Manuela Cosovanu: ”Clienții dificili cer multe de la tine, dar mereu te propulsează la alt nivel”
Dacă ai visat vreodată să fii designer de interior, dar nu ai idee ce înseamnă această meserie, este suficient să citești următorul interviu cu Manuela Cosovanu, profesoara Cursului de Design Interior DallesGO Suceava. Aceasta a explicat în detaliu ce presupune să fii designer de interior, dar și cum poți să faci față unui proiect care se întinde pe 3 ani.
DallesGO: Cum ați descrie activitatea unui designer de interior?
Manuela Cosovanu: Agitată. E o activitatea dinamică, mereu cu lucruri imprevizibile, colorată. Pentru cine iubește genul acesta de viață este o activitate potrivită.
DallesGO: Ce îți place cel mai mult la această meserie?
Manuela Cosovanu: Îmi place că întâlnesc oameni noi și mereu am alt proiect, n-ai cum să te plictisești. Înveți foarte multe lucruri noi din construcție, din proiectare, întâlnești tot felul de furnizori interesanți, producători naționali, internaționali. Dacă ar fi să aleg iar, aș alege tot această meserie.
DallesGO: Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un bun designer de interior?
Manuela Cosovanu: Să iubească oamenii. Pentru ei creăm. Dacă nu stă asta la bază, nu prea avem șansă de reușită, iar dacă vei iubi design-ul, dar nu și oamenii, vei face lucruri mecanice și nici nu vei avea răbdare cu beneficiarii. Dar dacă ții la ei și faci lucrurile ca pentru tine, chiar dacă mai greșești, găsești înțelegere și lucrurile se așează.
DallesGO: Cum se învață această meserie?
Manuela Cosovanu: Practicând. Din păcate, școala nu te prea învață, îți pune niște baze, îți dă niște teorii în mână, dar înveți praticând, făcând greșeli. Cine nu muncește, nu greșește. Trebuie să crești natural, ca un copil.
DallesGO: Ce te-a determinat să alegi această cale în viață?
Manuela Cosovanu: Din greșeală am ales această cale. Eu m-am înscris la design industrial, crezând că fac fashion design și până la urmă am ajuns la design industrial, nu m-am mai înscris în altă parte. Am dat examenul, am intrat. Inițial, visam să mă transfer după primul an, dar mi-a plăcut și am rămas acolo.
DallesGO: Ce studii ai urmat pentru a deveni designer de interior?
Manuela Cosovanu: Am urmat cursurile Universității de Arte ”George Enescu” din Iași, specializarea Design Interior. M-am format lucrând câțiva ani, iar apoi mi-am pornit propria afacere. Jumătate din experiența mea se datorează șantierului. Am făcut și greșeli, am întâlnit tot felul de clienți, și mai dificili, și mai puțin dificili. Într-adevăr, clienții dificili cer multe de la tine, dar mereu te propulsează la alt nivel, iar dintr-o greșeală trebuie să înveți mereu.
DallesGO: Care a fost cel mai frumos proiect la care ai lucrat?
Manuela Cosovanu: Cred că fiecare proiect a avut ceva special. Nu cred că am avut vreun proiect în care să nu mă fi implicat, dar sunt proiecte care îți rămân în memorie din cauză că au un parcurs mai anevoios. Un astfel de exemplu este o casă care a aparținut unui evreu de prin 1913 și am reamenajat-o în 3 ani. O avem și postată pe canalul nostru de YouTube și am folosit tot felul de lucruri unice, tot felul de improvizații.
DallesGO: Cum reușești să coordonezi o echipă atât de mare?
Manuela Cosovanu: Câteodată cu greu, dar reușesc pentru că lucrez cot la cot cu echipa și fac ce fac și ei. Aici iese treabă bună, când suntem parte din echipă, suntem toți la același nivel ca și grad de importanță față de proiecte, chiar dacă avem responsabilități diferite. Fac față pentru că îmi place și iubesc și oamenii, pentru că sunt sute de detalii la un proiect și zeci de oameni cu care lucrez.
DallesGO: Cum ai primit invitația de a intra în familia DallesGO?
Manuela Cosovanu: E o oportunitate interesantă. Îmi place să predau, să vorbesc și de asta am și văzut-o ca pe o oportunitate.
DallesGO: Ai mai predat astfel de cursuri înainte?
Manuela Cosovanu: Am făcut asta de câteva ori și mi-a plăcut.
DallesGO: Care sunt cele mai interesante lucruri pe care le vor învăța cursanții?
Mihaela Cosovanu: Vor învăța multe lucruri, dar știu sigur că am să-i învăț să se raporteze corect la oameni, la clienți, cum să-și facă scenarii, să modifice cât mai puțin, cum să-și aducă aportul personal, cum să ne jucăm cu lumina artificială și naturală, multe detalii. E greu de cuprins într-un singur răspuns, dar veți vedea!
DallesGO: Ce mesaj ai pentru cei care au decis să se înscrie la curs?
Manuela Cosovanu: Să nu lipsească la niciun curs și să-și facă temele pentru acasă! Dacă nu, nici cel mai bun profesor din lume nu-i poate ajuta. Să beneficiezi maxim înseamnă să fii prezent, atent și implicat. Știți cum se spune, 99% talent și 1% muncă, așa e și în cazul acesta.