0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Oana Maria Ene: ”Sunt meserii diverse pe lumea asta, dar cea de designer de interior este printre cele mai faine”

Oana Maria Ene: ”Sunt meserii diverse pe lumea asta, dar cea de designer de interior este printre cele mai faine”

Uneori viața alege în locul nostru, însă chiar și așa, se întâmplă să o facă mai bine decât am fi făcut-o noi. Oana Maria Ene, profesoara Cursului de Design Interior DallesGO Ploiești, este exemplul viu că nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul. A visat să devină prim balerină, însă a ajuns desiger de interior, iar acum își face meseria cu profesionalism și dedicare.

DallesGO: Cum ai descrie activitatea ta ca designer de interior?

Oana Maria Ene: O nebunie frumoasă, pentru că îți dă libertatea să creezi și de multe ori tot ce e nou și liber în gândire și alegere. De multe ori beneficiarii la prezentarea conceptului au reacția asta: „Wow! Nu m-am gândit la asta niciodată. E o nebunie curată!”.

DallesGO: Ce calități ar trebui să aibă un bun designer?

Oana Maria Ene: Cred că ține de fiecare ca om. Nu poți lăsa la ușă când intri în birou pe cel care ești acasă. Ne definește educația, mediul din care venim, cum am luat noi viața în piept, cum ne-am clădit. Sigur că avem și modele, dar în general, alegem singuri. Sau așa îmi place să cred, că am ales singură pentru mine ce să fac și cum să fac în viață. Calități ar putea fi răbdarea, în special cu tine, perseverența care ar trebui să existe în toate domeniile, creativitatea care contează foarte mult! Fără această calitate, ne-am plafona și nu am mai fi capabili să inovăm. Cred că un bun designer ar trebui să fie sincer, serios și ferm pentru că nu ne jucăm nici cu timpul clienților, nici ei cu timpul nostru. Un bun designer trebuie să aibă încredere în el și să fie sigur pe ceea ce face.

DallesGO: Ce studii ai urmat?

Oana Maria Ene: Am urmat cursurile Facultății de Arhitectură ”Spiru Haret”, pentru că această școală mi-a permis să am grijă și de cei doi copii ai mei, unul dintre ei bebeluș la vremea aceea. Asta este a doua facultate pe care am terminat-o, prima a fost Facultatea de Litere din Ploiești, dar, având în vedere că terminasem un liceu de profil (desen tehnic, arhitectură, urbanism și amenajarea teritoriului), așa a fost să fie.

DallesGO: Cum ai ales acest domeniu?

Oana Maria Ene: Am avut de ales între coregrafie și arhitectură. Mi-ar fi plăcut să ajung prim balerină. Am practicat baletul până la 18 ani. Nu știi dacă alegi tu sau alege viața pentru tine. Se pare că trebuia să fac arhitectură și design interior. Am ajuns la liceul acesta cu profil de desen tehnic. L-am avut ca model pe tata, care scria și desena foarte frumos și îmi plăcea și mie să folosesc trusa Rotring și uite așa am ajuns să lucrez la planșetă. Când eram eu în liceu, se lucra la planșetă în proiectare și lucrai cu tuș, cu calculator. Am fost influențată de tata și îi mulțumesc.

DallesGO: La ce proiecte lucrezi acum?

Oana Maria Ene: Momentan lucrez la câteva proiecte complete de arhitectură și design. Am un proiect destul de complicat: renovarea unui apartament într-o clădire din perioada interbelică care se află într-o zonă protejată. Este un proiect care a  întâmpinat multe dificultăți vis-a-vis de restaurare, dar suntem aproape de final. Este un proiect pentru care am gândit conceptul și m-am ocupat și de implementare.

DallesGO: Ai vreun proiect de suflet?

Oana Maria Ene: Toate proiectele sunt de suflet pentru că pui parte din tine acolo. Este despre clienți, dar este și despre tine, pentru că n-ai cum să nu fii și tu acolo. Eu una mă implic emoțional și de multe ori să o iau prea personal. Sunt ca niște copii, îi crești și vezi până la final ce se întâmplă și la final îți spui: „Wow, ai crescut mare!”. Toate proiectele păstrează personalitățile beneficiarilor, dar au și amprenta designerului. Am avut parte de clienți care mi-au rămas prieteni. Chiar dacă treci și prin bune, și prin mai puțin bune, este ca într-o căsnicie. Orice conflict se reduce la zero când ajungi să înțelegi perspectiva celui din fața ta. E un proces destul de complicat, dar important este ca rezultatul să fie ce trebuie.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGO?

Oana Maria Ene: Cu zâmbetul pe buze. Fiecare provocare e faină. Eu sunt genul de om care se aruncă cu capul înainte, pentru că din fiecare experiență ai ceva nou de învățat. Mă gândesc că trebuie să fie fain să poți da mai departe ce ți-au dat și ție alții. Eu am avut parte de profesori foarte mișto. E o nebunie frumoasă care sper să se materializeze frumos și productiv de ambele părți.

DallesGO: Ai mai avut oportunitatea de a preda până acum?

Oana Maria Ene: N-am mai predat, dar am fost în școala altfel, la clasa băiatului meu, la clasa a VII-a unde le-am prezentat meseria mea. Le-am explicat ce înseamnă să fii designer arhitect și au fost fascinați. Le-a plăcut foarte mult proiectarea 3D.

DallesGO: Ce o să-i înveți pe cursanți?

Oana Maria Ene: O să-i învăț tot ce știu. O să-i las să pună întrebări pentru că vreau să aflu ce i-a determinat să se înscrie la acest curs. Este important să conștientizeze ce vor și ce așteptări au de la acest curs. Este important să ne cunoaștem reciproc și apoi să descoperim această meserie care este foarte complexă și provocatoare.

DallesGO: Ce mesaj ai pentru viitorii tăi cursanți?

Oana Maria Ene: Să nu renunțe niciodată, indiferent cât de greu și complicat li s-ar părea, pentru că dacă își gestionează bine timpul și acțiunile, o să iasă ce trebuie. Sunt meserii diverse pe lumea asta, dar aceasta e una dintre cele mai faine.