Adrian Bucur: ”Filmul redă cea mai bună viziune despre ceea ce se întâmplă”
Adrian Bucur, noul profesor al Cursului Video DallesGO Craiova, lucrează în domeniu de peste 7 ani. Face videografie de nuntă, dar și corporate. Ambiția l-a ajutat să devină unul dintre cei mai buni videografi din țară, motiv pentru care este căutat de clienți din toate colțurile României. Adrian ne-a povestit parcursul lui în această lume, dar și despre cum reușește să se mențină în top.
DallesGO: Cum este să fii videograf?
Adrian Bucur: Este o profesie destul de solicitantă. Videografia nu se rezumă doar la cadrele care sunt trase, ci înseamnă în proporție de 90% editare, pentru că prin editare poți să îți exprimi cel mai bine viziunea.
DallesGO: Cum ai început să faci videografie?
Adrian Bucur: Eram pasionat de fotografie și a fost o întâmplare că am ajuns să cochetez cu video. Îmi doream să fac ceva pe cont propriu și nașul meu care este fotograf profesionist de eveniment, avea nevoie de cineva pe partea de video. Am acceptat provocarea și, practic, de acolo a început periplul meu în lumea videografiei. Se întâmpla în 2015. Mi-a plăcut și am reușit singur să mă dezvolt atât de mult, încât am început să predau cursuri și să îmi fac propriul workshop. Într-un timp scurt, am reușit să îmi dezvolt stilul propriu, bazat strict pe ceea ce simt și pe viziunea mea.
DallesGO: Ce crezi că te-a ajutat să reușești?
Adrian Bucur: În primul rând, curajul. Nu ai nevoie de nici un șablon ca să îți dezvolți imaginația și atunci trebuie să te lași purtat, efectiv, de ceea ce simți în momentul respectiv. La fiecare job pe care îl ai și la fiecare filmare, trebuie să mergi fără un preset în cap. Adică, să nu mergi setat pe anumite lucruri, pentru că respectivele lucruri te pot bloca la un moment dat, astfel încât să nu poți să vezi realitatea de acolo. Și atunci trebuie să mergi cu bagajul tău de cunoștințe, cu viziunea ta și să te adaptezi strict la ce ai de făcut acolo. Aici vorbesc despre nunți.
DallesGO: Cât de important este talentul în această profesie?
Adrian Bucur: Foarte important, pentru că în orice domeniu, din punctul meu de vedere, talentul vine din IQ. Mergându-ți rotițele foarte mult și având și viziune, poți să aplici foarte multe cunoștințe și să reușești să faci din banal ceva diferit.
DallesGO: Care crezi că ar trebui să fie calitățile persoanelor care se vor înscrie la Cursul Video?
Adrian Bucur: În primul rând, trebuie să își dorească foarte mult să facă videografie și să perceapă lucrul nou ca fiind noul lor început. Întotdeauna, când vrei să schimbi foarte multe lucruri și să crești, trebuie să lași oarecum deoparte lucrurile care consideri că te-au plafonat. Eu cred că „determinarea” este cuvântul potrivit.
DallesGO: Este ok să vină la curs și persoane fără nici o bază în acest domeniu?
Adrian Bucur: Da. Este ok să vină fără nici o bază, pentru că putem să o luăm de la ce reprezintă lentila și senzorul și să ajungem la cum să exporți, adică până la final și chiar până la partea de marketare.
DallesGO: Ce vor învăța persoanele care participă la Cursul de Video?
Adrian Bucur: O să le arăt ce aparatură folosesc eu atunci când filmez. O să le explic cum îmi trag cadrele, la ce mă gândesc, cum îmi creez povestea atunci când trag cadrele și cum reușesc ca atunci când editez să îmi aduc aminte ce am vrut să fac acolo. În plus, o să le explic tehnic, ce presupune partea de editare.
DallesGO: Tu cum îți găsești inspirația?
Adrian Bucur: Inspirația ți-o poți găsi chiar și de la o floare pe care o vezi pe stradă și mă gândesc, de exemplu, la o păpădie care în bătaia vântului își desprinde acele semințe. Inspirația poate să vină din absolut orice lucru te înconjoară. Specific, orice lucru pe care îl vezi, chiar și fotografii, persoane, copaci, absolut orice, dar în special clipurile video și filmele pentru că vorbim de tehnică, de încadratură și de poveste, te poate inspira. Eu, cel puțin, îmi iau inspirația, în primul rând, de la subiectul pe care urmează să îl filmez. Îmi iau inspirația de acolo și apoi încep să conturez o poveste în jurul lui. Dar dacă vrei să faci un documentar sau să presupunem că ești în natură și vrei să exprimi ceea ce vezi tu acolo, inspirația îți vine de la sunet, de la greieri, de la mirosul ierbii cosite. Creierul se antrenează prin vizionarea multor materiale atât foto, cât și video: reclame, clipuri de nuntă și așa mai departe.
DallesGO: Ai avut vreun proiect care ți-a rămas în minte și ne poți povesti despre el?
Adrian Bucur: Chiar de curând am avut o nuntă foarte interesantă. Eu fiind din Craiova, m-a sunat o mireasă din Constanța și mi-a spus că își dorește foarte mult ca eu să vin la nunta ei să filmez. Și întrebarea firească a fost: „De ce tocmai eu?” Mi-a zis că dintre toți, ei i-a plăcut cel mai mult de mine. Automat ai o responsabilitate și mai mare, știind că te apreciază pe tine în pofida celorlalți. Nunta în sine a fost una foarte interesantă pentru că a fost oarecum diferită față de ce văzusem eu până atunci. A durat 4 zile, nu că așa ar fi fost programată nunta, ci pentru a trebuit să facem cadre înainte cu ea, cu detalii. Cununia civilă într-o zi, nunta propriu-zisă în alta, după care un after wedding și, punctul culminant al acțiunii a fost atunci când m-au rugat să le fac un sameday edit și a fost proiectat în fața a 500 de persoane clipul făcut de mine. Senzația că te aplaudă toată sala a fost foarte faină pentru că nu poți să obții același feedback la o postare de pe Facebook sau la un clip difuzat la televizor. Nu simți feedback-ul acela. Pentru mine a fost foarte fain.
DallesGO: Cum ați acceptat provocarea DallesGO?
Adrian Bucur: Am acceptat provocarea DallesGO pentru că nu există zi în care să nu îmi scrie cineva să îmi ceară un sfat, fie despre achiziția de echipamente, fie despre setarea acestora. Sau îmi scriu oameni care au făcut anumite clipuri și îmi cer părerea. Eu le ofer consultanță pentru că vreau să ajut.
DallesGO: Aveți un sfat pentru cursanții DallesGO?
Adrian Bucur: Filmul, din punctul meu de vedere, reprezintă cea mai bună metodă de a descrie orice acțiune care se poate întâmpla într-un anumit punct, timp și loc. Mai mult decât fotografiile sau decât un mesaj vocal, filmul îți redă cea mai bună viziune despre ceea ce se întâmplă și prin el transmiți mai mult decât orice în toată această lume. De aceea am ales să fac treaba aceasta în continuare, pentru că, oricând aș prefera să-i văd pe părinții mei la nunta lor nu în fotografii, ci în film. Așa mi-aș fi dat seama dacă semăn la mișcări cu ei, dacă vorbeau sau dacă erau la fel de tineri cum suntem noi acum.