Edith Mag: „Cu fiecare spectacol, rol am simțit că mă îmbogățesc spiritual”
Actriţa Edith Mag s-a alăturat catedrei de profesori DallesGO Craiova şi va preda Cursul de Public Speaking. Am vrut să cunoaştem mai bine parcursul ei profesional, dar şi gândurile pe care le transmite viitorilor cursanţi.
DallesGO: Cum ţi-ai găsit pasiunea pentru actorie şi care este experienţa ta în acest domeniu?
Edith Mag: Pasiunea am descoperit-o în copilărie când frecventam cursurile de teatrru pentru copii. În adolescență am făcut parte dintr-o trupă de teatru de amatori foarte activă, experiență care mi-a insuflat încrederea de a mă îndrepta spre profesia de actor. Am urmat studiile de de licență în Arta Actorului la departamentul de Arte și Media, Universitatea din Craiova (1999- 2003), urmând masterul în Management si Atreprenoriat Cultural (Universitatea din Craiova) şi cu studii doctorale în Teatru la Univestitea de Arte Târgu Mureș (2010). Încă din facultate, în urma concursului (2001) am fost angajată la Opera din Craiova, apoi am lucrat în paralel la Teatru I. D. Sîrbu din Petroșani (2003 -2008), iar din 2009 am devenit cadru universitar la Departamentul de Arte și Media. De asemenea, prin Compania Teatrulescu am activat ca actor în teatru independent, unde am jucat în spații neconvenționale și am ținut cursuri de actorie pentru copii și adolescenți.
DallesGO: Cum a fost parcursul carierei tale?
Edith Mag: Privind în urmă, pot spune că traseul meu profesional a fost unul lin, construit pas cu pas cu răbdare și dedicație. Mi-am urmat profesia cu pasiune și cu multă muncă pe două direcții, pe de o parte practician de teatru, ca actor și pe de altă parte practician în pedagogia teatrală, ca profesor de arta actorului și vorbire scenică. În prezent sunt lector universitar la Departementul de Arte și Media, Universitatea din Craiova, unde predau Arta Actorului și Tehnica și Arta vorbirii Scenice precum și actor la Opera Română Craiova și colaborator la Teatru Național Craiova.
DallesGO: Ai avut anumite proiecte sau spectacole despre care merită să ne povestiţi?
Edith Mag: Cu fiecare spectacol, rol am simțit că mă îmbogățesc spiritual. Atunci când proiectele sunt la cald sunt multe de povestit. Dar toate au în comun emoția, efervescența creatoare, vulnerabilizarea și conectarea reală cu tine și partenerii de scenă și apoi cu publicul. Cel mai recent proiect este Băgău de la TNC, după romanul de succes al Ioanei Bradea, în regia talentatei Cristina Giurgea, un spectacol care părea să fie riscant din cauza limbajului obscen. Temerea noastră, a actorilor, era că publicul va fi reticent la un astfel de limbaj, dar mizam pe poezia textului, pe creativitatea regizoarei și a scenografei care ne-au agrenat în povestea asta nebună și frumoasă. Premiera a fost un succes, publicul ne-a adorat. Spectacolul se joacă în prezent cu casa închisă.
DallesGO: Cum poţi descrie domeniul actoriei?
Edith Mag: Incitant, creativ, irațional, provocator, maleabil și viu.
DallesGO: Există vreun rol care te-a marcat?
Edith Mag: Fiecare rol trezește în tine părți uitate sau explorează zone nebănuite ale subconștientului. Pot spune că fiecare personaj creat a modelat persoana care sunt azi.
DallesGO: Cum reuşeşti să ieşi din pielea personajului atunci când ajungi acasă?
Edith Mag: Este o treabă cu care te înveți pe parcurs. Există la actori un ritual până la urmă banal în a intra și a ieși din pielea personajului: venirea cu două ore înaite de spectacol, îmbrăcatul lent al costumului de teatru, apoi timpul petrecut pentru machiajul scenic sunt elemente importante pentru trecerea în personaj. Și acelasi ritual, dar inversat, îl facem când părăsim personajul, cu demacherea și schimbarea costumului de scenă în cel civil. Dar uneori rămân ecouri ale personajului în actor. Mie mi se întamplă des după premieră sau la al doilea, la al treilea spectacol să fiu încă prinsă de rol, dar sunt ecouri care se sting ușor. Cumva lasă o urmă de satisfacție și bucurie că ceva acolo din mine a ars pe scenă.
