0769 041 711 0769 041 709 info@dallesgo.ro
0769 041 709
0769 041 711
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Sonia Dabija ne spune care sunt provocările când începi o carieră în design interior

Sonia Dabija ne spune care sunt provocările când începi o carieră în design interior

Sonia Dabija este un talentat arhitect și designer de interior. A absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, iar în ultimii 4 ani a lucrat ca designer de interior și a avut ocazia să îndrume designeri de interior aflați la început de drum prin toate fazele unui proiect.

Și-a început cariera ca designer de interior pentru spații publice, restaurante, baruri, hoteluri, industrie în care provocările sunt mari, iar creativitatea trebuie să fie pe măsură. Crede cu tărie că abordarea fiecărui spațiu trebuie să fie unică, fiecare amenajare să aducă ceva nou și cel mai important, să spună o poveste.

Odată cu pandemia, s-a orientat și către zona rezidențială care a fost foarte exploatată în această perioadă. În aceste ultime luni, locul pe care îl numim „acasă” a devenit și loc de lucru, loc de „ieșit” cu prietenii, de luat cina, așa că această zonă rezidențială a devenit foarte atractivă, aducând noi provocări pentru designeri.

“Sunt câteva lucruri importante pe care îmi doresc să le regăsesc în fiecare proiect pe care îl finalizez. În primul rând, îmi doresc ca la finalul unui proiect să am un beneficiar căruia i-am depășit așteptările. Îmi doresc ca în fiecare proiect să aduc o abordare nouă, dar și proiectul să îmi aducă mie ceva nou de învățat.”

DallesGO: Cum ai primit provocarea de a preda cursul de Design Interior DallesGO la Sibiu?

Sonia Dabija: Sibiul pentru mine  a devenit acasă acum aproximativ șase luni, când m-am mutat acolo și am vrut să rămân definitiv. Mi-am dorit să aduc ceva comunității artistice de arhitectură și design interior, să îmi aduc cumva aportul și cred că pot face acest lucru prin cursurile de design interior pe care le țineți la DallesGO.

DallesGO: Cum ai descoperit Designul Interior?

S. D.: Am absolvit facultatea de arhitectură din București, cu aproximativ 4 ani în urmă, și am descoperit designul de interior încă din timpul facultății, când am avut oportunitatea să lucrez într-un birou de design interior.

Un prieten m-a sunat și a zis: “am nevoie de ajutorul tău în cadrul biroului meu de design interior”, iar eu i-am răspuns “cu mare drag” și de atunci am început să iubesc designul de interior. Eu sunt specializată în design de interior de Horeca, restaurante și baruri, dar și spații de birouri. În ultimul an însă, am început să lucrez pe cont propriu și am făcut mai mult proiecte rezidențiale.

DallesGO: Ce îi înveți pe cursanți?

S.D.: Aș vrea ca cei care participă la curs să  spună: “hmm, cred că m-aș descurca să fac un proiect de design interior cap – coadă”. În primul rând am structurat cursul în patru etape, prima etapă fiind cea de concept, a doua etapă fiind cea de 3D, dar care poate fi înlocuită la cursul de design de interior pentru începători cu orice metodă de reprezentare, de la schițe de mână, colaje, la moodboarduri. Apoi urmează partea de proiect tehnic, ceea ce livrăm oamenilor din șantier și ultima parte e cea de mobilier,  mobilier custom, schițe pentru mobilierul custom, dar și mobilier standard și aici o să învățăm un pic despre designeri de obiect, unde putem să găsim obiectele pe care le vrem în amenajarea noastră, de unde le cumpărăm.

DallesGO: Ce calități îți trebuie pentru a deveni designer de interior?

S.D.: În primul rând cred că ar trebui să ai dezvoltat un simț al frumosului și o anumită pasiune pentru latura asta artistică, dar consider că la un curs de design de interior pentru începători ar trebui să participe toată lumea. Atâta timp cât, cu toți locuim într-o casă și, la un moment dat poate vrem să reamenajăm, cred că acest curs e folositor.

DallesGO: Care sunt principalele provocări atunci când începi o carieră în acest domeniu?

S.D.: Lucrul cu bugetele! Este mai dificil atunci când faci primele proiecte, pentru că ai un buget în care trebuie să te încadrezi și uneori nu prea îți iese, mai ales la început, deoarece nu știi că pe lângă lucrurile pe care le cumperi din magazin, mai ai echipele de șantier pe care trebuie să le renumerezi, mai ai mobilierul custom către care trebuie să ceri oferte de preț. Gestionarea bugetului poate fi o provocare pentru un designer începător.

DallesGO: Care este cea mai mare satisfacție în acest domeniu?

S.D.: Cred că atunci când clientul este mulțumit la final, când beneficiarul este fericit, aceea este cea mai mare satisfacție. Pentru mine și parcursul până acolo e impotant, pentru că am foarte multe de învățat de la fiecare proiect, fie din partea de proiectare, fie din partea de șantier.

Află mai multe despre cursurile de Design Interior DallesGO aici.