mers pe Shakespeare pentru că fiind un clasic, e greu să lucrăm cu limbajul acela, așa că aceste scene din filme, foarte bine sintetizate, sunt foarte bine legate între parteneri, deja ca și scriitură și atunci noi vom avea de învățat textul în primul rând și de mers pe multe straturi ale emoției.


DallesGO: Ce calități îți trebuie pentru a deveni un actor bun?

A.C: Curiozitate, deschidere….Mhmm generozitate, nu vorbim de talent aici, pentru că talentul vine din alte lucruri și ne e de folos în alte momente, poate atunci când finalizăm să zicem un curs sau niște repetiții, când deja avem ceea ce spunem noi, punctul de final până atunci procesul care este cel mai important ne cere aceste lucruri cum spuneam curiozitate,  detașare uneori, toleranță și  deschidere față de celălalt.


DallesGO: Care este motivația ta de a ține acest curs?

A.C: Să reintru în acest context al jocului aș spune, al descoperirii, al redescoperirii pentru că e foarte important ca actor să te menții proaspăt , oricum întotdeauna la fiecare proiect reiei, adică ești ca la olimpiadă. Degeaba ai zece medalii în spate dacă urmează un nou concurs, un nou spectacol sau un nou proiect în care trebuie să o iei de la zero și lucrul cu oamenii în general care nu sunt profesioniști, care vin așa într-o atmosferă mult mai destinsă, nu există o miză clară, concretă, să luăm Oscarul, este unul foarte puternic emoțional și atunci cu siguranță genul ăsta de lucru, cu genul ăsta de oameni mă vor face și pe mine să văd lucruri noi și să, mă încarc de energie și de pasiune pentru meseria asta.