Actriţa Denisa Nicolae: „Am învățat să privesc vulnerabilitatea și empatia ca pe niște superputeri”
Denisa Nicolae a ştiut încă de la grădiniţă că îşi doreşte să devină actriţă. De la prima reprezentaţie pe o scenă atunci când avea 6 ani până la spectacole cu sala plină a fost un drum lung, uneori a întâmpinat şi obstacole, însă pasiunea pentru actorie şi emoţia pe care i-o dă fiecare spectacol în partea şi-au spus cuvântul. Cu o experienţă vastă atât în actorie, cât şi în predatul acestei arte, Denisa Nicolae se va alătura catedrei DallesGO.
DallesGO: Dincolo de profesia ta, cine este omul Denisa Nicolae?
Denisa Nicolae: Întrebarea asta e una dintre preferatele mele, oricând apare. Pentru că răspunsurile se îmbogățesc, cred, pe măsură ce înaintez în vârstă. Acum, în acest punct al vieții mele, sunt un om foarte jucăuș, pasionat de frumos, sunt extrem de curioasă să cunosc oameni, să mă dezvolt pe multe planuri. Sunt pasionată de cărți, iubesc să dansez și să cânt. Mă joc uneori cu cuvintele pe hârtie, o fac într-un fel terapeutic, care mă ajută pe mine să cred în ceva ce nu credeam că pot face și să mă descopăr. Am o gândire artistică, mă bucur de întâlniri, iubesc performanța și oamenii sinceri. Sunt realmente interesată de creșterea mea ca om și profesionist și dedic timp în a deveni mai bună. Am învățat să privesc vulnerabilitatea și empatia ca pe niște superputeri.
DallesGO: De unde pasiunea pentru actorie şi cum ai început să activezi în acest domeniu?
Denisa Nicolae: Cred că mi-a plăcut dintotdeauna să spun povești și să fiu cumva în centrul atenției. S-a născut din nevoia de a fi văzută și apreciată, cel mai probabil. De la grădiniță a început, să-i spunem apetitul pentru actorie, pentru asumarea unei partituri, a unei vieți care nu era a mea. De prin clasa a șasea am știut precis că vreau să mă fac actriță, am început să merg des la teatru, am fost în trupa de teatru a liceului, pe urmă am urmat Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, secția actorie, licență și masterat. Un drum destul de lin, fără peripeții și împotriviri. Am fost extrem de lucidă în ce privește dificultățile prin care poate trece un actor în România și nu am fost niciodată furată de mirajul faimei asociată cu noțiunea de actor.
DallesGO: Ne poţi povesti puţin cum a fost parcursul tău în lumea actoriei?
Denisa Nicolae: Am terminat facultatea, masteratul cu multă încredere în mine, în ce pot să fac. Din păcate, am terminat într-o perioadă în care posturile în teatre erau blocate. Așa că la câțiva ani după terminarea facultății, după câteva colaborări în spectacole independente și apariții sporadice în reclame sau pe la TV, am co-fondat Compania de Teatru Vanner Collective. Suntem un colectiv de artiști, producem spectacole și jucăm în diverse teatre din București, încercăm cât de mult putem, să călătorim cu ele prin țară. Facem spectacole performante, pe teme de actualitate, relevante, pornite dintr-o nevoie de a ne apropia personal de tema propusă. Am jucat în câteva filme, m-am jucat puțin pe la TV, la o emisiune de demult. Tocmai m-am întors de la Berlinale, unde am participat cu un film în secțiunea Forum.
DallesGO: Cum a fost prima dată când ai urcat pe scenă?
Denisa Nicolae: Cu emoții, evident. Și la 6 ani, și în liceu, și la primul spectacol de licență și în primul spectacol profesionist. Dar e normal. Și acum, după atâția ani, am emoții înainte de a intra. Și probabil e o magie acolo, sau pur și simplu concentrare și atenție pe ce ai de făcut, dar se risipesc în primele secunde în care intri. E chiar magic.
DallesGO: Cum este, acum, să fii pe scenă în faţa a zeci de oameni? Cum gestionezi emoţiile?
Denisa Nicolae: Sunt nerăbdătoare înaintea fiecărui spectacol, fie că-l joc de ani de zile, sau că e premieră. Și mi se pare fantastic că se întâmplă așa. E semn că sunt vie, că-mi pasă, că o fac cu pasiune. Nu vorbesc de emoții care te paralizează și care nu te lasă să fii spontan, prezent. Am ritualuri înainte de a intra în spectacol. Am nevoie de o oră înainte, să mă pregătesc, să mă adun, timp în care nu vreau să fac nimic altceva, decât să fiu eu cu mine.
DallesGO: Cum a fost experienţa de a juca în filme? Poţi să faci o comparaţie între teatru şi film?