DallesGO: Dincolo de cariera ta, cine este omul Edith?
Edith Mag: Îmi place să cred despre mine că sunt un om normal, cu deschidere spre oameni și cunoaștere. Am învățat să nu mai fiu încrâncenată, să las lucrurile să curgă, să tratez cu umor supărările, să mă înconjor de oamenii și lucrurile pe care le iubesc și îmi fac plăcere și să mulţumesc Univesului pentru prezent.
DallesGO: Cum te simţi atunci când urci pe scenă?
Edith Mag: Entuziasmată, cu trac, ca un copil exaltat atunci cand primește jucăria preferată.
DallesGO: Mai emoţii? Cum le poţi gestiona?
Edith Mag: Da, am emoții, dar sunt acele emoții creatoare , e un soi de curaj amestecat cu teamă și bucurie. Nu ştiu să spun care e secretul, dar știu că atunci când intru pe scenă, se deschide o altă lume, se produce o dedublare şi tracul dispare.
DallesGO: Crezi că acest curs poate fi potrivit şi pentru persoanele timide?
Edith Mag: Oamenii sunt timizi din cauza noului, din frica de a nu se descurca sau de a nu corespunde. Cu cât cineva are în trecut experiențe nefericite sau dureroase care s-au repetat, cu atât anxietatea crește. Timiditatea se poate ameliora prin exercițiu, cu muncă și multă blândețe. Acest curs vine cu multe exerciții practice, cu empatie și mai ales cu acceptare. La acest curs înveți că limitele se depășesc prin acceptarea imperfecțiunilor și mai ales înveți să îți dai voie să greșești.
DallesGO: Ai întâmpinat obstacole în cariera ta?
Edith Mag: Da, dar le-am privit ca provocări, ca experiențe care au necesitat o schimbare.
DallesGO: Cât de importantă crezi că este comunicarea?
Edith Mag: Comunicarea este vitală. Suntem ființe sociale, nu putem trăi singuri decât interconectați. Comunicarea, fie ea verbală sau nonverbală, este liantul conectării cu altă persoană.
DallesGO: Cum te poate ajuta un astfel de curs să te dezvolţi pe partea personală?
Edith Mag: La cursul acesta înveți că emoțiile pot fi controlate, înveți că e ok să fii imperfect, că este ok să nu corespunzi cerințelor exigente din capul tău, înveți că autocontrolul vine din acceptare, blândețe și iubire de sine, înveți că dezvoltarea este un proces iar exercițiile practice sunt instrumentele care te vor ajuta pe fiecare zi să devii versiunea cea mai bună pentru a vorbi în public.
DallesGO: Ce calităţi crezi că ar trebui să aibă un public speaker?
Edith Mag: Inițial am vrut să scriu carismă și totuși, cred că prima mare calitate a unui public speaker în devenire este curajul de a se arăta așa cum e el , curajul de a te vulnerabiliza. De aici pleacă totul.
DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesor?
Edith Mag: Ca profesor am crezut mereu că am ceva de învățat de la cursanți. E un schimb de energie, mă încarcă și îmi provoacă în același timp curiozitatea, prospețimea și motivația cursanților. Vin în fața studenților mei cu deschidere, empatie și umor. Îmi place ca procesul de predare- învățare să fie unul amuzant, pe energie vie și creatoare.
DallesGO: Ai vreun sfat pentru cursanţi?
Edith Mag: Nu imi place să dau sfaturi, dar pot spune din experiența mea: atunci când am obosit să mai corespund criteriilor perfecționiste din capul meu, când m-am tratat cu blândețe și iertare, am descoperit ce mișto sunt ca persoană, așa imperfectă.
Photo credit: Cosmin Filişan