Alex Calangiu: ”Mie n-o să-mi treacă niciodată emoțiile”
În vârstă de 39 de ani, Alex Calangiu a absolvit facultatea de teatru și actorie în 2008 în cadrul Universității din Craiova. De curând a terminat filmările pentru prima producție cinematografică în care a avut rolul principal. Filmul „Sibiu ’89” este regizat de Tudor Giurgiu și redă drama românilor care au trăit zilele Revoluției. Anul trecut Alex a fost unul dintre cei 10 actori implicați în a 10-a ediție a programului, „10 pentru Film” în cadrul TIFF, unde talentul său l-a pus pe lista scurtă a lui Tudor Giurgiu. Însă Alex rămâne un actor de teatru, iar publicul din Craiova îl poate vedea în curând în spectacolul „Oedip”, regizat de celebrul britanic Declan Donnellan.
DallesGO: Unde te poate vedea lumea jucând?
Alex Calangiu: Fac repetiții pentru următorul proiect la Teatrul Național Craiova, unde sunt angajat. Se numește „Oedip” și permiera va fi pe 6, 7, 8 ,9, 10, 11 și 12 mai.
DallesGO: Ce ne poți spune despre această piesă de teatru?
Alex Calangiu: A fost scrisă acum 2500 de ani, dar este destul de actuală. Mă bucur că după 10 ani, o să repet cu Declan Donnellan și asta e cea mai mare bucurie, mai mult repetiția cu acest mare regizor decât piesa în sine. Este o plăcere să lucrez cu el și cred că e un moment unic pentru că nu știu când va mai ajunge în România.
DallesGO: Ce ne spui despre Tudor Giurgiu? Știu că a fost regizorul unui film în care ai jucat.
Alex Calangiu: Am terminat de filmat „Sibiu ’89” pe 15 martie. Despre film nu știu dacă vă pot spune foarte multe, dar a fost un proiect foarte frumos, un proiect unic în viața mea. M-am întâlnit cu niște actori extrem de talentați și cu experiență foarte mare în film, cum sunt Andi Vasluianu, Alexandru Papadopol sau Iulian Postelnicu. Și întâlnirea cu Tudor a rămas unică, pentru că acum ne leagă și o prietenie foarte mișto și contează foarte mult pentru mine. De obicei nu se întâmplă să rămâi prieten cu regizorii. Cu unii te înțelegi mai bine, cu alții mai puțin bine. Tudor e un om extrem de curajos, a riscat și cu mine, dându-mi un rol atât de mare.
DallesGO: Cum este rolul tău din „Sibiu ’89”?
Alex Calangiu: O să vă zic în linii mari, pentru că nu pot spune încă ceva concret: e vorba despre un om, Viorel, care încearcă din răsputeri să supraviețuiască. În toată această aventură de coșmar, el asta încearcă. Este vorba despre Revoluția din ’89 și cum s-a întâmplat ea la Sibiu.
DallesGO: Cum ai pregătit acest rol?
Alex Calangiu: Este foarte diferit de tot ce am făcut până acum, pentru că teatrul nu prea are legatură cu filmul și invers.
DallesGO: Cum te-ai adaptat?
Alex Calangiu: La început am fost destul de emoționat, fricos la propriu, pentru că mi-am dat seama de lungimea și greutatea rolului. A fost foarte greu, dar după 4-5 zile, am început să fiu cât de cât mai relaxat.
DallesGO: Există teamă pe scena și la actori mai vechi, cu experiență?
Alex Calangiu: Absolut. Nu știu cum e la ceilalți, dar mie n-o să-mi treacă niciodată emoțiile și frica. Când am o premieră îmi vine efectiv să fug. Nu știu ce înseamnă să fii tehnic, din păcate. Mi-ar plăcea și mie să ajung la un moment dat, să pot să fac chestia asta.
DallesGO: Ce crezi că i-ai putea învăța pe viitorii tăi cursanți din experiența de pe platoul de filmare?
Alex Calangiu: Disciplina contează foarte mult și cred că le-ar prinde foarte bine. Există o disciplină care ține câte 14-16 ore pe zi și trebuie să fii prezent acolo, cât e nevoie până la urmă. Trebuie să se focalizeze foarte tare pe asta. Trebuie să aștepți momentul tău, să fii mereu concentrat, să nu lași garda jos, chiar dacă îți vine rândul peste două, trei ore. Și, în general, pe tot parcursul unui proiect de genul acesta trebuie să te focalizezi doar pe asta.
DallesGO: Cum ar trebui să vină la curs viitorii actori?
Alex Calangiu: Cu răbdare, disciplină, multă concentrare și cu dorința foarte mare de a face. Sigur că în tot procesul acesta există și noroc. Norocul meu a fost că am făcut parte din programul ”10 pentru film”, la TIFF, unde l-am întâlnit pe Tudor Giurgiu și am dat casting pentru rolul acesta de trei sau patru ori. Înainte de toate, mi-am dorit foarte, foarte mult să fac ceea ce fac și fără chestia asta nu cred că se poate, fără dorința de a face film, de a face teatru.
DallesGO: E nevoie și de talent?
Alex Calangiu: Eu nu pot spune unor oameni dacă au sau nu talent. În prima fază e suficient să-ți dorești și să muncești foarte mult. Îți poți da seama după un an, doi, trei, patru.
DallesGO: Ai mai fost până acum în postura de profesor?
Alex Calangiu: Nu, dar eu nu mă consider profesor. Sunt doar un om cu ceva experiență care încearcă să ajute niște oameni în direcția asta.
DallesGO: Cum vezi experiența asta pentru tine?
Alex Calangiu: Ca pe un prilej de a o trăi cu alți oameni. Sunt încântat!
DallesGO: La finalul cursului vei fi chiar tu regizor pentru piesa de teatru în care actorii vor fi cursanții.
Alex Calangiu: Să nu jignim regizorii totuși. (râde) Eu voi încerca să fac niște momente, dar nu pot numi asta regie.
Alex este noul profesor al cursurilor de Actorie și Public Speaking DallesGO din Craiova.