0769 041 711 0769 041 712 info@dallesgo.ro
0769 041 711
0769 041 712
info@dallesgo.ro
Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Cristina Duhnea, specialist în accesare fonduri europene și profesor universitar , ne învață de ce “nu este suficient să știi să faci un proiect” și care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea accesării unei finanțări de success

Cristina Duhnea, specialist în accesare fonduri europene și profesor universitar , ne învață de ce “nu este suficient să știi să faci un proiect” și care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea accesării unei finanțări de success

Cristina Duhnea este profesor universitar la Facultatea de Știinte Economice din cadrul Universității Ovidius din Constanța, iar experiența ei cu fondurile europene se manifestă în două direcții adiacente: pe de o parte, este formator pe zona de management de proiecte finanțate cu fonduri europene și accesare fonduri de aproximativ 6 ani, iar pe de altă parte este membru și manager la 26 de proiecte naționale și internaționale, majoritatea prin fonduri europene. Am discutat cu aceasta despre motivele care au determinat-o să accepte provocarea DallesGO și cum percepe ea necesitatea parcurgerii unor etape importante în vederea realizării unui proiect de succes.

DallesGO: Cat de important este pentru o persoană să apeleze la un consultant în fonduri europene?

Cristina Duhnea:  Importanța este legată de diminuarea riscurilor. Toți cei care nu apelează pot să facă acest lucru, dar riscă să realizeze o aplicație care să nu aibă succes sau să ajungă să obțină finanțarea, dar să nu fie capabili să implementeze

pentru că nu știu să urmărească și să respecte cerințele finanțatorului. Este precum în cazul educației financiare: cei mai mulți au senzația că știu, unii se descurcă,  însă atunci când apare eșecul poate să genereze consecințe importante pentru finanțele firmei și pentru cele personale. Experiența mea arată că te poți împiedica foarte ușor în accesarea fondurilor și în unele cazuri, consecințele pot fi dramatice.

DallesGO: Cum a fost începutul pentru tine în acest domeniu, plecând de la meseria de profesor de economie ?

Cristina Duhnea:  Activitatea în zona accesării fondurilor europene este una conexă pentru mine, ea rezultând din calitatea mea de cadru didactic. Primele accesări au fost făcute de către mine ca membru în echipe de proiect ale universității la care sunt titulară și de aici a venit și experiența. Anul 2004 este momentul din care am început să fac proiecte.

DallesGO: Această meserie pare a fi una ce presupune adrenalină și competitivitate. Tu cum o vezi?

Cristina Duhnea:  Într-adevăr, piața este foarte competitivă și este nevoie de o promovare constantă deoarece există o multitudine de opțiuni de unde clienții pot alege. Este vorba de recomandări. Omul vine dacă altcineva îi spune că ai făcut ceva bun pentru el.

DallesGO: Cum ai primit provocarea DallesGo?

Cristina Duhnea:  A fost interesant pentru că eu la jobul meu am ajuns la o treaptă unde nu mai am cum să promovez. Am ajuns la nivelul maxim care poate fi atins și mi-am propus din această toamnă să îmi concentrez atenția mai mult spre finanțări și accesare de fonduri cu mai multă aplicabilitate. Astfel, vreau să continui pe două direcții: pe formare de adulți (accesare, management de proiect și managementul inovării) și pe accesare fonduri în zona de consultanță.

DallesGO: Cine ar trebui să vină la curs?

Cristina Duhnea:  Eu văd trei categorii distincte de participanți și modalități de a preda acest curs, bazându-ne pe același material, evident. Prima categorie este formată din cei ce vor să acceseze fonduri personal, care chiar ulterior apelează la consultanță, dar care doresc să fie stăpâni pe ceea ce se va întâmpla. Cea de-a doua categorie este reprezentată de persoanele care își doresc să dezvolte o carieră în consultanță, iar cea de-a treia face referire la  angajații din firmele mari și din instituțiile de stat care au departamente de accesare fonduri și care își doresc să își dezvolte cunoștințele.

DallesGO: Cum o să decurgă acest curs de accesare fonduri europene?

Cristina Duhnea:  În primul rând, cred că orice om interesat de acest curs trebuie să înțeleagă proveniența fondurile și care sunt straturile cu care trebuie să se acomodeze. Modalitatea mea de predare este de sus în jos, mai exact  le explic de ce există aceste fonduri, motivele pentru care Uniunea Europeană dă aceste fonduri, de ce avem aceste politici europene, de ce fondurile acestea sunt de mai multe feluri și de ce nu le primesc toate statele în mod egal. Apoi, le explic cum fiecare stat ajunge să aibă un număr de programe operaționale și alte tipuri de linii de finanțare și învățăm structurile, ce înseamnă autoritate de management, ce înseamnă linii de finanțare, obiective, operațiuni și altele. Apo, mergem și discutăm ce înseamnă să construiești un proiect, plecând de la ideea de proiect și ce trebuie să te întrebi să vezi dacă stă în picioare pentru că idei sunt multe, dar nu toate ajung să obțină o finanțare. Învățăm ce înseamnă să accesezi fonduri, plecând de la un anumit ghid și să construiești o idee de proiect care să respecte cerințele acestui ghid. Aceasta este partea teoretică, iar apoi urmărim un ghid concret pe care să construim o aplicație care să respecte restricțiile, condiționările, eligibilitatea tehnică și economică. De asemenea, învățăm și ce înseamnă să îți construiești o echipă de proiect. În cazul în care aplicația are succes urmează o altă provocare:  implementarea proiectului și managerierea acestuia. Este important ca fiecare cursant să știe ce înseamnă și cum se construiește  fiecare activitate, care este diferența dintre rezultate și indicatori, care sunt cerințele finanțatorului sau marjele de eroare. Aplicabilitatea acestor factori se face in funcție de proiect.

DallesGO: Care este mesajul tău pentru cursanți?

Cristina Duhnea: Succesul în finanțarea fondurilor europene ține de înțelegerea corectă a nevoii pe care o ai în căutarea finanțării și a cerințelor finanțatorului pentru a-ți da finanțarea. Este esențial. Nu este suficient să știi să faci un proiect. Un proiect poate să fie minunat și să nu obțină finanțare. Dacă vrei să ai succes, trebuie să legi construcția proiectului de rigorile pe care le impune finanțatorul. Sunt de părere că înțelegerea acestui aspect este cel mai important câștig în urma cursului.