Andrei Helindian: ”Peisagistica este arta de a-ți imagina cum arată o grădină la 10 ani după plantare”
Andrei Helindian a absolvit Colegiul Silvic, după care și-a continuat studiile absolvind Facultatea și Masteratul în domeniul silviculturii. Îndrăgostit de natură, a avut ocazia să practice peisagistica în familie, alături de tatăl, fratele și de verișorii săi. De ceva timp, susține și cursuri de pomicultură și floricultură, având și un business în acest domeniu.
DallesGO: Ce este peisagistica?
Andrei Helindian: Peisagistica este arta de a-ți imagina cum arată o grădină la 10 ani după plantare. Nu toți clienții își permit să cumpere plante gata crescute, așa că eu când fac proiectul trebuie să țin cont de distanța între plante și să-mi imaginez cum vor crește. În timp ele se pot sufoca sau locul poate deveni efectiv o junglă.
DallesGO: Ce-ți place cel mai mult la meseria asta?
Andrei Helindian: Faptul că lucrez cu plantele! Te delectează, te relaxezi, trăiești într-un mediu care te aduce mai aproape de natură. De aceea mi-am și ales profesia asta, pentru că sunt în mijlocul naturii.
DallesGO: Ce calități trebuie să aibă un peisagist?
Andrei Helindian: Perseverență și o creativitate nativă, ceva ce vine din interiorul tău. Ai nevoie de o imaginație bogată care să te ajute să-ți imaginezi cum va arăta acea porțiune de teren după ce ai amplasat toate plantele. Eu vizualizez grădina înainte să o pun într-un program, fiindcă sunt foarte multe programare de proiectare pentru curți și grădini, dar înainte să fac asta, eu deja văd acea porțiune în forma sa finală. Apoi, în funcție de cerințele și bugetul clientului, ajustez proiectul pe care mi l-am imaginat eu. Acum plantele sunt destul de scumpe, mai ales că anumite plante au anumite cerințe. Principala investiție e după ce am amplasat plantele. Substanțele cu care trebuie să stropești, tăierile… îngrijirea costă foarte mult.
DallesGO: Cum ți-ai ales această meserie?
Andrei Helindian: Tatăl meu a fost pădurar și în 2000, lucra la serile orașului Baia Mare. Avea pepinieră de arbori și arbuști ornamentali, iar eu puteam să-mi fac acolo propriile culturi experimentale. Când am mers la facultate, aveam deja o bază solidă de cunoștințe, mai ales pe partea de recunoaștere a speciilor. Și verișorul meu tot în serele orașului lucrează, el a terminat horticultura la Cluj, fratele meu a lucrat cu mine în amenajarea spațiilor verzi, un verișor de-al nostru se ocupă de întreținere… La noi peisagistica a devenit o tradiție, fiindcă și bunicii au lucrat tot în silvicultură, iar acum 100 de ani nu se punea atât de mult preț pe peisagistică, iar în Baia Mare erai ori miner, ori exploatator.
DallesGO: De ce ai fost atras mai mult?
Andrei Helindian: Inițial am fost atras de partea de vegetație și abia în facultate am descoperit și partea de estetică.
DallesGO: Ce cursuri ai urmat?
Andrei Helindian: Am urmat Facultatea de silvicultură și Master în același domeniu, apoi am urmat un curs de arboricultor-floricultor.
DallesGO: Care e cel mai frumos proiect la care ai lucrat?
Andrei Helindian: Din păcate, grădina a fost lăsată în paragină acum, dar proiectul cel mai drag mie a fost cel de la castelul Teleki din Satulung. Acolo chiar am avut niște lucrări foarte frumoase, unde am avut spațiu să ne jucăm cu trandafirii și am făcut niște alei foarte frumoase. Castelul este scos la licitație acum, din câte știu, dar atunci grădina arăta deosebit.
DallesGO: Ai mai fost în postura de profesor până acum?
Andrei Helindian: Din 2015 am început să predau cursuri de formare profesională pentru prelucrarea lemnului și silvicultură, iar în urmă cu doi ani, am început să susțin și cursuri de peisagist-floricultor și întreținere spații verzi. În ultimii trei ani pe asta m-am axat mai mult.
DallesGO: Ce vor învăța elevii la cursurile de Design Grădini DallesGO din Baia Mare?
Andrei Helindian: În primul rând, cursanții vor învăța de ce au nevoile plantele. Ele sunt foarte diferite și la fel este și solul. Vor învăța să analizeze probele de sol, tipurile de rădăcini ale speciilor, cum evoluează fiecare și ce nevoi au ele. Este important să învețe partea de dendrologie și cum cresc plantele. Sunt mici secrete pe care le vor descoperi alături de mine.
DallesGO: Ce mesaj ai pentru cei care se gândesc să vină la cursul tău?
Andrei Helindian: Îi aștept în număr cât mai mare și sper să învețe cât mai multe lucruri noi. Eu o să-mi dau toată silința pentru asta, însă nu pot să învăț în locul lor. Voi răspunde cu cea mai mare plăcere tuturor întrebărilor lor și sper să dezvoltăm o colaborare amicală și chiar să rămână cu ceva după cursul acesta.