0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Laura Drăghici, floristul român care a studiat la marile școli ale lumii

Laura Drăghici, floristul român care a studiat la marile școli ale lumii

Inspirată de marii artiști florali, pe care i-a întâlnit la festivalurile internaționale de design floral, Laura Drăghici a creat în România un brand unic, pe nume Chic Fleuriste. După o carieră la cel mai înalt nivel în domeniul bancar, a virat complet spre domeniul floral în momentul în care s-a înscris la Master în Belgia, la una dintre cele mai prestigioase școli din domeniul floristicii. Aici a învățat totul despre această profesie de la cei mai buni profesori din lume. A câștigat numeroase concursuri de design floral și a apărut în unele dintre cele mai cunoscute reviste de floristică din lume. A devenit și blogger la una dintre aceste reviste, unde scrie despre pasiunea sa. Laura speră să inspire cât mai multă lume cu povestea ei, așa că a acceptat provocarea DallesGO de a împărtăși viitorilor cursanți din experiența sa.

DallesGO: Ce ne poți spune despre afacerea ta?

Laura Drăghici: Brandul meu se numește Chic Fleuriste. Am plecat de la o joacă cu acest brand. Toată lumea care mă cunoștea îmi spunea că sunt chic și așa am asociat acest apelativ cu florile. În 2014, mi-am înființat firma. Între timp, am înregistrat brandul și la OSSIM pentru că, fiind un brand deja internațional și câștigând concursuri din revistele internaționale, am ținut foarte mult să fiu singura cu această denumire. Povestea mea de la a fi bancher cu un master în Relații Publice Internaționale cu un Executive MBA internațional pe partea de business, al doilea master și cu încă un master în Artă Floristică a impresionat audiența. Nu au mai auzit de un om cu atâta școală financiară care să se ocupe de flori. Am avut mai multe apariții în Florists’ Review, cea mai mare revistă de floristică americană și am câștigat două concursuri în America. De asemenea, am câștigat timp de 5 luni concursul pe care îl organizează European Master Certification pentru cei care au terminat acest master la nivel internaținal. Deci, am câștigat de 5 ori la rând cu diverși designeri. În plus, mai sunt și blogger pentru revista internațională de floristică Thursd. O să le povestesc cursanților mai mult despre acest traseu care, pur și simplu, m-a uimit și pe mine. O să le arăt cum poți de la zero, fără nicio cunoștință, să ajungi așa departe.

DallesGO: Cum a fost să deschizi afacerea?

Laura Drăghici: Inițial, am făcut un curs online de flori. A fost ca o gură de aer proaspăt. M-am gândit să îmi iau o lună pauză, așa că am plecat de la bancă și am făcut un curs online de flori. Mi-a plăcut așa de mult și mi s-a părut un domeniu atât de vast, încât am zis că trebuie să îmi iau și eu niște flori, să încerc să fac buchete, aranjamente. Mi-am cumpărat de pe unde am găsit flori, vase și am început să fac și să le dăruiesc prietenilor și rudelor. Spre surprinderea mea, le-a plăcut ce au primit și în acel moment m-am gândit serios să fac o afacere cu flori și despre flori. Dar cum am fost toată viața crescută să învăț, mi-am dorit să fac această afacere bazată pe știință și nu așa, după cum bate vântul. Mai întâi, am căutat la noi în țară cursuri de specialitate, am găsit câteva, le-am și făcut, dar nu erau chiar ce îmi doream eu. Îmi doream ceva mai sus, citisem despre artiști internaționali, despre festivaluri de flori în lume, ceea ce la noi nu exista acum 10 ani, când am început eu să lucrez în acest domeniu. Așa că am căutat cursuri în străinătate. Am fost prin toată Europa și am învățat de la cei mai buni.

DallesGO: Ai participat la festivaluri internaționale de flori?

Laura Drăghici: Da, am început prin a mă duce singură la festivalul din Belgia, la Castelul Alden Biesen, unde în fiecare an, în luna septembrie, se desfășoară un astfel de festival. Nu pot să descriu în cuvinte ce sentiment ai când mergi acolo, ce abundență de flori și ce frumusețe este. Acolo l-am cunoscut pe unul dintre cei mai mari artiști internaționali, Thomas de Bruyne, am intrat în legătură cu el și mi-a spus că are o școală în care pot face un master în artă floristică. M-am hotărât și m-am înscris și eu. Am terminat acest master și sunt unul dintre puținii floriști din România cu master în acest domeniu. Am constatat încă o dată că este un domeniu foarte vast, teoretic, în primul rând, deși nu te aștepți la așa ceva. Totul se face după niște teorii foarte bine stabilite, matematice chiar. Se lucrează cu proporții, cu Șirul lui Fibonacci. Deci, este un domeniu vast. Până să apuci, efectiv, să creezi un aranjament ca obiect de artă, trebuie să știi serios teorie.

DallesGO: Este teorie, dar presupun că este și artă. Cum îți găsești inspirația?