Denisa Nicolae: Am jucat în câteva filme de lung-metraj și într-un docu-drama la Tv. E foarte diferit de teatru, cred că e atât de diferit că nu știu să fac o comparație bună între ele. Construcția și descoperirea personajului pot fi similare, dar procesul de repetiții și de lucru sunt total diferite. Îmi place în teatru unicitatea, efemeritatea momentului care nu poate fi repetată. Nicio reprezentație nu poate fi identică cu o alta, pentru că actul e viu, se produce în fața ochilor tăi. La film, lucrurile stau diferit, dar nu mai puțin lipsite de magie. Pentru că nu se trage în ordine cronologică, în desfășurarea cronologică a poveștii, ai nevoie de o capacitate de a-ți accesa rapid resorturile emoționale necesare secvenței respective. Mi se pare foarte provocator și iubesc genul de senzație pe care ți-o dă o dublă, atunci când e trasă.
DallesGO: Ai avut vreun spectacol de suflet, poate unul în care te-ai regăsit în personajul interpretat?
Denisa Nicolae: Nu vreau să nedreptățesc nicun spectacol în care joc sau am jucat, dar probabil spectacolul meu de suflet este Lungs, spectacol care se joacă de șapte ani la Teatrul Act, cu sala plină. Sunt multe povești trăite în jurul spectacolului ăstuia, și nu neapărat asemănarea cu personajul meu, care există și nu există, îl face spectacolul meu de suflet, ci mai degrabă motivații de ordin emoțional.
DallesGO: Cât de greu este să ieşi din pielea personajului în momentul în care pleci acasă?
Denisa Nicolae: Am nevoie de ceva timp să mă deconectez de la ce a fost, sunt spectacole care mă consumă mult emoțional. Încerc să nu rămân cu trena personajului prea mult timp, pentru sănătatea mea fizică și psihică. Dar să zicem că nu pot neapărat să mă arunc imediat într-o altă activitate sau într-o conversație.
DallesGO: În momentul acesta ai vreun proiect în desfăşurare?
Denisa Nicolae: În teatru sunt în mijlocul unui proiect de itinerare a unui spectacol produs de Vanner Collective, spectacol care e foarte special, se uită la emoțiile bărbaților, e plin de culoare, cântec, mișcare. Ajungem cu el în mai multe orașe din țară.
DallesGO: Ai încercat vreodată să mergi şi în altă direcţie?
Denisa Nicolae: Nu știu dacă faptul că sunt trainer de actorie de peste 12 ani e altă direcție. Sau faptul că produc spectacole de teatru. Sau că scriu proiecte artistice. Dacă da, atunci da, merg și pe altă direcție. Ce vreau de fapt să spun este că nu sunt numai actriță, dar toate activitățile sau direcțiile în care merg sunt strâns legate de artă și actorie.
DallesGO: Ai întâmpinat obstacole în cariera ta despre care ne poţi povesti? Dacă da, cum ai reuşit să le depăşeşti? Mă gândesc la faptul că poate fi o lecţie pentru cei cărora le este frică de eşec?
Denisa Nicolae: Sunt și au fost de-a lungul timpului momente în care lucrurile nu au mers tocmai așa cum am sperat, în ciuda efortului și a pasiunii investite. Am învățat cu timpul ca obstacolele să nu mă blocheze, eșecurile să nu mă facă să renunț. Nu las lucrurile care mă împiedică să ajung la destinație să mă descumpănească, pot să intuiesc și să accept când e nevoie să renunț la ceva, să înțeleg că poate nu îi e timpul. Procesul e foarte important, cu ce te alegi la nivel personal din fiecare experiență, ce ai mai învățat despre tine, despre lume, despre ceilalți. Ce poți face mai bine data viitoare?
DallesGO: Actoria poate fi considerată şi o metodă de dezvoltare personală. Tu crezi asta? În ce fel te poate ajuta în viaţă un curs de actorie?
Denisa Nicolae: Absolut, fără nicio îndoială. Există atâtea beneficii, atâtea lucruri pe care le afli despre tine, atâtea idei creative pe care le descoperi sau le rafinezi, atât de multe abilități pe care le poți dezvolta. Dincolo de posibilitatea și frumusețea de a experimenta cum e să fii parte dintr-un spectacol, să dai viață unui personaj, să fii in the spot light, este foarte mult despre dezvoltarea ta ca om și profesionist, indiferent de domeniul în care activezi. Mai spontan, mai prezent, mai creativ, mai asumat, mai sigur, mai bogat emoțional, mai empatic, mai atent, mai bun.
DallesGO: Cum te vezi în rolul de profesoară?
Denisa Nicolae: Mă văd bine. Mă interesează să pun nevoile cursanților pe primul loc, nu mă flatează neapărat titulaturile. Sunt un om care oferă niște instrumente de creștere, atentă fiind la felul în care fiecare e unic și are timpul lui de înflorire. Iubesc oamenii și cred că asta mă face un trainer bun.
DallesGO: Ai un mesaj pentru cursanţi?
Denisa Nicolae: Da. Să încerce mereu lucruri noi, să aibă încredere în proces, să fie ok cu faptul că lucrurile nu ies perfect din prima. Să-și dea voie să greşească, să se vadă, să se cunoască mai bine, să crească. Să-și găsească vocea și să nu renunțe să se joace și să experimenteze.