Laura Drăghici: Este vorba și despre multă artă. La început, mi-a fost foarte greu, pentru că nefăcând nimic din zona artistică, nu aveam nici o pregătire în sensul acesta, comparativ cu ceilalți cursanți de la master, care erau arhitecți, designeri și aveau legătură cu arta, mi-a fost greu. A trebuit să trag mai tare decât ei. În primul rând, atunci când am ajuns la teoria culorilor, nu am știut de unde să încep și nu vedeam lucruri pe care alții le discutau ca fiind normale, combinații de culori, texturi, forme. Mi-a fost greu, recunosc, dar mi s-a părut un domeniu foarte frumos și interesant. Am învățat mult. Provocator mi s-a părut și domeniul botanic, pentru că totul pleacă de la a cunoaște denumirea în latină a florilor. Toată lumea cunoaște trandafirii și știe cum arată și cum se numesc, dar ca să poți să comanzi pe site-urile externe, să lucrezi cu Olanda care este cea mai specializată țară în domeniul florilor, trebuie să le știi denumirile în latină și asta, recunosc, mi-a dat un pic bătaie de cap, dar am reușit. Mi-am luat examenele cu bine și am avut o revelație, mai ales când am terminat masterul anul trecut. Cea mai mare plăcere acolo în Belgia a fost că ne-au pus în față o provocare care mie, inițial, mi s-a părut de netrecut, dar până la urmă am reușit. Am petrecut o zi în Franța, la Paris, la Muzeul Luvru. Ne-au dus acolo să ne alegem un tablou celebru, nu cu flori, iar apoi să ne susținem lucrarea de master făcând din flori ceva astfel încât să îi ducem cu ideea și cu emoția la acel tablou pe care ni l-am ales. Eu mi-am ales Madame Recamier. Am avut un examen oral, unde să le spunem ce am vrut să transmitem prin acel aranjament, dar cea mai mare satisfacție a mea a fost momentul în care am intrat în sală, în fața comisiei, cu aranjamentul meu în mână, profesorul principal Thomas de Bruyne a zis: „Știu acest tablou”! Deci, clar am avut succes.

DallesGO: Asta înseamnă că ai multe de transmis cursanților DallesGO.

Laura Drăghici: Da, cu siguranță am ce să îi învăț și vreau să îi fac să iubească florile și să se bucure de beneficiile pe care le pot aduce florile și plantele în viața lor, pentru că trebuie să recunoaștem că în ziua de azi, majoritatea lucrează ca niște roboți, se duc la serviciu, sunt plini de hârtii, de probleme, de tot felul de întâlniri, dar nu realizează că o floricică pusă pe birou sau undeva în apropiere, le poate ridica moralul, le poate da o stare de bine. S-a demonstrat științific că, în camerele bolnavilor unde există flori și plante, însănătoșirea vine mai repede.

DallesGO: Cum a fost trecerea de la domeniul bancar la cel artistic?

Laura Drăghici: Mi-a fost destul de greu, recunosc, pentru că am lucrat în domeniul bancar timp de 15 ani și am reușit să ajung în top, dar la un moment dat, ceea ce visam eu despre a fi bancher nu se mai potrivea cu realitatea. Atunci nu mi-a mai plăcut și mi-am dorit să schimb ceva în viața mea. În plus, era un program foarte lung, foarte stresant, eu aveam un copil mic și mi-am dorit să stau mai mult cu el și să fac ceva care să îmi permită să am un echilibru între viața privată și cea profesională.

DallesGO: Poate cursanții o să fie inspirați de povestea ta, pentru că tu ai luat decizia de a intra în acest domeniu în urma unui curs.

Laura Drăghici: Da, și nu era un curs de nivelul DallesGO, care să îți ofere posibilitatea să lucrezi, efectiv, cu florile. Eu am făcut un curs teoretic, online ca să văd și eu ce se întâmplă și cu ce te poți confrunta în acest domeniu și am învățat de una singură. Cursanții o să mă aibă pe mine ca îndrumător și o să le fie mult mai ușor și plăcut. Ne vom axa foarte mult și pe practică.

DallesGO: Cum ai primit propunerea DallesGO?

Laura Drăghici: Mi-a plăcut foarte mult. Eu în momentul în care am hotărât să trec la alt domeniu, am zis că trebuie să susțin această carieră cu teorie, știință, și apoi cu practică. Sfătuiesc pe toată lumea care vrea să facă o afacere de genul acesta să înceapă cu un curs serios. De când mi-am înființat firma, mi-am dorit să predau, pentru că mi-a plăcut să împărtășesc din ce am descoperit eu, din toată frumusețea lumii florilor și altora, iar propunerea DallesGO a venit perfect pentru mine. Eu nu am apucat să fac pe plan local, în Ploiești, decât niște workshop-uri de relaxare prin lucrul cu flori, care au prins foarte bine la public. Deci, propunerea DallesGO, care este la un nivel mai înalt decât ce am făcut eu, mi s-a părut extraordinară și abia aștept să începem cursurile.

DallesGO: Ce o să învețe cursanții la Cursul de Design Floral?

Laura Drăghici: O să începem prin a face cunoștință cu florile pentru că mi se pare important, chiar dacă este un pic mai greu cu denumirile în latină, eu aș vrea să le învețe. Este important pentru cei care vor să își deschidă o afacere, să se poată descurca mai departe când comandă de pe site-urile internaționale. Odată achiziționate, florile trec prim mai multe etape de lucru, pentru a le prelungi rezistența în timp, pentru că lucrăm cu flori tăiate. Trebuie să știe cum să le schimbe apa, trebuie să știe la ce luminoz,itate și la ce temperatură trebuie să stea florile, ca să poată rezista cât mai mult. Îi voi învăța diverse tehnici de realizare a buchetelor. Îi voi învăța să facă aranjamente în vase, în burete floral și, spre sfârșitul cursului, vom trece și la chestiuni mai delicate precum bijuteriile florale, realizate handmade cu flori naturale, pentru evenimente, și în special pentru nunți. Miresele sunt foarte încântate când poartă niște cercei din flori naturale sau un colier 100% natural.

DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanții DallesGO?

Laura Drăghici: Da. În primul rând, îi felicit pe cei care se înscriu la acest curs, pentru că viața lor se va schimba radical, jucându-se cu florile și bucurându-se de ele. În al doilea rând, pot face o afacere cu flori dacă asta își doresc și asta îi pasionează. După acest curs, vor avea toate informațiile pentru a porni de la zero o afacere cu flori.